Världen utanför

Tänk om vi kunde klättra över till världen utanför gården!

Jag blir så glad när jag läser Världen utanför av Henrik Wallnäs och Matilda Ruta. Det är en vardagsberättelse där förskolebarn leker och fantiserar mest utomhus. Stor igenkänning. Det verkar vara sen höst. Knappt några löv på träden. Skönt att se krispigt blå färg på himlen. Kallt liksom. Eller när det är svagt rosa på himlen, som det kan vara en tidig klar eftermiddag på senhösten. Förskolebarnen är klädda i galonisar, tjocka kläder, vantar och mössor. Två av barnen, Pim och "jag", leker på förskolans gård. Gården har fyra hörn. Det vet jag, "för jag har räknat dem själv". I hörnen kan man göra olika saker. I det första tittar barnen upp på fåglarna i trädet. I det andra finns det mest jord och skalbaggar. I det tredje finns en stor kulle med sand man kan åka kana på. Det går extra fort när det regnar. Men i det fjärde hörnet är det farligt. Där finns en hemlig väg ut. Om man ställer sig på tå och sträcker på sig kan man se världen utanför. Och självklart är det här i det fjärde hörnet som den stora dramatiken utspelar sig när "jag" smyger med Pim ut i all hemlighet. Pim ställer sig ovanpå en stor låda, och på den en hink som gör att Pim kan nå nästan över. 
Mina händer isar.
Hjärtat slår.
Jag blundar så hårt
som jag nånsin kan.
Det blir minst sagt nervöst och farligt. Då kommer pedagogen Esse. Fast han blir arg tycker jag att det är skönt i magen igen. Det kan man förstå för det gick ju bra för Pim. Till slut får barnen också besöka världen utanför när alla går ut genom det fjärde hörnets hemliga väg ut. De går säkert och tryggt tillsammans. Håller sig fast i ett långt rep och har alla reflexvästarna på. Fåglarna flyger ovanför dem. Också de i fin ordning.
Jag får en trygg känsla, omtänksam, när jag läser boken. Trots stor dramatik för barnen är de i en trygg omgivning. Det är ett inkluderande perspektiv i bild och text. Barnens namn speglar barn i förskolan i dag liksom deras hudfärger. Dessutom en manlig förskollärare. Det är det verkligen dags för i dagens svenska bilderbok.

Fler böcker av Henrik och Matilda

 1. Ninna och stormskolan

  By: Ruta, Matilda
  Language:
  Swedish
  Published: 2017
  Classification: Hcf(yb)
  Available as: Book
 2. Ninna och syskongrodden

  Subtitle: till Mira-Li och Mocki
  By: Ruta, Matilda
  Language:
  Swedish
  Published: 2016
  Classification: Hcf(yb)
  Available as: Book
 3. Åka buss

  By: Wallnäs, Henrik
  Language:
  Swedish
  Published: 2016
  Classification: Hcf(yb)
  Available as: Book

Audience:

Tags:

Review by: Lena Jonsson Monday, September 10, 2018