Tvång

En ungdomsroman om tvångssyndrom

Mats Johansson har skrivit en mycket lättläst och kort ungdomsroman om tvångssyndrom (OCD). I boken får vi följa Lina en 15-årig tjej som brottas med starkt tvång. Tvånget är av den grad att den förlamar hennes vardag. När Lina är hemma själv är det är svårt för henne att lämna lägenheten. Så fort hon har lämnat den blir hon osäker på sig själv och ångesten kommer. Har hon stängt av spis? Har hon låst dörren? Har hon stängt av vattnet? 

Linas föräldrar insisterar att hon ska söka hjälp ifrån barn- och ungdomspsykiatrin. I boken får vi följa hennes motvilliga resa dit och skammen som hon brottas med kring sitt beteende. Vi får även följa Linas längtan att träffa en jämnårig kille som hon har lärt känna på barn- och ungdomspsykiatrin. Men hur ska hon kunna träffa honom och komma till deras träff på caféet när hon har så svårt att kunna lämna sin lägenhet?

"Huvudet snurrade. Blev verkligen dörren låst? Hon var inte säker längre. Kanske hade hon glömt något annat också? Hur var det med köket? (...) stängde hon av vattnet efteråt? Lina insåg att hon måste hem.