Vuxenbibliotekarie på Kristinebergs bibliotek.
Ansvarig för Boken Kommer. Specialitet: Tecknade serier.

Stefans tips

 1. The Walking Dead - volym 21: Fred

  Av: Kirkman, Robert Tipsat av: Stefan Carlsson

  Det tog 3 år mellan delarna 20 och 21, och många trodde att utgivningen var nerlagd. Men nu är den här, och avslutar episoden med den minst sagt ondskefulle Negan. Ja, den tecknade serien är förlaga till TV-serien och ja, den tecknade serien är mycket bättre.

 2. Ugly 2 - Pungdjävlar

  Av: Lindengren, Joakim Tipsat av: Stefan Carlsson

  Ett nytt fall för privatdetektiven Ugly Mareowl. Under en nattlig promenad träffar han sina tre vänner pungdjävlarna, som beklagar sig för att ha blivit av med replokalen. Men det visar sig att det inte bara är replokalen som är borta, hela kvarter i Göteborgs hamnområde är stulna. Detta är upptakten till en ytterst fantasifull deckare signerad seriemästaren Joakim Lindengren, som stått för både manus och teckningar.

 3. Ugly

  Av: Lindengren, Joakim Tipsat av: Stefan Carlsson

  Ugly Mareowl är tydligt inspirerad av Raymond Chandlers detektiv Philip Marlowe. Vi befinner oss i en värld där antropomorfa djur tagit makten och människorna förpassats till att vara cirkusdjur och uppstoppade museiföremål. Berättelsen kretsar kring ett uppdrag som leder Mareowl till diverse instanser i Göteborgs undre värld. Som vanligt i Lindengrens tecknade serier är de kulturella referenserna många. Detta är stor seriekonst!

 4. Självbetraktelser

  Av: MARCUS AURELIUS Tipsat av: Stefan Carlsson

  Filosofi och personlig utveckling från 100-talet e.Kr. Utöver ämbetet som romersk kejsare var Aurelius också en stor filosof och hör till stoikerna. Här finns en hel del tänkvärt att hämta, tidigt betonade Aurelius vikten av frihet och lika rättigheter för alla. Kontroversiellt nog hyste han samtidigt tankar om att blint lyda stat och lag, vilket för tankarna till auktoritära statsskick. Om inte annat är detta verk värt att läsa om man gillar de stora klassikerna.

 5. Kent State - Fyra döda i Ohio

  Av: Derf Tipsat av: Stefan Carlsson

  Lagom till femtioårsminnet av soldaternas massaker på studenter vid Kent State University i Ohio kommer den här rejäla tecknade seriedokumentären med manus och teckningar av Derf Backderf. Den otäcka stämningen byggs skickligt upp när vi får följa några studenter några dagar av demonstrationer mot Vietnamkriget som fullkomligt spårar ur när nationalgardet sätts in av de paranoida amerikanska myndigheterna. Fantastiskt researcharbete av författaren till en av de bästa tecknade serierna i år.

 6. Sir

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Härligt stillsam och samtidigt engagerande film om kontrasternas Indien där modernitet möter grundmurade klasskillnader. Ratna jobbar som hembiträde och drömmer om att bli kläddesigner. Hennes unge arbetsgivare gör vad han kan för att hennes drömmar ska besannas, vilket inte ses med blida ögon vare sig hos över- eller arbetarklass. Mycket sevärd! Ladda upp med indisk mat på soffbordet, man blir hungrig av att se all den underbara maten.

 7. Jordlöparens bok - Om natur, konst och människor

  Av: Tidholm, Thomas Tipsat av: Stefan Carlsson

  Vilken fantastiskt fin liten bok! Thomas Tidholm har skrivit ett lättillgängligt verk som är ett mellanting mellan poesi och essäer, där naturen fått en välförtjänt huvudroll. Utan pekpinnar ställs existentiella frågor om vår plats i universum, och om jordlöparens plats, denna lilla skalbagge som inte vet att den klassas som skalbagge, trots att den fanns här långt, långt före oss. En ren njutning att läsa om och om igen! Nominerad till Augustpriset 2020.

 8. They called us enemy

  Av: Takei, George Tipsat av: Stefan Carlsson

  Den amerikanske skådespelaren George Takeis självbiografiska berättelse om barndomen i de fångläger amerikanerna inrättade under andra världskriget för medborgare med japanskt ursprung. Det är en skildring om djup orättvisa men också om barndomens oskuld, det var först under tonåren som Takei förstod innebörden av vad som hade hänt. En omfångsrik tecknad serie illustrerad av Harmony Becker. Missa inte detta historiska dokument. Boken är på engelska.

 9. Familjen - vissa säger maffia, själva kallar de sig problemlösare

  Av: Bäckström Lerneby, Johanna Tipsat av: Stefan Carlsson

  Rasande aktuellt reportage som bygger på gediget journalistiskt arbete om kriminell släkt som håller ett helt bostadsområde i ett järngrepp. Boken baseras på djupintervjuer både med de kriminella själva och med olika myndigheter. Många av brotten har lett till rättsliga åtgärder, andra fall har lagts ner på grund av brist på bevis och för att vittnen skrämts till tystnad. Hoppfullt är samarbetet mellan olika myndigheter som inleddes 2017. Man hoppas innerligt att det ska komma en uppföljare till boken om några år.

 10. Underland - En upptäcktsresa i underjorden

  Av: Macfarlane, Robert Tipsat av: Stefan Carlsson

  Följ med Cambridgeprofessorn Macfarlane till uråldriga grottsystem, laboratorier för studier av mörk materia, ner i Paris katakomber och slovenska slukhål, till underjordiska glaciärfloder och förvaringsplatser för kärnavfall. Under våra fötter finns en för de flesta okänd värld som här på ett närmast poetiskt och personligt sätt beskrivs av författaren, blandat med funderingar över människans roll i något som är så mycket större än vi själva. En världssuccé nu äntligen på svenska! Häng med ner...

 11. Handbok för språkpoliser

  Av: Lövestam, Sara Tipsat av: Stefan Carlsson

  Brukar du reta upp dig på folks språkbruk? Vill du ha en mycket givande och samtidigt rolig språkpolisutbildning? Då är detta boken för dig! Författaren, som är en välkänd språkvetare, belyser med skärpa och en stor portion humor ett antal språkliga brott hon delat upp i "tyngre kriminalitet" och "lättare förbrytelser". Passar alla som intresserar sig för vårt svenska språk.

