Swing

Swingklubb, partnerbyte? Ja, kanske det funderar Åke och Hanna, det par i medelåldern som ”Swing” kretsar kring.

Egentligen är det Hannas väninna som först har varit på swingklubb tillsammans med sin man och som planterar idén hos Hanna. Hanna blir intresserad och vips är hon på swingklubb med sin man Åke, de står nakna vid en bardisk, läppjar på sitt kaffe och försöker föra en normal konversation med andra nakna människor. Båda har dock svårt att hålla ordning på konversationen, tankarna är på ett helt annat håll, att gå på swingklubb betyder att man har tänkt sig att ha sex med ett annat par, på ett eller annat sätt.

Visst låter det snaskigt? Det är det inte, ”Swing” är en socialrealistisk relationsroman om Hanna, Åke och deras liv. Berättelsen förs framåt genom att vi växelvis får följa Åkes och Hannas tankar, något som öppnar för att vi som läsare lär känna båda personerna väl och som också leder till att vi känner både sympati och ett visst obehag. Ibland är det rent smärtsamt att läsa om tankarna de båda har, de älskar varandra och ändå utsätter de varandra för så mycket onödigt.

Att gå på swingklubb blir ett sätt att försöka liva upp äktenskapet, men är det värt det? Behöver livet hela tiden vara spännande eller är det lika viktigt att ta tillvara vardagens små glädjeämnen?

Läs gärna den här boken, den är välskriven, har ett lite kittlande ämne, men det är ingen romantisk skildring av fritt sex, snarare är det en roman om en helt vanlig familj i dagens Sverige, som har kört fast lite grann, men som på det stora hela har det ganska bra.

Audience:

Tags:

Review by: Olof Berge-Kleber Tuesday, March 4, 2014