The locked room

Denna bok, som är på engelska, består av två mysterier i samma historia. Det ena rör rättsantropologen Ruths nu döda mamma, som av någon anledning har en bild av Ruths stuga tagen långt innan Ruth föddes. Det andra rör kvinnor som åtminstone på ytan verkar begå självmord.

Boken, som är senaste delen i deckarserien om rättsantropolog Ruth och kommissarie Nelson, utspelar sig precis före och under Englands första nedstängning till följd av covidpandemin vilket inte gör det lättare att utreda brott. I början av boken leder kriminalkommisarie Nelsons misstänksamhet dem in på ett spår där väldigt många tillsynes levnadsglada äldre kvinnor begått självmord. Samtidigt hittas ett gammalt skelett som kanske har med en annan pandemi att göra, pesten. Kopplat till detta finns ett spöke, Den Grå damen, som får en stor betydelse under utredandet av självmorden.

Boken är beställd på svenska och det går att ställa sig i kö. Gör det eller läs den på engelska. Elly Griffiths visar att det går att skriva riktigt spännande mysterier som utspelas under en nedstängning. Fint beskrivet om hur pandemin påverkade våra liv också, även om man kanske helst vill glömma den tiden.