 12. Tänk om - En studie i oro

  Av: Paulsen, Roland Tipsat av: Stefan Carlsson

  Sociologen Roland Paulsen tar oss med på en svindlande resa genom orons historia och förklarar varför oron och ångesten blivit en så stor del av våra moderna, i många fall ombonade liv. Vi får ta del av intervjuer där människor berättar om sin oro och hur de hanterar den, och författaren menar att det idag t.o.m. finns de som oroar sig för sin oro. Följ med på resan, kanske får du en och annan aha-upplevelse.

 13. Fermentera - Mat med jäst, mögel & bakterier

  Av: Neikell, Jenny Tipsat av: Stefan Carlsson

  De vänliga mikroorganismerna som finns i fermenterad mat får vi lära oss om i den här suveräna boken om något som blivit trendigt på senare år. Här får vi en mängd recept -både enkla och de som kräver lite mer tid och utrustning- på smakrik och nyttig fermenterad mat. Dags att börja mjölksyra grönsaker, tillverka veganska bön- och nötdelikatesser och ysta egen ost!

 14. En officer och spion

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Engagerande film om den rättsskandal som fortfarande, 120 år senare, flitigt diskuteras och debatteras i Frankrike. Alfred Dreyfus döms på tvivelaktiga grunder för högförräderi och skickas till straffkolonin på Djävulsön. Men officeren Picquart börjar nysta i det hela, vilket leder till att författaren Émile Zola skriver sin numera legendariska artikel "J'accuse" (jag anklagar).

 15. Terapi i Tunisien

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Efter psykoterapeututbildningen i Frankrike återvänder Selma till Tunisien för att öppna praktik. Dock ses det inte med blida ögon av vissa -bl.a. ordningsmakten- och kulturkrockarna radas upp den ena efter den andra. Lättsam komedi som passar till fredagscouscousen.

 16. Djurens gåtfulla liv - Kärlek. Sorg. Omtanke. Fantastiska inblickar i en sluten värld.

  Av: Wohlleben, Peter Tipsat av: Stefan Carlsson

  Författaren är skogvaktare i Tyskland och utgår dels från egna observationer bland skogens djur - men också bland de egna husdjuren- , dels från aktuell forskning när han här tar oss med på en fantastisk resa till djurens värld. I korta kapitel avhandlas ämnen som tacksamhet, begär, kärleksförhållanden, sorg, altruism m.m. Du kommer att få en helt annan syn på de varelser vi delar planet med efter att ha läst det här!

 17. Skörda, lagra, laga

  Av: Wätterbäck, Johannes Tipsat av: Stefan Carlsson

  Dags att skörda! Är man amatörodlare och har en skörd som slagit väl in kan det vara svårt att veta vad man ska göra av allt gott trädgården gett. Här ges många bra tips på tillagning, lagring och konservering av våra vanligaste grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Av personerna bakom den populära bloggen "Farbror Grön".

 18. Polly tar ingen skit

  Av: Källblad, Mats Tipsat av: Stefan Carlsson

  Polly är från början en bifigur i Mats Källblads serier om Lukas, men har här, till många serieälskares förtjusning, förärats med ett eget album. Och vilket album! Till skillnad från serien om den sorglöse gatumusikern Lukas har vi här en dramatisk skildring om en trasig uppväxt där Polly som udda och självständig tjej växer upp bland raggare på 80-talet. Hennes räddning blir att hon är en duktig bilmekaniker och enveten rockbasist. Hatten av för Mats Källblad!

 19. Cruel summer

  Av: Brubaker, Ed Tipsat av: Stefan Carlsson

  Det har i stort sett blivit en garanti för kvalitetsserier när Ed Brubaker (manus) och Sean Phillips (teckningar) publicerar en ny tecknad serie. Detta under förutsättning att man gillar hårdkokta, mörka deckare. Cruel Summer är en lysande prequel till deras serie "Criminal" om ung grabb som följer i sin brottslige fars fotspår. Boken är på engelska.

 20. Jojo Rabbit

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Lysande komedi med allvarliga undertoner om tioårige Jojo som är en fanatisk nazist. Men egentligen är han ganska ensam och mobbas på Hitlerjugends sommarläger. Han söker tröst hos sin knäppe låtsaskompis Adolf Hitler, men hans värld faller snart när han får reda på vad hans mor döljer för omgivningen. Skruvad och mycket sevärd film!

 21. Nattens ritualer

  Av: Berg, Lina Tipsat av: Stefan Carlsson

  Erotisk kortroman där berättarjaget sakta och mestadels på avstånd bygger upp en sexuell relation som i slutskedet exploderar i ett förverkligande av mer eller mindre perversa fantasier. Som vanligt levererar bokförlaget Vertigo en "text på avgrundens rand".

 22. Äta vilda växter

  Av: Sundgren, Lisen Tipsat av: Stefan Carlsson

  Visst vore det bra om en invasiv växt som parkslide kunde komma till nytta? Det kan den; den kan nämligen ätas. Den här boken ger tips på 33 växter som långt ifrån alla ser som ätliga. Dessutom ges recept på läckerheterna, och tips på förvaring m.m. Boken avslutas med lista över växter man INTE ska lägga upp på tallriken, de är nämligen giftiga.

 23. Bombshell

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Välspelad och stormande aktuell film om kvinnorna på Fox News som bestämde sig för att sätta dit sin chef genom att avslöja år av sexuella trakasserier. Baserad på verkliga händelser.

 24. The peanut butter falcon

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Småputtrigt äventyr om ung man med Downs syndrom som drömmer om att bli wrestlare och rymmer från hemmet där han mer eller mindre tvångsplacerats. På sin färd träffar han den småkriminelle Tyler som blir hans färdkamrat och något av en mentor. En fin story som kunde gjorts så mycket bättre, tyvärr faller karaktärerna ganska platt. Film för regniga höstdagar.

 25. Vi, skuggorna - Ett Sverige du inte känner till

  Av: Torp, Elinor Tipsat av: Stefan Carlsson

  Skakande reportage om Sveriges tusentals utnyttjade, papperslösa arbetare, och hur intet ont anande uppdragsgivare, ofta kommuner och regioner, anlitar skumma företag. En bok där också de som verkar i skuggorna får komma till tals. Ett reportage som inte lämnar någon oberörd.

 26. BUG - Bok 1

  Av: Bilal, Enki Tipsat av: Stefan Carlsson

  Året är 2041 då ett globalt datorhaveri inträffar och all tillgänglig data försvinner. Beroendet av datorer orsakar total lamslagning världen över. Samtidigt har en ensam överlevande astronaut efter en färd till Mars på ett mystiskt sätt kommit över all världens lagrade data, vilket gör honom till en minst sagt jagad man. En intelligent science-fictiondystopi av kände serietecknaren Enki Bilal. Del ett i en serie.

