Stjärnstenen

Första delen av två i fantasyserien Drakarnas öde.

Vad roligt att Jo Salmson har skrivit en ny serie för lite äldre barn! Här kan man känna igen staden Demar och drakriddare som hon skrivit om i böckerna om Tam, tiggarpojken. Här skriver hon också om landet Dahr, stenfolk, demoner och häxmästare. Allt kretsar kring stjärnstenar och stentolkare...

För länge, länge sedan sägs det ha fallit ner fyra stenar från himlen som lyste i isande blått. De kallades för stjärnstenar. En av stenarna hade blivit krossad och spred en farlig kraft omkring sig. En kraft som höll på att förstöra hela världen. Men plötsligt försvann den farliga stenen och ingen vet vart den tog vägen.  Kvar fanns de tre hela stenarna som hade kvar en  kraft inuti kärnan. Några få människor har begåvats med förmågan att kunna se in i stjärnstenarna och tolka och förutse saker. Dessa människor kallas stjärntolkare och är viktiga för städerna i landet eftersom de kan se om staden hotas av angripare.

Nu ska Nea utföra ett prov, och se om hon ska bli stjärntolkarens lärling. Hon kan ha ärvt förmågor av hennes pappa som var stjärntolkare när han levde. Men hennes mamma kommer inte alls från stenfolket utan från drakfolket, och kanske brås Nea mer på sin mammas förmågor?

 

Audience:

Tags:

Review by: Emma Berge-Kleber Friday, July 3, 2015