Klassikerbokcirkel

Arrangemang

Arrangemanget har redan varit

04 december onsdag 2019
04 december onsdag 2019
2019-12-04 till 2019-12-04.
Plats Borås Stadsbibliotek
Kostnad: Fri entré
Målgrupp:
Information:

Begränsat antal platser, anmälan till 033-35 76 20

Efter höstens föreläsning om Systrarna Brontës värld läser vi vad som i dag kallas Världens mest klassiska kärleksroman, Svindlande höjder av Emily Brontë.

Svindlande höjder förtäljer historien om Heathcliff och Catherine. Själsfränder men socialt sett från olika världar. 

Hittebarnet Heathcliff kommer som liten till familjen Earnshaw på Wuthering Heights. Pojken växer upp olycklig och svåråtkomlig, älskad av sin fosterfar och fostersystern Catherine men avskydd av sin fosterbror. När fosterfadern dör försvåras Heathcliffs liv och den enda som ännu älskar honom är hans tvillingsjäl Catherine.

Men ödet och missförstånden ska skilja dem åt. Catherine gifter sig med en barndomsvän och hämnden blir Heathcliffs enda mål. Tillbaka i sin uppväxttrakt i ett storslaget Yorkshire återser han Catherine och mellan dem finns allting kvar, samtidigt som allt är för sent. En insikt som för evigt förmörkar Heathcliffs värld. Den passionerade och uppslitande kärlekshistorien mellan Heathcliff och Catherine hör till den engelska litteraturens mest välkända och har gjort Svindlande höjder till en av de riktigt stora klassikerna. 

Heden, kärleken och döden är tre storslagna teman som i Emily Brontës klassiska roman smälter samman till en enhet. Emily Brontë framlevde sitt korta liv i så gott som fullständig avskildhet från världen, men dessa tre kände hon: heden, vild, vindpinad och fantasieggande, låg inte långt från hemmet, prästgården i Haworth, kärleken hade hon god tid att drömma om, och döden var hennes granne; prästgården omgavs på tre sidor av kyrkogårdens gravvårdar. Man kan tycka att hennes utsikt mot världen var trångt begränsad, men säkert är att denna gåtfulla författarinna med sin intuitiva författarbegåvning skapade en av världslitteraturens odödliga romantiska berättelser i Svindlande höjder

Låna och läs!

 1. Svindlande höjder

  Av: BRONTE, Emily
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Finns som: E-bok
 2. Svindlande höjder

  Av: Brontë, Emily
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 3. Svindlande höjder

  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Film
  Finns som: Video, Streamed
 4. Svindlande höjder

  Av: BRONTE, Emily
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation:
  Finns som: Ljudbok CD