Vi läser 2014 nr 4

För dig som älskar böcker!

Är du ett fan av Birgitta Stenberg? Eller känner du inte ens till henne? Missa då inte senaste numret av tidskriften Vi läser (2014:4)! I en lång intervju av Stefan Ingvarsson berättar Birgitta om sitt förhållande till döden, om hur hon inte kompromissar med verkligheten i sitt skrivande, hur vännerna är det viktiga i livet och lär oss om silvertejpens många användningsområden. Birgitta Stenberg fascinerar mig i sin komplexitet och i artikeln får jag läsa att hon är hängiven katolik, men tror inte på en Gud som är en gubbe i himlen:

"Tänk om jag har rätt, säger Birgitta och tittar på mig. Att den här osynliga gubben som männen har hittat på för att hålla ordning på fruntimret. Tänk om den gubben inte finns. Aldrig funnits. Utan att det är en oändlig makt bara, en väldig makt som man inte kan kalla en gestalt. En gubbe är bara löjlig. Som att jämföra en myra med något enormt." (Vi läser 2014:4, s.23-24)

Om skribenten Stefan Ingvarssons relation till Birgitta Stenberg. Artikeln avslutas med en notis om att han upptäckte Stenberg genom en skolbibliotekarie som noterade att han satt och läste Anaïs Nin, och hämtade Stenbergs Kärlek i Europa till honom. Vilken fantastisk bibliotekarie!

I detta nummer kan du också läsa om Klara Zimmergren, om nördlitteratur, titta på bilder på nakna soldater och läsa om jubilaren Maria Lang...

Ett fantastiskt nummer helt enkelt!

Målgrupp:

Taggar: