Under skinnet

En mystisk kvinna plockar upp manliga liftare i Skottland. Vad är hennes hemlighet? Vad vill hon?

I Michel Fabers debutroman från år 2000 får läsaren följa Isserley, en kvinna som inte är som alla andra. Hon har stort hårsvall, tjockbottnade glasögon, korta ben, taniga armar samt väldigt stora bröst. Inte nödvändigtvis något jättekonstigt med detta kan kanske tyckas, men hon döljer en viktig detalj: hon är inte från denna värld. Isserley tillbringar merparten av sin vakna tid med att köra runt på den skotska landsbygden i en skruttig bil och plockar upp liftare. När hon väl plockat upp en och lindat denne runt hennes finger injicerar hon dem med ett bedövningsgift från sprutor som är dolda i passagerarsätet. Därefter tar hon de medvetslösa kropparna till ett ställe där de dissekeras och transporteras mot yttre rymden. Människokött anses nämligen vara en delikatess och Isserley har som uppdrag att skörda prima manliga exemplar till sin hemplanets överklass.
Mot denna kanske något skruvade men ack så kusliga bakgrund får vi följa Isserleys tankar kring sociala koder, fördomar och hur män reflekterar över hennes kirurgiskt opererade yttre. Ju mer hon reflekterar över detta börjar Isserley även att ifrågasätta sin egen identitet och sin relation till sin uppdragsgivare. ”Under skinnet” är en mörk – stundtals riktigt skrämmande – historia som uppvisar en kylig observation av mänskligheten. Genom att bevittna människor från en utomjordings ögon kan vi upptäcka saker om oss själva som vi sällan funderar på. Rekommenderas för den som är ute efter lika delar skräck och existensialism.
2013 premiärvisades filmatiseringen av romanen. Jonathan Glazer (reklamfilmaren som även gjort ”Birth”, en mycket underskattad Nicole Kidman-film) regisserade och Scarlett Johansson syns i huvudrollen. ”Under the Skin” är en mystisk, intelligent och konstnärlig film som skiljer sig mycket från Fabers förlaga – endast tematiken är intakt – men det hindrar inte den från att vara en mästerlig studie av att vara människa. Förvänta er dock inte att den är lättsmält blott p.g.a. en känd Hollywoodskådis har huvudrollen. Nej, denna rekommenderas för de som gillar udda och utmanande filmupplevelser som lämnar utrymme för tolkningar och diskussion. Tyvärr saknar filmen ännu svensk distribution men går att köpa som importfilm i välsorterade filmaffärer. Filmen utgör ett riktigt bra komplement till boken!

Audience:

Tags:

Review by: Kristofer Lecander Wednesday, May 20, 2015