 27. Det här är INTE propaganda - Kriget om sanningen

  Av: Pomerantsev, Peter Tipsat av: Stefan Carlsson

  När folk känner att politiken inte erbjuder några gemensamma, övergripande visioner är det lätt att falla offer för propaganda och framförallt desinformation, menar författaren. Pomerantsev har gjort ett gediget jobb och bl.a. intervjuat en journalist som infiltrerat en rysk trollfabrik, nätaktivister, mexikanska knarkkungar och ukrainska frihetskämpar. Skrämmande, tänkvärt och ett värdefullt dokument över vår samtid!

 28. Vad ska vi ha samhället till?

  Av: Schlaug, Birger Tipsat av: Stefan Carlsson

  Ett måste för den samhällsintresserade! I 25 kapitel redogör det förra mp-språkröret Birger Schlaug vad som gått snett i utvecklingen och hur man skulle kunna rätta till det. Arbetslinjen och tillväxthysterin ger han inte mycket för. Mycket tänkvärd läsning.

 29. De ovanliga

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Engagerande film om eldsjälar som driver en förening vars uppgift är att ta hand om personer med svår autism som inga institutioner vill ta hand om, samtidigt som de hjälper ungdomar på glid. Dock ser myndigheterna inte med blida ögon på verksamheten. En varm och mycket sevärd film av personerna bakom succéfilmen "En oväntad vänskap".

 30. Yao

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Fransk-senegalesisk roadmovie om en fransk skådespelare med rötter i Senegal som hittar tillbaka till sina rötter tack vare en pojke från en fattig by. Det blir en lång och dammig resa med många kulturkrockar. Trots att filmen känns aningen klichéfylld är den ändå, med tanke på dagens samhällsklimat, sevärd. En härlig och humoristisk historia!

 31. Den vilda trädgården - Det rika livet i en lagom tuktad täppa

  Av: Goulson, Dave Tipsat av: Stefan Carlsson

  Dave Goulson skriver som vanligt underhållande om trädgård, blommor och insekter i denna annorlunda trädgårdsbok. Det vore bättre om människan litade mer på naturen -så också i trädgården- är hans budskap när han tar oss med ner i komposten, trädgårdsdammen och jorden och pedagogiskt förklarar vad som händer där. Inspirerande!

 32. The man without talent

  Av: Tsuge, Yoshiharu Tipsat av: Stefan Carlsson

  Sukezo är en desillusionerad mangatecknare utan inspiration som försöker sälja de stenar han hittar på flodstranden, alltså stenar vem som helst kan plocka upp alldeles gratis. Det går lite sisådär med affärerna, och familjerelationerna blir därefter... En minst sagt bisarr historia av en av Japans bästa serietecknare. Boken är på engelska.

 33. Familjefesten

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Andréa fyller 70 och har samlat släkten till fest, när en familjemedlem som varit försvunnen i flera år plötsligt dyker upp. Glädjen, men också misstänksamheten är stor. Snart urartar festligheterna med bråk och provokationer familjemedlemmar emellan trots Andréas försök att släta över problemen. En feelgoodfilm som snart förvandlas till feelbad, men ändå innehåller en del humor.

 34. 1917

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Det blir svettigt värre -både för huvudpersonerna och faktiskt för tittaren- när två soldater under första världskriget får i uppdrag att ta sig genom fiendeland för att varna ett brittiskt förband att inte inleda ett anfall. Välspelat och olidligt spännande!

 35. Fascismens metoder - Att skilja "dom" från "oss"

  Av: Stanley, Jason Tipsat av: Stefan Carlsson

  Metodiskt listar filosofen Jason Stanley de tio metoder som utgör grundbulten i fascismens tankevärld och hur dessa lätt och relativt fort kan påverka den allmänna opinionen och politiska kartan. Mycket lärorik läsning, och en riktig ögonöppnare!

 36. This place - 150 years retold

  Av: Elliott, Alicia Tipsat av: Stefan Carlsson

  De kanadensiska urinvånarnas historia, sett ur deras synvinkel. I denna serieantologi har manusförfattare och tecknare -samtliga "indianer", inuiter eller mestiser- samlats för att återberätta de senaste 150 åren av en kanske inte så omtalad del av Kanadas historia. Det är upprörande och chockerande, ibland poetiskt berättat, och påminner inte så lite om hur samerna behandlats här i Norden. Boken är på engelska.

 37. Det svenska rikets födelse

  Av: Harrison, Dick Tipsat av: Stefan Carlsson

  Mycket bra och kortfattad introduktion till en turbulent och ofta illa dokumenterad tid i Sveriges historia. Om hur vi gick från bygdemakt under 500- 1100-talen till ett fullfjädrat kungarike under Birger jarl och hans ättlingar. Läsvärd bok av Dick Harrison som väcker lusten att fördjupa sig, kanske i hans mer omfattande , nyligen utgivna verk "Sveriges medeltid"?

 38. Alice och borgmästaren

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Borgmästaren i Lyon har slut på idéer och har tappat gnistan, så han beslutar sig för att anlita en filosof som rådgivare. Tjänsten går till den nyutexaminerade Alice, som först inte riktigt förstår vad hon ska arbeta med, och hennes närvaro ifrågasätts av borgmästarens medarbetare. Härlig fransk film, väl värd att se!

 39. The Farewell

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Kinesisk-amerikansk tragikomisk feelgood om traditioner och kulturskillnader. Billi och hennes kinesiska föräldrar bor i USA och får reda på att mormor i Kina lider av obotlig cancer. De beslutar sig för att samla släkten i Kina men inte berätta sanningen för mormodern. Bygger på manusförfattarens och regissören Lulu Wangs egen erfarenhet.

 40. Konsten att leva enkelt - Zenmästarens 100 övningar för ett lugnare liv

  Av: Masuno, Shunmyō Tipsat av: Stefan Carlsson

  En perfekt liten bok för den som söker ett lite enklare liv utan gå en massa dyra kurser eller att behöva plöja igenom tusentals självhjälpsböcker. Kan man implementera flera av de här oftast enkla övningarna i sitt liv har man redan kommit en bra bit på väg. Författaren är överstepräst i ett japanskt zenbuddhistiskt tempel.

 41. Parasit

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Kanske onödigt att tipsa om den här flerfaldiga oscarsvinnaren, men dess existens kan ju ha undgått någon, vilket vore väldigt synd! Fattig familj lyckas med list få samtliga familjemedlemmar anställda hos förmögen familj. Men livet blir som bekant inte alltid som man planerar, och huset de jobbar i döljer vissa hemligheter. Spännande och roligt på samma gång! Förtjänar sina oscarsstatyetter, bl.a. för bästa film 2020.

