Tips

Här listar vi personalens och låntagares tips.

Tips för vuxna

 1. Kallare än is

  Av: Kubicek Boye, Helena Tipsat av: Tove Alkstrand

  Två skridskoåkare hittar en ung kvinna död på isen. Trots kylan är hon klädd i en sommarklänning som är lite blodig. Annars syns inga tecken på våld på den vackra flickan. Ungefär samtidigt hittas en överkörd varg på isen en bit längre bort. Finns det ett samband?

 2. The zookeepers wife

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Filmen bygger på den sanna berättelsen om familjen Zabinski som drev Warsawas djurpark vid tiden då Nazityskland invaderade Polen. Under ockupationsåren använde de djurparken som gömställe för hundratals judar mitt framför näsan på nazisterna. En spännande film om vanliga människor som är beredda att offra allt för sina medmänniskor.

 3. Två slipsar - En kontorsroman

  Av: Hermansson, Christer Tipsat av: Stefan Carlsson

  Kommer genren "kontorsromaner" bli den nya trenden? Kanske inte, men detta är en smårolig berättelse om några byråkrater som jobbar på "Organisationen". Man får väl aldrig riktigt klart för sig vad de egentligen sysslar med där, men att Konrad Bayer är en slipsälskare råder det ingen tvekan om. Och slipsar har faktiskt känslor. Att samsas i garderoben med syntetslipsar är ingen höjdare för en silkesslips, inte heller att hamna på en stol tillsammans med svettiga träningskläder.

 4. Ögonvittnet

  Av: Bågstam, Anna Tipsat av: Tove Alkstrand

  Samtidigt som Harriet flyttar hem till pittoreska Lerviken inträffar ett brutalt mord med två offer i samhället. Det ena offret har blivit avrättat och fått ögonlocken upptejpade. Så Harriets första fall som civil utredare blir på hemmaplan. Kan mördaren vara någon hon känner?

 5. Bokashi - För en bättre jord

  Av: Streijffert, Peter Tipsat av: Stefan Carlsson

  Att göra sin egen bokashi, alltså fermentera sitt köks- och trädgårdsavfall för att enkelt förbättra jorden i trädgården, har i det närmaste blivit en folkrörelse. En stor skillnad jämfört med vanlig kompostering är att bokashi är luktfritt så man kan ha komposten inomhus. Streijffert förklarar lättfattligt allt du behöver veta för att sätta igång med bokashi! Oumbärlig för amatörodlaren.

 6. Hotet mot demokratin - Högerpopulismens återkomst i Europa och USA

  Av: Gelin, Martin Tipsat av: Stefan Carlsson

  USA-baserade journalisten Martin Gelin och professorn i Amerikastudier Erik Åsard ger oss en skarpsynt analys av den på många håll allt starkare högerpopulismen. Utöver en allmän nutidshistoria i ämnet skildras i första hand det politiska läget i Polen, Ungern och USA. En i allra högsta grad intressant, aktuell viktig bok.

 7. Emilio och glömskan

  Av: Roca, Paco Tipsat av: Stefan Carlsson

  Den pensionerade bankmannen Emilio hamnar på ett äldreboende när alzheimern utvecklas så att han inte längre klarar att bo själv. Väl där lär han känna andra boende, bl.a. den smått skurkaktige Miguel. Detta är en rörande och stark tecknad serie som både skrivits och tecknats av spanske Paco Roca. Trots det allvarliga ämnet saknar boken inte humor.

 8. Ett bättre jag

  Av: Power, Marianne Tipsat av: Annika Samuelsson

  Hur fungerar självhjälp i praktiken? Det tog Marianne reda på.

 9. Flykten från DDR

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Spännande nagelbitare om två familjers försök att lämna diktaturens Östtyskland -i en hemtillverkad luftballong. Det blir en kamp om tiden mot säkerhetspolisen Stasi. Filmen bygger på verkliga händelser och är ett viktigt stycke nutidshistoria.

Visa fler sidor...

Tips för barn

 1. Blod i gruset

  Av: Jonsson, Mats Tipsat av: Annika Samuelsson

  Vad var det som hände i Ådalen som får Lasse att vakna och skrika "Blod i gruset!"? Det ska Mats ta reda på.

 2. Koppla ner

  Av: David, Keren Tipsat av: Annika Samuelsson

  Kan du vara utan din telefon i 6 veckor?

 3. Det andra inte ser

  Av: Holst, Christoffer Tipsat av: Annika Samuelsson

  Livet hade varit lättare om Tove bara inte hade kunna se spöken....och om huset de flyttat till inte hade burit på en skrämmande hemlighet.

 4. Mitt bland stjärnor

  Av: Olsson, Lotta Tipsat av: Anna Nykom

  En fin bilderbok som ger perspektiv på både det stora och det lilla i världen.

 5. Fly Fältet

  Av: Kinney, Jeff Tipsat av: Ahmed, 14

  Fly Fältet är en bok full av komedi, action, och spänning.

 6. På hal is

  Av: Kinney, Jeff Tipsat av: Ahmed, 14

  På hal is är en bok för den som tycker om att läsa böcker som är spännande och roliga samtidigt.

 7. Magisk december

  Av: Genar, Katarina Tipsat av: Tove Alkstrand

  En julberättelse med 24 kapitel, ett kapitel för varje dag i december fram till julafton. Om Julia och hennes magiska december.

 8. Kampen om Araluen

  Av: Flanagan, John Tipsat av: Signe Nygårds

  Nu får vi äntligen veta hur det går för den kungliga spejaren Maddy och hennes familj. Det är en spännande bok där författaren inte gör en besviken!

 9. Puck hos tandläkaren

  Av: Garhamn, Anna-Karin Tipsat av: Signe Nygårds

  Hur går det till hos tandläkaren? Vad ska man göra där egentligen? En sprallig bilderbok som fungerar som en bra förberedelse till premiären hos tandläkarn!

 10. Laboratorium nr4

  Av: Höjer, Dan Tipsat av: Emma Hedegärd

  Hemliga labb på militärförläggningar ska man passa sig för.

Visa fler sidor...