Tipspromenad Borås Stadsbibliotek 7 maj

Här finns rätt svar på frågorna från tipspromenaden som ägde rum på Borås Stadsbibliotek 7 maj 2022.

Allégatan vid Yxhammarsgatan mot norr år 1930

Fråga 1

Borås fick sina stadsprivilegier 1621. Vilket var huvudskälet till att staden Borås grundlades?
Rätt svar: 1. Kontroll på gårdfarihandeln

Fråga 2

Vilken av dessa tre byggnader är yngst – Caroli kyrka, Rådhuset eller Gustaf Adolfs kyrka
Rätt svar: X. Rådhuset (invigning 1910)

Fråga 3

Den 10 december 1975 invigdes Kulturhuset i Borås.
Vad heter arkitekten bakom byggnaden?
Rätt svar: 2. Roland Gandvik

Fråga 4

Företaget Algots var kanske det mest kända av alla textilföretag i Borås. Vad hette grundaren Algot i efternamn?
Rätt svar: X. Johansson

Fråga 5

Vad heter kaninskulpturen som står i Stadsparken?
Rätt svar: X. Mate hunting

Fråga 6

Fotbollslaget Elfsborg från Borås har haft många profiler genom åren. Vad heter denne spelare som också spelade i svenska landslaget på 1970-talet?
Rätt svar: 1. Bilden visar Thomas Ahlström

Fråga 7

Borås Tidning grundades redan på 1800-talet. Idag huserar tidningen på Allégatan. Men på vilken av följande gator låg tidningen tidigare?
Rätt svar: 2. Yxhammarsgatan

Fråga 8

Bilden nedan är från 1920-talet och visar en känd industribyggnad i Borås som ligger utmed Druveforsvägen. Vad hette företaget som låg i denna byggnad?
Rätt svar: 2. Bilden visar Åkerlunds spinneri

Fråga 9

1989 startade traditionen med musikuppträdanden på Stora torget i Borås. Vilken var den första artisten som uppträdde på Stora torget?
Rätt svar: 1. Tollesson & Silvertrain

Fråga 10

Borås var först i Sverige med att bedriva bokbussverksamhet. När startade denna verksamhet i Borås?
Rätt svar: X. 1948

Fråga 11

På bilden ser vi den gamla teatern som stod i stadsparken i Borås. Rivningen föregicks av en intensiv debatt men till slut jämnades teatern med marken. Vilket år revs teatern?
Rätt svar: 1. 1983

Fråga 12

Sedan 2001 är Rya åsar ett naturreservat. Här finns både lövskog, barrskog och jordbruksmark. Inte långt från den gamla slalombacken ligger detta lilla torp med ladugård. Vad heter denna byggnad?
Rätt svar: 2. Ramshulan

Skiljefråga

Hur många gram väger boken?
Rätt svar: 2,710 gram