 42. Kretsloppsköket med nollavfall - Återodla rester av grönsaker, frukter, frön och stjälkar

  Av: Elzer-Peters, Katie Tipsat av: Stefan Carlsson

  Utöver att lägga matavfallet i komposten eller bokashin får man här ingående beskrivningar i hur man återodlar frukt och grönsaker på ett enkelt sätt, vilket passar bra för den som inte har trädgård att använda komposten till. Genom att skära av vissa delar kan man lätt få ätliga blad och t.o.m. hela frukter, även ananas (men där gäller det att ha tålamod). Kul också att göra detta tillsammans med barnen!

 43. Klimatsmart trädgård - Plantera och odla för hållbarhet

  Av: Rosén, Susanna Tipsat av: Stefan Carlsson

  En mycket bra handledning i hur man kan anlägga en miljösmart trädgård och vilka växter som passar för vilken jord, vilka blommor man kan ha för att locka pollinerande insekter och tips på hur man kan utgå från det som redan finns i trädgården. Jord och kompost avhandlas givetvis, men den som väntar sig att lära sig mycket om grönsaksodling kanske blir besviken.

 44. Till försvar för det öppna samhället

  Av: Soros, George Tipsat av: Stefan Carlsson

  "En självisk man med en osjälvisk stiftelse", ja, så definierar han sig själv, finansmannen och filantropen George Soros. Han har lagt ofantliga summor på att bevara och utveckla demokratier, framför allt i östra Europa. Kontroversiell, anser många, men hur som helst en intressant människa, som här berättar om sig själv och sin syn på den egna verksamheten.

 45. Blodsband

  Av: Duffy, Damian Tipsat av: Stefan Carlsson

  Egentligen en science fictionberättelse, eftersom huvudpersonen färdas mellan 1970-tal och 1820-tal, men tyngdpunkten ligger på slaveriet i USA's sydstater och de grymma och ibland komplicerade förhållanden som uppstod mellan slavar och deras ägare. Huvudpersonen Dana åker oförklarligt tillbaka i tiden till 1800-talets Maryland för att rädda livet på planatgeägaren Rufus, som också visar sig vara hennes anfader. Det är en grym berättelse som inte bör lämna någon oberörd. Damian Duffy har skrivit manus och John Jennings har tecknat denna serieroman efter romanen "Kindred" (ej översatt till svenska) av Octavia E. Butler.

 46. En tysk mans historia - Minnen 1914-1933

  Av: HAFFNER, Sebastian Tipsat av: Stefan Carlsson

  En oumbärlig och fantastiskt välskriven skildring av livet i Tyskland från första världskrigets utbrott, när författaren fortfarande var barn, till hösten 1933 när nazisterna tagit över och fullständigt dominerade samhället på alla fronter. Huvuddelen av boken handlar just om 1933, där den ytterst observante skribenten gör en mycket skarp analys av den transformation det tyska folket genomgick på mycket kort tid. Mycket läsvärd!

 47. I lågor - Ett brandtal till världen för en green new deal

  Av: Klein, Naomi Tipsat av: Stefan Carlsson

  Ett brandtal som andas optimism, även det är väldigt bråttom, enligt Naomi Klein. Författaren fortsätter kampen mot de som föröder och förgiftar vår planet, och talar sig varm för att kapitalism och nyliberalism inte är kompatibla med med de radikala samhällsförändringar som måste ske om vi ska rädda vår planet. Boken består av tidigare essäer och ett nyskrivet förord, men också en avslutande förklaring på vad en "Green new deal" skulle innebära.

 48. Zaroff

  Av: Runberg, Sylvain Tipsat av: Stefan Carlsson

  Greve Zaroffs största nöje är jakt, och då helst jakt på människor. På en isolerad ö utanför Venezuelas kust anordnar han människojakt på de som lurats att lida skeppsbrott på ön. Men en dag anländer dottern till ett av hans offer med grevens kidnappade syster och syskonbarn. En ny jakt inleds, där Zaroff måste försvara sin familj undan nya människojägare. Snyggt tecknad serie som är en fristående fortsättning på kultfilmen "The most dangerous game" från 1932.

 49. Skillnadens favoriter - Femton fenomenala grönsaker att lyckas med

  Av: Bäckmo, Sara Tipsat av: Stefan Carlsson

  Som vanligt när det är Sara Bäckmo som står för trädgårdstipsen är det sakligt och informativt. Här listar hon femton favoritgrödor att odla och ger tips för bästa skörd, samplantering, sorter att odla, utvecklingstid m.m. Av värde både för nybörjaren och för den som odlat ett tag!

 50. Skörda regnvatten

  Av: Mathiasson, Eva Tipsat av: Stefan Carlsson

  Om att ta tillvara regnvatten och utnyttja terrängen i trädgården på bästa sätt för att skapa en miljövänlig trädgård. Bra bok med många exempel både för den som har små trädgårdsprojekt liksom för den som har lite mer storslagna planer.

 51. Herrarna satte oss hit - Om tvångsförflyttningarna i Sverige

  Av: Labba, Elin Anna Tipsat av: Stefan Carlsson

  Författaren är själv ättling till några av de samer som tvångsförflyttades på 1920-talet. Hon har här samlat många viktiga vittnesmål om en nertystad del av Sveriges moderna historia. En väldokumenterad, spännande, intressant och oerhört viktig bok!

 52. God jul - En berättelse

  Av: Karlsson, Jonas Tipsat av: Stefan Carlsson

  Dråplig kortroman om julprojekt i kommunal verksamhet. Det blir inte alls som kommunledningen tänkt, och mycket möda och besvär läggs ner på ett till synes lätt och framför allt billigt projekt. Läsa en julbok på våren? Tja, exempelvis väntar man ju inte på framtiden för att läsa science fiction, så...

 53. The zookeepers wife

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Filmen bygger på den sanna berättelsen om familjen Zabinski som drev Warsawas djurpark vid tiden då Nazityskland invaderade Polen. Under ockupationsåren använde de djurparken som gömställe för hundratals judar mitt framför näsan på nazisterna. En spännande film om vanliga människor som är beredda att offra allt för sina medmänniskor.

 54. Två slipsar - En kontorsroman

  Av: Hermansson, Christer Tipsat av: Stefan Carlsson

  Kommer genren "kontorsromaner" bli den nya trenden? Kanske inte, men detta är en smårolig berättelse om några byråkrater som jobbar på "Organisationen". Man får väl aldrig riktigt klart för sig vad de egentligen sysslar med där, men att Konrad Bayer är en slipsälskare råder det ingen tvekan om. Och slipsar har faktiskt känslor. Att samsas i garderoben med syntetslipsar är ingen höjdare för en silkesslips, inte heller att hamna på en stol tillsammans med svettiga träningskläder.

