Tips

Här listar vi personalens och låntagares tips.

Tips för vuxna

 1. Vi är vad vi köper

  Av: Östberg, Jacob Tipsat av: Stefan Carlsson

  Utan pekpinnar går de två författarna - den ene professor i reklam och PR, den andra kulturantropolog- in på våra konsumtionsvanor och vad som påverkar dessa. Konsumtionskulturen kritiseras men läsaren görs samtidigt medveten om att vi alla är delaktiga i den, vare sig vi vill eller inte. Konsumtion har alltid varit en statusmarkör, men författarna menar att vi idag mer och mer går över till att köpa livsstilar. ”I dagens konsumtionskultur går det inte att dra en distinkt skiljelinje mellan att vara människa och konsument" (citat ur boken).

 2. Jag for ner till bror

  Av: Smirnoff, Karin Tipsat av: Signe Nygårds

  Ett nutidsdrama i glesbygden. Handlar om hur svårt det är med förlåtelse och att acceptera det som skett.

 3. Woman walks ahead

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Denna film är baserad på den sanna berättelsen om konstnären Catherine Weldon som ensam reste från ett tryggt, borgerligt liv i Brooklyn till ett indianreservat i Dakota för att måla ett porträtt av den åldrade hövdingen Sitting Bull. Hon blir där konfronterad med den rasism och det systematiska förtryck som riktas mot ursprungsbefolkningen. Filmen är välspelad, är inget mästerverk men ger en intressant inblick i en period i USA's historia man inte brukar skildra på film: tiden efter de stora indiankrigen, då "vilda västern" var erövrad och koloniserad och ursprungsbefolkningen skulle assimileras.

 4. Vad händer med vår planet?

  Av: Juniper, Tony Tipsat av: Stefan Carlsson

  Ja, själva titeln på boken är en fråga som många nog funderar på idag. Den här boken delar upp svaret i tre olika delar, var och ett uppdelade i korta kapitel: 1. Förändringarnas drivkrafter, 2. Förändringarnas konsekvenser, 3. Påverka framtiden. Verket är rikt illustrerat, det är pedagogiskt förklarat samtidigt som det är så mycket information att man kan överväga att kanske inte sträckläsa det, eller använda det som uppslagsbok.

 5. Orden som formade Sverige

  Av: Åsbrink, Elisabeth Tipsat av: Stefan Carlsson

  I kronologisk ordning gör författaren korta nedslag i den svenska historien och förklarar hur ord, uttryck, dikter, sångtexter och olika företeelser format svenskarnas självbild. Trevliga och stundtals roliga kåserier som samtidigt friskar upp kunskapen om Sveriges historia. En härlig bok.

 6. Lasermannen - en berättelse om Sverige

  Av: TAMAS, Gellert Tipsat av: Stefan Carlsson

  En berättelse om Sverige som är högst relevant att läsa -eller kanske läsa om- än idag. Journalisten Gellert Tamas har gjort ett gediget researcharbete och återberättar här de dramatiska händelserna 1991-1992 kring den seriemördare som kallades Lasermannen. Boken är skriven utifrån intervjuer med inblandade personer och med seriemördaren John Ausonius själv. Händelserna sätts i dåtidens sociala och politiska klimat, ett politiskt klimat som ekar starkt än idag, vilket gör boken ytterst intressant att läsa snart 30 år senare. Kanske borde boken utgöra obligatorisk läsning på gymnasiet eller högstadiet.

 7. Städa rent med hjälp av 11 naturliga basingredienser

  Av: Green, Fern Tipsat av: Stefan Carlsson

  Många vill idag undvika att använda giftiga kemikalier. Här blir man serverad ett hundratal recept på hur man själv enkelt kan tillverka rengöringsmedel för bl.a. kök, badrum och garage av helt naturliga ingredienser. Bra för miljön, hälsan och plånboken!

 8. Where the light gets in

  Av: DILLON, Lucy Tipsat av: Tove Alkstrand

  "Fear's good for you, darling", says a dying elderly lady to Lorna. "Shows you where the edges of yourself are".

 9. Lojalitet som en boja

  Av: Vigan, Delphine de Tipsat av: Marlena Redhage

  om barns utsatthet när föräldrarnas ansvar brister

Visa fler sidor...

Tips för barn

 1. Jojje 5 år

  Av: Karlsson, Ellen Tipsat av: Emma Berge-Kleber

  Följ med 5-åriga Jojje på förskolan och hemma under en hel vecka.

 2. Ada läser en knut

  Av: Clausson, Malin Tipsat av: Emma Berge-Kleber

  Perfekt högläsningsbok med olika sorters knutar

 3. Nisse & Nora får bråttom

  Av: Andrén, Emelie Tipsat av: Lena Jonsson

  Det kan vara jobbigt att bli kissnödig när man är ute på vintern

 4. Morgans morgon

  Av: Nilsson Thore, Maria Tipsat av: Lena Jonsson

  När barnet själv får bestämma vilka kläder hen skall ha

Visa fler sidor...