ALMA-priset 2020

Grattis till Baek Heena!

ALMA-priset 2020

ALMA-prisets webb kan man läsa:

Baek Heena är en av Sydkoreas mest berömda bilderbokskonstnärer. Hennes minutiöst uppbyggda bilderboksvärldar förundrar och berör. Barnperspektivet är genomgående i hennes berättelser, likaså en orubblig tro på lekens och fantasins kraft i våra liv.

Juryns motivering:
Med utsökt känsla för material, miner och gestik iscensätter Baek Heenas filmiska bilderböcker berättelser om barns ensamhet, möten och gemenskap. I hennes suggestivt uppbyggda miniatyrvärldar blandas molnbullar och sorbetmånar, djur, badféer och människor. Dörren till det vidunderliga står alltid öppen. Det är sinnligt, skarpt och svindlande.
Baek Heena är en flerfaldigt prisbelönt sydkoreansk bilderbokskonstnär, född i Seoul 1971. Av hennes tretton bilderböcker är flertalet bildsatta med egentillverkade miniatyrfigurer och -miljöer som omsorgsfullt ljussatts och fotograferats. Baek har bakgrund inom animationsfilm och har studerat vid Ewha Womans University i Seoul och California Institute of the Arts. Efter att ha arbetat med reklam och multimedia för barn började hon skapa egna bilderböcker när hennes dotter föddes.

ALMA-priset

Vad händer när man äter bullar bakade av moln? Redan i genombrottsverket Gu-reum-bbang (2004, Molnbullar) visar Baek prov på innovation och ett sökande efter ett eget visuellt uttryck. Bilderbokens centrala karaktärer (en kattfamilj), deras hem och utomhusmiljöer är gjorda i papper och kartong som därefter ljussatts och fotograferats av Hyang Soo Kim. Kontrasten mellan de platta pappersformerna och de tredimensionella rummen, resulterar i en dynamisk och magisk värld med kraft att suga in åskådaren i berättelsen.

Om ALMA-priset:

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne delas ut årligen. Prissumman är fem miljoner svenska kronor, vilket gör det till världens största internationella barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman signalerar att barns och ungas läsning är av största vikt. Summan ska också inspirera verksamma inom området.

Priset delas ut till författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare. Priset kan ges till en eller flera mottagare, oavsett språk eller nationalitet.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne administreras av Statens kulturråd.

Molnbullar

 1. Molnbullar

  Av: Baek, Heena
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

den 1 april 2020