 55. Bokashi - För en bättre jord

  Av: Streijffert, Peter Tipsat av: Stefan Carlsson

  Att göra sin egen bokashi, alltså fermentera sitt köks- och trädgårdsavfall för att enkelt förbättra jorden i trädgården, har i det närmaste blivit en folkrörelse. En stor skillnad jämfört med vanlig kompostering är att bokashi är luktfritt så man kan ha komposten inomhus. Streijffert förklarar lättfattligt allt du behöver veta för att sätta igång med bokashi! Oumbärlig för amatörodlaren.

 56. Hotet mot demokratin - Högerpopulismens återkomst i Europa och USA

  Av: Gelin, Martin Tipsat av: Stefan Carlsson

  USA-baserade journalisten Martin Gelin och professorn i Amerikastudier Erik Åsard ger oss en skarpsynt analys av den på många håll allt starkare högerpopulismen. Utöver en allmän nutidshistoria i ämnet skildras i första hand det politiska läget i Polen, Ungern och USA. En i allra högsta grad intressant, aktuell viktig bok.

 57. Emilio och glömskan

  Av: Roca, Paco Tipsat av: Stefan Carlsson

  Den pensionerade bankmannen Emilio hamnar på ett äldreboende när alzheimern utvecklas så att han inte längre klarar att bo själv. Väl där lär han känna andra boende, bl.a. den smått skurkaktige Miguel. Detta är en rörande och stark tecknad serie som både skrivits och tecknats av spanske Paco Roca. Trots det allvarliga ämnet saknar boken inte humor.

 58. Flykten från DDR

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Spännande nagelbitare om två familjers försök att lämna diktaturens Östtyskland -i en hemtillverkad luftballong. Det blir en kamp om tiden mot säkerhetspolisen Stasi. Filmen bygger på verkliga händelser och är ett viktigt stycke nutidshistoria.

 59. En liten bok om lycka

  Av: Dahlén, Micael Tipsat av: Stefan Carlsson

  En härlig bok där professor Dahlén på ett lättsamt, humoristiskt och personligt sätt berättar om vad lyckoforskningen kommit fram till. Ta ut segern i förskott, fira, återupplev, unna dig, var snäll, var tacksam, men ta inte lyckan på fullt allvar, då blir du mindre lycklig!

 60. Big Black: Stand at Attica

  Av: Smith, Frank "Big Black Tipsat av: Stefan Carlsson

  I samarbete med tecknaren Améziane och manusförfattaren Jared Reinmuth återger Frank "Big Black" Smith de dramatiska händelserna som ägde rum i Atticafängelset 1971, när internerna protesterade mot missförhållanden och rasism innanför fängelsemurarna. Det hela slutade med en massaker på både interner och gisslan. "Big Black" var en av fångarna och berättar här sin historia. Även om den tecknade serien emellanåt känns lite rörig är detta ett viktigt stycke nutidshistoria. Boken är på engelska.

 61. Är du förberedd? - En handbok för krisen - Mentala och fysiska råd

  Av: Wilderäng, Lena Tipsat av: Stefan Carlsson

  Författarna Lena och Lars Wilderäng är riktiga "preppers". Men samtidigt är de väldigt sakliga och sansade och deras prepping är inte på något sätt präglat av undergångsstämningar som det kan vara i filmernas och TV-spelens värld. Här ger de bra tips om vad man behöver tänka på för att vara förberedd om något oförutsett skulle hända. De tipsar också hur man kan förbereda sig mentalt, och inte minst förklarar de hur informationskrigföring går till, inte helt oviktigt i tider av internetpåverkan.

 62. Att gå - Ett liv i rörelse

  Av: Kagge, Erling Tipsat av: Stefan Carlsson

  En meditativ liten bok om ett meditativt sätt att förflytta sig. I essäform delar äventyraren och vandraren Erling Kagge (ja, den Kagge som var den förste att gå till Nordpolen) med sig av sina tankar och filosofiska funderingar kring gåendet. Och det handlar långt ifrån bara om hälsoaspekten. Här samsas historia med den norske filosofen Arne Naess tankar och författarens erfarenhet av vandringar bland fjäll och New Yorks kloaker.

 63. Kinderland - A childhood in East Berlin

  Av: Mawil Tipsat av: Stefan Carlsson

  Uppväxtskildring om hur det var att vara skolbarn "på andra sidan muren" vid tiden för östblockets sönderfall 1989. Mawil (Markus Witzel) står för både manus och teckningar i denna delvis självbiografiska tecknade serie som avslutas då huvudpersonen Mirco Watzkes familj bland tusentals andra passar på att ta en titt på Västberlin då myndigheterna plötsligt öppnar Berlinmuren. Boken är på engelska.

 64. Trädgårdsboken om jord

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Ett gediget verk om det viktigaste av allt för en lyckad trädgård och lyckad odling: jorden! Här behandlas olika typer av jord och vad du kan göra för att förbättra den. Lär känna jorden och det myller av mikroorganismer som lever där. Illustrerad med många bilder.

 65. Maggy Garrisson

  Av: Stephane, Oiry Tipsat av: Stefan Carlsson

  Om Ken Loach ägnat sig åt tecknade serier istället för att regissera filmer kanske han varit upphovsman till den här. Maggy Garrisson är privatdetektiv i London, men här saknas den glamour i yrket från andra detektivhistorier. Men hon är onekligen cool. Kanske kan man kalla detta diskbänksrealistisk deckare? För manus står Lewis Trondheim, och teckningarna har Stéphane Oiry gjort. Boken är på engelska.

 66. Världen sedan 1989

  Av: Ström Melin, Annika Tipsat av: Stefan Carlsson

  En utmärkt sammanfattning av vad som hänt de senaste tre decennierna och hur det påverkat utvecklingen i världen. Det är inte alltid lätt att förstå sin omvärld mitt under händelsernas gång. Därför behövs sådana här böcker som ger en bra överblick och som visar hur allt hänger ihop.

 67. Klimatpsykologi - Hur vi skapar en hållbar förändring

  Av: Andersson, Kali Tipsat av: Stefan Carlsson

  Skriven av tre psykologer med klimatfrågor som specialitet är detta en bok som inger hopp för de som är engagerade i klimatfrågor, eller för de som vill engagera sig. Vad ger bäst effekt i klimatomställningsarbetet, och hur får man folk att engagera sig? Boken ger många svar på saker som kanske inte är så självklara för alla.

