Trettio dagars mörker

En riktigt spännande och lite annorlunda dansk kriminalroman. Utsedd till årets bästa 2020 i Danmark och nominerad till Glasnyckeln 2021.

Hannah skriver böcker, smala och tillhörande finlitteraturen. Men då hon har skrivkramp går hon på en bokmässa och där blir hon utmanad att skriva en deckare på bara en månad. Hennes förläggare skickar iväg henne till Island och byn Húsafjördur för inspiration. Hannah är snobbig, osocial, egoistisk och har problem med alkohol. Hennes värdinna Ella är ändå glad att ha henne där som gäst. Men bara några dagar in på Hannah vistelse så fiskas Ellas systerson Thor upp ur havet. En olycka tror den lokala polisen men Hannah får veta att Thor var rädd för vatten och på hans likvaka ser hon att han blivit slagen i huvudet. Eftersom Hannah inte tror det var en olycka börjar hon sin egen utredning med tanken att använda den som underlag för sin bok. Men byn gömmer många hemligheter och vintern på Island är våt, kall och mörk. Och farlig om man som Hannah rotar i sånt andra vill gömma.

Den här deckaren växer för varje sida och är väldigt spännande på ett lite originellt sätt. Hannah är svår att gilla men man vänjer sig så småningom vid henne och hon utvecklas som person genom hela historien. Som dessutom är välskriven med härliga dialoger. Klart läsvärd!

Audience:

Tags:

Review by: Tove Alkstrand Tuesday, September 7, 2021