Vuxenbibliotekarie på Göta och Sandareds bibliotek.
Ansvarig för Boken Kommer. Specialitet: Tecknade serier.

Stefans tips

 1. Pinocchio

  Av: Winshluss Tipsat av: Stefan Carlsson

  En mycket annorlunda -och hårdkokt- serieversion av Collodis berömda saga. Den girige Gepetto skapar roboten Pinocchio som en oförstörbar krigsmaskin han vill sälja till militären. Det är upptakten till en tuff och nattsvart vuxensaga om barnarbete, miljöförstöring, despoter, och sexuellt utnyttjande. Nåja, ALLT är inte nattsvart, det finns en och annan ljusglimt, och bildmässigt är detta ett visuellt mästerverk!

 2. Ruins

  Av: Kuper, Peter Tipsat av: Stefan Carlsson

  Mångfacetterad tecknad serie om ett amerikanskt par som för att lappa ihop sitt förhållande tar ett sabbatsår och bosätter sig i Mexiko. Väl där hamnar de i de politiska händelsernas centrum. Samtidigt följer vi monarkfjärilens flykt från Kanada till Mexiko, en fjäril som blir vittne till människornas förehavanden på jorden. Rekommenderas varmt!

 3. Kill or be killed - Volume one

  Av: Brubaker, Ed Tipsat av: Stefan Carlsson

  Hårdkokt thriller om självutnämnd rättsskipare. Serieskapartrion Brubaker, Phillips och Breitweiser slår till igen med en ny, hyllad tecknad serie, denna gång om en ung, smått deprimerad student som mot sin vilja börjar röja upp i New Yorks undre värld. Vi får följa hans tankegångar om världens orättvisor och samhällets förfall och tvivlet över om hans offer verkligen var ondskefulla. Utöver att konsekvenserna av hans handlande inte alltid blir som planerat har han snart både ryska maffian och en enveten polis efter sig.

 4. The killing of a sacred deer

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Udda thriller av Yorgos Lanthimos som tidigare regisserat kultfilmerna Dogtooth och The Lobster. En framstående kirurg inleder ett vänskapsförhållande med en tonårspojke. Snart visar det sig att pojken håller läkaren och hans familj i ett järngrepp.

 5. Thelma

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Spännande och stämningsfull norsk thriller om Thelma som växer upp på landet hos överbeskyddande, religiösa föräldrar men när det är dags för studier i Oslo upptäcker nya, skrämmande sidor hos sig själv. Hon drabbas av mystiska, epilepsiliknande anfall och börjar så småningom koppla anfallen till sitt känsloliv. Tät spänning på gränsen till skräck.

 6. Grass kings - volume one

  Av: Kindt, Matt Tipsat av: Stefan Carlsson

  The Grass Kingdom är ett alternativt samhälle på Kanadas landsbygd styrt av tre bröder, dit folk som tröttnat på "det vanliga livet" söker sig. Men att Grass Kingdom har egna lagar ses inte med blida ögon av den intilliggande orten Cargills sheriff. När en mystisk kvinna söker fristad i Grass Kingdom brakar helvetet lös då sheriffen till varje pris vill lägga vantarna på henne. En mångbottnad tecknad serie med manus av Matt Kindt och illustrerad med akvareller av Tyler Jenkins. Serien är på engelska.

 7. Lucky

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Harry Dean Stanton är som klippt och skuren i rollen som Lucky, en åldrande man som verkar ha överlevt allt och alla och som den lokale läkaren tycker är ett mirakel att han över huvud taget fortfarande lever. En lågmäld, smått filosofisk film som påminner en hel del om 80-talsfavoriter som "Paris, Texas" och "Bagdad Café". En avkopplande film där man också får stifta bekantskap med andra märkliga karaktärer som bor i samma lilla ökenstad som Lucky.

 8. Vi kommer snart hem igen

  Av: Bab Bonde, Jessica Tipsat av: Stefan Carlsson

  6 vittnesmål i tecknad serieform om Förintelsen, mästerligt tecknat av Peter Bergting. Kan läsas av alla från 10 till 100 år. Berättelser om det otänkbara som här får en ny dimension i och med Bergtings till dessa berättelser mycket passande tecknarstil. Jessica Bab Bonde har sammanställt vittnesmålen från 6 personer som har gemensamt att de är judar, de satt fängslade i nazisternas koncentrationsläger/utrotningsläger, de var barn eller mycket unga när det hände, och de hamnade så småningom i Sverige och blev kvar här.

 9. Stalins död

  Av: Nury, Fabien Tipsat av: Stefan Carlsson

  Förlaga till bioaktuella filmen "The death of Stalin" är denna tecknade serie av manusförfattaren Fabien Nury och tecknaren Thierry Robin. Härligt skruvad komik om diktaturer och vad som händer när den store ledaren dör.

 10. Stumptown

  Av: Rucka, Greg Tipsat av: Stefan Carlsson

  Härlig tecknad serie om den kvinnliga privatdeckaren Dex Parios som utöver att hon är spelmissbrukare och ständigt pank också har en alldeles för stor käft för sitt eget bästa.