 68. Flickan från kajmanträdet

  Av: Bourgeon, François Tipsat av: Stefan Carlsson

  Det tog flera decennier innan serieälskarna äntligen fick fortsättningen på den kultförklarade serieklassikern Resande med vinden. Här har huvudpersonen Isabeau nu blivit över 90 år, och berättelsen här kretsar kring hennes barnbarnsbarn med samma namn. Vi befinner oss mitt i det amerikanska inbördeskriget.Den unga Isabeau är en bortskämd dotter till en plantageägare, men äventyrslustan och trotsen känns igen från hennes äldre släkting. På flykt undan kriget söker hon upp sin farmorsmor och vi får veta vad som hände efter slutet på den ursprungliga serien och hur släkten hamnade i sydstaterna efter Västindien. Francois Bourgeons fantastiska teckningar har om möjligt förfinats ytterligare och känns ännu mer realistiska. Resande med vinden utgavs år 2019 i ett nyöversatt samlingsalbum

 69. I allmänhetens tjänst

  Av: Snowden, Edward J Tipsat av: Stefan Carlsson

  Redan mycket ung blev Edward Snowden rekryterad som dataexpert och hacker till den amerikanska underrättelsetjänsten. Här berättar Snowden rakt på sak om tiden fram till 2013 då han avslöjade USA's massövervakning av folk och tvingades gå i exil. Emellanåt spännande som en thriller.

 70. Hotel Mumbai

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Nagelbitarfilm om terrorattackerna i indiska Mumbai 2008, med fokus på händelserna inne på lyxhotellet Hotel Mumbai. Vi får följa både personal och gäster som i många timmar försökte undkomma att mördas av de terrorister som tagit sig in på hotellet. Välspelat och otroligt gripande!

 71. Brevbäraren som byggde ett palats

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Otrolig men sann historia om den franske lantbrevbäraren som i slutet av 1800- och början av 1900-talet byggde ett palats av stenar han samlat ihop under sina brevbärarturer. Inspirerad av bl.a. Angkor Wat i Kambodja och annan asiatisk arkitektur jobbade han mestadels ensam i 33 år för att färdigställa sitt verk. Idag är palatset en turistattraktion. Rörande och varm historia med briljant skådespeleri!

 72. Det kulturella djuret - Om människans evolution och tänkandets utveckling.

  Av: Lindenfors, Patrik Tipsat av: Stefan Carlsson

  Populärvetenskap när den är som bäst! Plötsligt började människans utveckling gå framåt med en väldig fart, medan andra däggdjur stannade på samma nivå. Vad hände? Följ med på en spännande resa och ta del av den senaste häpnadsväckande forskningen om hjärnan, inlärning och informationshantering och det som gör människan unik. Inte alls så svårläst som det kanske låter. Författaren är forskare vid Institutet för Framtidsstudier.

 73. Lånat kön

  Av: Cruchaudet, Chloe Tipsat av: Stefan Carlsson

  Strax efter att Louise och Paul gift sig bryter första världskriget ut. Paul skickas till västfronten, men på grund av alla vidrigheter han får vara med om bestämmer han sig för att desertera. Med hjälp av Louise håller han sig gömd på ett sunkigt hotell i Paris. Ledan blir snart outhärdlig och för att få komma ut utan att bli igenkänd börjar han visa sig ute förklädd till kvinnan Suzanne. Freden kommer 1918, men någon amnesti för desertörer är det inte tal om, så Paul fortsätter sitt liv som Suzanne. Under det glada och frigjorda 20-talet börjar Paul ett alltmer frivolt liv och är otrogen med både kvinnor och män. Under tiden som äktenskapet med Louise alltmer knakar i fogarna börjar Paul mer och mer att identifiera sig med Suzanne. Detta är en prisbelönt tecknad serie som inte lämnar någon oberörd! De svartvita bilderna ger lite intryck av att vara gamla fotografier och film från den tiden. Bygger på verkliga händelser. Boken finns också att låna på engelska med titeln "Deserter's masquerade" .

 74. Sånt vi bara gör

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Hur mycket tänker vi på vad vi gör och säger egentligen? Ibland gör vi det förstås, men mycket sker utan att vi tänker på det. Betyder skratt alltid att något är roligt? Hur hälsar vi på varandra? Hur agerar vi när vi står i kö? Några forskare i humaniora har här skrivit 91 korta texter om vårt beteende. Det är lättläst, men också tänkvärt. Och ibland riktigt roligt!

 75. Anteckningar från en orolig planet

  Av: Haig, Matt Tipsat av: Stefan Carlsson

  Efter succéromanerna "Historieläraren" och "Människorna" kommer Matt Haig med något som är ett mellanting mellan självbiografi och samhällsdebatt om vår nutid och det som stressar och oroar oss. Haig lider själv av periodvisa depressioner, och vet av egen erfarenhet att bl.a. ständig uppkoppling och aggressiv marknadsföring försvårar symptomen. Trots ämnet är detta en hoppfull bok, en självhjälpsbok på riktigt och en tankeställare om vad som är viktigt i livet.

 76. Skärmhjärnan - Hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda

  Av: Hansen, Anders Tipsat av: Stefan Carlsson

  Anders Hansen utgår från den evolutionära psykologin som menar att våra hjärnor fortfarande fungerar som för 40000 år sedan och det då uppstår krockar med vår livsstil. På ett lättfattligt sätt skriver han om hur belöningssystemet fungerar och hur förväntan triggar igång det, vilket orsakar att vi ofta bara klickar runt i digitala medier och verkar gilla nästa sida betydligt mer än den vi just är inne på. Det som alltför ofta blir lidande av detta är vår koncentrationsförmåga och sömn. Författaren är överläkare i psykiatri och civilekonom.

 77. Cold War

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Snyggt filmat drama med suveräna skådespelarinsatser i kalla krigets skugga. Wiktor är ledare för en sång- och dansakademi som letar efter nya talanger i efterkrigstidens östblock. Han finner den unga Zula som han inleder en kärleksrelation med. Vi får sedan följa paret genom åren av alltmer klaustrofob stämning i ett Stalinhyllande östblock. Möjligtvis kan man tycka att filmen är något ryckig och hoppar för mycket i tiden. Musiken är fantastisk! Manus bygger på berättelsen om regissören Pawel Pawlikowskis förädrar. Se också regissörens tidigare mästerverk "Ida".

 78. Zen talar

  Av: CAI, Zhizhong Tipsat av: Stefan Carlsson

  En introduktion till zenbuddhistisk visdom i form av tecknad serie. Den taiwanesiske tecknaren Cai Zhizhong (eller Tsai Chih Chung) har här illustrerat ett hundratal korta zenhistorier -s.k. koan- med mycket humor, värme och förstås livsvisdom. Typiskt för zen är den personliga erfarenheten, det långsamma avvänjandet av förutfattade meningar och arbetet med att leva i nuet.

