Tips

Här listar vi personalens och låntagares tips.

Tips för vuxna

 1. Jordlöparens bok - Om natur, konst och människor

  Av: Tidholm, Thomas Tipsat av: Stefan Carlsson

  Vilken fantastiskt fin liten bok! Thomas Tidholm har skrivit ett lättillgängligt verk som är ett mellanting mellan poesi och essäer, där naturen fått en välförtjänt huvudroll. Utan pekpinnar ställs existentiella frågor om vår plats i universum, och om jordlöparens plats, denna lilla skalbagge som inte vet att den klassas som skalbagge, trots att den fanns här långt, långt före oss. En ren njutning att läsa om och om igen! Nominerad till Augustpriset 2020.

 2. ”G - som i gemenskap”

  Tipsat av: Kristofer Lecander

  Ett härligt tidsdokument där en massa kända ansikten figurerar i sköna roller med fnittrigt citatvänliga repliker.

 3. They called us enemy

  Av: Takei, George Tipsat av: Stefan Carlsson

  Den amerikanske skådespelaren George Takeis självbiografiska berättelse om barndomen i de fångläger amerikanerna inrättade under andra världskriget för medborgare med japanskt ursprung. Det är en skildring om djup orättvisa men också om barndomens oskuld, det var först under tonåren som Takei förstod innebörden av vad som hade hänt. En omfångsrik tecknad serie illustrerad av Harmony Becker. Missa inte detta historiska dokument. Boken är på engelska.

 4. Honeymoon, hejdå & bergen som väntar

  Av: Svensson, Emma Tipsat av: Chandra Lindstedt

  Sex veckor efter ett storslaget bröllop gör Emma Svenssons man slut. De går till en parterapeut och Emma försöker göra sig så lätt att älska som möjligt men förstår snart att det inte finns någon chans. Det är över, och hon vet inte hur hon ens ska existera utan allt det där som skulle vara livet ut.

 5. Indiens heliga ko

  Av: Jansson, Pär Tipsat av: Chandra Lindstedt

  Som de flesta känner till är kon helig för hinduer, men på senare tid har den även blivit ett politiskt känsligt djur. Denna bok är mycket intressant ur det perspektivet och vem kan väl bättre berätta historien än författaren Pär Jansson, journalist och välkänd Indienkännare som under mer än 30 år rest i Indien. Han har skrivit ett flertal böcker om landet, senast en bok om sikherna.

 6. Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk

  Av: Lindeblad, Björn Natthiko Tipsat av: Chandra Lindstedt

  Vad hjälper oss att leva ett friare liv? Hur kan vi skapa tröst och tillit i vår egen tillvaro? Och hur gör vi för att livet skall kännas mer som en öppen hand, och mindre som en knuten näve?

 7. INRED MED FÄRG

  Av: Juhl, Leonor Tipsat av: Chandra Lindstedt

  Glöm rena ytor, strama linjer och en färgpalett i grått! Låt ditt hem spraka av färg och väcka nyfikenhet med roliga prylar och personliga möbler! Inred med färg en praktisk och inspirerande guide till hur man skapar ett unikt och personligt hem. Leonor Juhl har arbetat som inredare i över tjugo år och som Fröken Turkos skänker hon mer färg åt folket på Instagram och i sin blogg.

 8. Familjen - vissa säger maffia, själva kallar de sig problemlösare

  Av: Bäckström Lerneby, Johanna Tipsat av: Stefan Carlsson

  Rasande aktuellt reportage som bygger på gediget journalistiskt arbete om kriminell släkt som håller ett helt bostadsområde i ett järngrepp. Boken baseras på djupintervjuer både med de kriminella själva och med olika myndigheter. Många av brotten har lett till rättsliga åtgärder, andra fall har lagts ner på grund av brist på bevis och för att vittnen skrämts till tystnad. Hoppfullt är samarbetet mellan olika myndigheter som inleddes 2017. Man hoppas innerligt att det ska komma en uppföljare till boken om några år.

 9. Kring denna kropp

  Av: Wollter, Stina Tipsat av: Signe Nygårds

  En bok om hur du tar tillbaka rätten till din kropp

Visa fler sidor...

Tips för barn

 1. Sonja och skilsmössan

  Av: Gahrton, Måns Tipsat av: Signe Nygårds

  Två mössor blir för mycket för Sonja...

 2. Naturen

  Av: Adbåge, Emma Tipsat av: Signe Nygårds

  En bilderbok om naturen och vad man inte ska göra med den.

 3. Jag bestämmer

  Av: Olsson, Ingrid Tipsat av: Ida Rasmussen

  ”Om jag fick bestämma skulle vi aldrig mer gå hit.”

 4. Humlan bygger bo

  Av: Fagerberg, Maj Tipsat av: Ida Rasmussen

  Sommaren för somliga är tid för att göra ingenting. Men för humlan är det den mest hektiska perioden på hela året.

 5. De giriga hundarnas natt

  Av: Dahlin, Petrus Tipsat av: Irena Viksne

  Petrus Dahlins andra bok i serien om Filix Wood. Kände du också att första boken inte blev riktig färdig? Ville du också få veta vad som skulle hända efter?

 6. Mina första insekter

  Av: Jansson, Emma Tipsat av: Ida Rasmussen

  Lär dig lite mer om insekter som finns i den svenska naturen.

Visa fler sidor...