Lou! Sonata - 1

Sonata del 1 är den nionde delen i Julien Neels tecknade serie om Lou. Det är en ny säsong om den välbekanta flickan som nu närmar sig vuxenlivet. Genom de mjuka pastellfärgerna får vi följa med Lou när hon flyttar till sin egen lägenhet i en främmande stad och börjar på universitet. Vad händer när man plötsligt måste klara sig själv och vara ensam med sina tankar? Hur kan man veta om man är på rätt plats? Sådana funderingar om många fler får vi läsa om medan Lou försöker navigera i sitt nya liv.

Det är en berättelse med hög igenkänningsfaktor om hur det är att lämna barndomen och känna att allt är möjligt och samtidigt omöjligt. Humor blandas med allvar på ett effektfullt sätt som både berör och livar upp. Den nya läraren på universitetet sätter allt inom ”citationstecken” och predikar om att hitta sin egen väg och inte lyssna på råd. Grannen klagar ständigt och ett besök från Marie-Emilie leder till oväntade känslor. Lou testar olika studietekniker för att komma fram till hur hon ska skriva sin uppsats. Det blir en röra av post-it lappar, ljudinspelningar och örtte men tillslut får hon en idé…

För de som läst de tidigare delarna om Lou finns samma känsla kvar men i en något annorlunda form. Det bekanta persongalleriet finns med men befinner sig ofta i periferin. Fokus ligger på Lou och hennes ensamhet och tankar om livet. Dagboksinläggen som brukar inleda och avsluta är nu utspridda genom hela boken. Lous berättarröst och tankar är utskrivna på lappar i olika färger precis som post-it lapparna till hennes uppsats. Där får vi läsa allt från vardagstankar om när posten ska hämtas till existentiella frågor om huruvida människan är god. Med detta tar serien ett steg bort från den yngre målgruppen och närmar sig tonåringar och unga vuxna.