 79. Stefans lilla svarta - Bokashi, biokol och bakterier

  Av: Sundström, Stefan Tipsat av: Stefan Carlsson

  Ett nytt sätt att kompostera som blivit i ropet är bokashi, något man lätt kan ha stående i hemmet och som lär vara mycket bra som jordförbättring. Trädgårdsfantasten Stefan Sundström redovisar här på sitt eget sätt värdet av bokashi, hur viktigt det är med kol i odlingsjorden och nyttan med bakterier. Rikt illustrerat, och som vanligt med Sundström så mycket mer än bara en vanlig trädgårdsbok. Läs också hans tidigare trädgårdsböcker "Stefans lilla gröna" och "Stefans stora feta röda".

 80. Ut ur ekorrhjulet - Så blir du också ekonomiskt fri

  Av: Lindberg, Oskar Tipsat av: Stefan Carlsson

  Författaren och hans familj har gjort resan från att vara högavlönade, trendiga människor till att skära ner på utgifterna, ändra livsstil och till slut säga upp sig från sina arbeten. Oavsett om man vill gå så långt som författaren eller bara till viss del skära ner på utgifter och kanske bromsa en ibland hysterisk livsstil så ges här bra tips på hur man går tillväga, hur man reagerar på reklam, hur man lägger om sitt sätt att tänka o.s.v.

 81. Maxad skörd i din pallkrage

  Av: Robild, Eva Tipsat av: Stefan Carlsson

  Eva Robild, som tidigare redan skrivit en bok om att odla i pallkrage, driver det hela ett steg längre och beskriver här hur man kan få ut så mycket som möjligt ur den den begränsade yta pallkragen utgör. Hur tätt kan man så? Hur planerar man för att få flera skördar per säsong? Passar både nybörjaren och den som redan har erfarenhet av pallkragsodling!

 82. Med tåg genom Europa - 470 tips och sju rutter

  Av: Thorbjörnsson, Anna W Tipsat av: Stefan Carlsson

  Tågresorna gör comeback! Boken börjar med praktiska tips om vad man ska tänka på inför tågresan. När lönar det sig med Interrailkort? Hur gör man om man vill ha med sig cykeln eller hunden? Därefter kommer förslag på olika rutter man kan åka genom Europa, med förslag på vad man kan hitta på i närheten av stationerna om man har några timmars väntetid mellan två tåg. Wramén har tidigare skrivit resehandböcker, bl.a. om Amsterdam.

 83. Colette

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Dramafilm om den franska författaren Colette. Hon bröt mot många tabun vid förra sekelskiftet och skrev för den tiden vågade böcker. Dock hamnade hon till en början i skuggan av sin make och bokförläggare som tog åt sig äran att ha skrivit böckerna. På så sätt har filmen liknande tema som filmen The Wife, med skillnaden att detta inte handlar om fiktiva personer. Det känns lite märkligt att alla pratar engelska i en film som utspelas bland fransmän i Frankrike, men Keira Knightley gör en stark insats i huvudrollen.

 84. Mata Hari

  Av: Beeby, Emma Tipsat av: Stefan Carlsson

  Mycket research verkar ha lagts ner inför fastställandet av denna tecknade serie om den berömda (påstådda?) spionen Mata Hari. Hon hette egentligen Margaretha Geertruida Zelle, var holländska men levde under en stor del av sitt liv i Paris där hon levde på sina exotiska dansuppträdanden, men också som kurtisan åt ett antal förmögna män. Hur stor betydelse hon hade som spion är omtvistat, men hon avrättades mitt i brinnande världskrig 1917. Var hon bara ett offer för en oförstående omvärld inför en mycket frigjord kvinna? Utmärkta teckningar av Ariela Kristantina!

 85. Stadsodlare

  Av: Mannerfelt, Karine Tipsat av: Stefan Carlsson

  Många vill odla, men majoriteten av befolkningen bor i städer. Hur löser man det, om man vill nöjesodla, få egna närodlade och giftfria grödor eller göra en insats för miljön? Hur får man tag på mark? Hur går det att odla kollektivt med andra intresserade? Kan man ha höns i staden? Den här boken belyser lösningar på stadsodling från sex svenska städer. Inspirerande!

 86. Mat i fönstret - Ätbara krukväxter

  Av: Kuusisto, Mary Tipsat av: Stefan Carlsson

  Många är vi som hobbyodlar. Många är det som också odlar exempelvis körsbärstomat och paprika i krukor inomhus. Författaren Mary Kuusisto går här ett steg längre och tipsar om lite ovanligare växtsorter, fullt ätbara, man kan ha stående i fönstret. Och ingefära känner de flesta till, men kanske inte att man lätt kan ha det hemma och skörda goda ingefärsknölar. Recept ges också!

 87. Tågsemester

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Att resa med tåg, även för längre resor, blir alltmer populärt. Olika skribenter delar här med sig av sina erfarenheter från tågresor kors och tvärs över vår planet med titlar som exempelvis "Familjeutflykt till Japan", "Europa på spåret", "Fem luffar till Skottland", "Östlig tur till Kroatien" och "Bröllopsresa Bangkok - Kalmar". Boken avslutas med lite praktiska tips om hur man planerar sin tågresa.

 88. The contract with God trilogy - Life on Dropsie avenue

  Av: EISNER, Will Tipsat av: Stefan Carlsson

  Will Eisners tre seriealbum om livet på en gata i The Bronx, New York, här samlade i en inbunden utgåva. I de två första delarna, "A contract with God" och "A life force" följer vi några individer på den fiktiva Dropsie Avenue under mellankrigstiden och depressionsåren. Dessa två delar består av noveller, varav den inledande, gett namn hela trilogin. En man skriver ett kontrakt med Gud om att bara utföra goda handlingar, men när hans dotter dör blir förvirringen och besvikelsen så stor att han avbryter sitt fromma liv och inleder en hänsynslös och girig bana där pengar blir det enda viktiga. I den tredje delen rullas hela historien om Dropsie Avenue upp, och vi följer utvecklingen från de första immigranternas bondgårdar fram till modern tid som förort till New York. Böckerna gavs ursprungligen ut på 90-talet, och de banade väg för en helt ny typ av tecknade serier. Ett mästerverk!

 89. Vi är vad vi köper

  Av: Östberg, Jacob Tipsat av: Stefan Carlsson

  Utan pekpinnar går de två författarna - den ene professor i reklam och PR, den andra kulturantropolog- in på våra konsumtionsvanor och vad som påverkar dessa. Konsumtionskulturen kritiseras men läsaren görs samtidigt medveten om att vi alla är delaktiga i den, vare sig vi vill eller inte. Konsumtion har alltid varit en statusmarkör, men författarna menar att vi idag mer och mer går över till att köpa livsstilar. ”I dagens konsumtionskultur går det inte att dra en distinkt skiljelinje mellan att vara människa och konsument" (citat ur boken).

 90. Woman walks ahead

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Denna film är baserad på den sanna berättelsen om konstnären Catherine Weldon som ensam reste från ett tryggt, borgerligt liv i Brooklyn till ett indianreservat i Dakota för att måla ett porträtt av den åldrade hövdingen Sitting Bull. Hon blir där konfronterad med den rasism och det systematiska förtryck som riktas mot ursprungsbefolkningen. Filmen är välspelad, är inget mästerverk men ger en intressant inblick i en period i USA's historia man inte brukar skildra på film: tiden efter de stora indiankrigen, då "vilda västern" var erövrad och koloniserad och ursprungsbefolkningen skulle assimileras.

 91. Vad händer med vår planet?

  Av: Juniper, Tony Tipsat av: Stefan Carlsson

  Ja, själva titeln på boken är en fråga som många nog funderar på idag. Den här boken delar upp svaret i tre olika delar, var och ett uppdelade i korta kapitel: 1. Förändringarnas drivkrafter, 2. Förändringarnas konsekvenser, 3. Påverka framtiden. Verket är rikt illustrerat, det är pedagogiskt förklarat samtidigt som det är så mycket information att man kan överväga att kanske inte sträckläsa det, eller använda det som uppslagsbok.

 92. Orden som formade Sverige

  Av: Åsbrink, Elisabeth Tipsat av: Stefan Carlsson

  I kronologisk ordning gör författaren korta nedslag i den svenska historien och förklarar hur ord, uttryck, dikter, sångtexter och olika företeelser format svenskarnas självbild. Trevliga och stundtals roliga kåserier som samtidigt friskar upp kunskapen om Sveriges historia. En härlig bok.

 93. Lasermannen - en berättelse om Sverige

  Av: TAMAS, Gellert Tipsat av: Stefan Carlsson

  En berättelse om Sverige som är högst relevant att läsa -eller kanske läsa om- än idag. Journalisten Gellert Tamas har gjort ett gediget researcharbete och återberättar här de dramatiska händelserna 1991-1992 kring den seriemördare som kallades Lasermannen. Boken är skriven utifrån intervjuer med inblandade personer och med seriemördaren John Ausonius själv. Händelserna sätts i dåtidens sociala och politiska klimat, ett politiskt klimat som ekar starkt än idag, vilket gör boken ytterst intressant att läsa snart 30 år senare. Kanske borde boken utgöra obligatorisk läsning på gymnasiet eller högstadiet.

 94. Städa rent med hjälp av 11 naturliga basingredienser

  Av: Green, Fern Tipsat av: Stefan Carlsson

  Många vill idag undvika att använda giftiga kemikalier. Här blir man serverad ett hundratal recept på hur man själv enkelt kan tillverka rengöringsmedel för bl.a. kök, badrum och garage av helt naturliga ingredienser. Bra för miljön, hälsan och plånboken!

 95. 50 myter om hållbarhet

  Av: Cederberg Wodmar, Jessica Tipsat av: Stefan Carlsson

  Vill du gärna leva mer hållbart men vet inte var du ska börja och vad som som är sant eller falskt om miljön? Hållbarhetscoachen Jessica Cederberg Wodmar reder här ut begreppen på ett lättfattligt sätt och tar upp ämnen som återvinning, flyg, plast, urbanisering, elbilar, shopping m.m, m.m. En bok som ger hopp, och ibland är allt inte riktigt som man trodde.

 96. Infidel

  Av: Pichetshote, Pornsak Tipsat av: Stefan Carlsson

  Oavsett om det är som här en tecknad serie, en film eller en roman så är skräck en svår genre för att få till något riktigt bra, oftast blir det bara fånigt. Här har vi dock ett exempel på en riktigt bra skräckserie. Detta är skräck i genren hemsökt hus, där det som döljs i huset livnär sig på rädsla, paranoia och främlingsfientlighet, alltså en kommentar till vår samtid, något som skräck egentligen gjort i alla tider. Serien är på engelska.

 97. Ägodela: Köp mindre - få tillgång till mer

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Delningsekonomi, eller kollaborativ ekonomi, är minst sagt i ropet. Här får du veta mer om vad det finns för möjligheter att dela saker med andra. Det kan handla om allt från klädbytardagar, couchsurfing och Airbnb, foodsharing, andelsjordbruk och cykelkök till bilpooler och att ha kollektiva kontorslokaler. Ägodela var Naturskyddsföreningens årsbok 2016.

 98. Änglaklor

  Av: Moebius Tipsat av: Stefan Carlsson

  Mästerligt tecknat av Moebius (egentligen Jean Giraud, han tecknade westernserier under sitt riktiga namn och science fiction -och den här- under pseudonymen Moebius). Egentligen är detta mer en bilderbok för vuxna än en regelrätt tecknad serie. Erotisk berättelse med starka BDSM-inslag om en kvinnas sexuella frigörelse. Det där med sexuella frigörelse har undertecknad inte kommit på själv. För egentligen har undertecknad inte förstått mycket av det här. Men på ett underligt vis har undertecknad inte riktigt fattat vad det är han inte begriper. En kanske inte så ovanlig känsla när Jodorowsky står för manus, han brukar tänja ordentligt på gränser, både som seriemanusförfattare och som filmmakare. Men fantastiskt tecknad är den.

 99. Allt är en konspiration - En resa genom underlandet

  Av: Werne, Kent Tipsat av: Stefan Carlsson

  Hur uppstår konspirationsteorier, och vilka är de som lyssnar och tror på dem? Följ med Kent Werne på en fantastisk resa i konspirationsteoriernas värld, från franska revolutionen till nutid. Mycket av de tidiga konspirationsteorierna går igen i cirklar, eller har aldrig upphört att existera. Det typiska är tron på en extremt hemlig organisation som styr i princip allt. Inte bara kapitalet och bankerna utan också medierna – och gräsrotsrörelser till vänster. Styrs världen av de hemlighetsfulla Illuminati, frimurarna eller t.o.m. rymdödlor? Man kan få sig en del skratt, men också bli riktigt orolig när man ser hur etablerade politiker och grupper idag faller för dessa teorier.

 100. Tintin - Den kompletta guiden

  Av: FARR, Michael Tipsat av: Stefan Carlsson

  I samband med Tintins 90-årsjubileum kan det vara roligt att sätta sig in i Hergés värld och var han fick alla idéer ifrån. Berättelserna om Tintin avhandlas en efter en i denna påkostade och rikt illustrerade biografi, och vi får veta varifrån Hergé, som aldrig själv reste annat än på senare år, fick inspiration till alla fantastiska miljöer och människor som förekommer i Tintinböckerna.

Visa fler sidor...