Vuxenbibliotekarie på Kristinebergs bibliotek.
Ansvarig för Boken Kommer. Specialitet: Tecknade serier.

Stefans tips

 1. Det kulturella djuret - Om människans evolution och tänkandets utveckling.

  By: Lindenfors, Patrik Review by: Stefan Carlsson

  Populärvetenskap när den är som bäst! Plötsligt började människans utveckling gå framåt med en väldig fart, medan andra däggdjur stannade på samma nivå. Vad hände? Följ med på en spännande resa och ta del av den senaste häpnadsväckande forskningen om hjärnan, inlärning och informationshantering och det som gör människan unik. Inte alls så svårläst som det kanske låter. Författaren är forskare vid Institutet för Framtidsstudier.

 2. Lånat kön

  By: Cruchaudet, Chloe Review by: Stefan Carlsson

  Strax efter att Louise och Paul gift sig bryter första världskriget ut. Paul skickas till västfronten, men på grund av alla vidrigheter han får vara med om bestämmer han sig för att desertera. Med hjälp av Louise håller han sig gömd på ett sunkigt hotell i Paris. Ledan blir snart outhärdlig och för att få komma ut utan att bli igenkänd börjar han visa sig ute förklädd till kvinnan Suzanne. Freden kommer 1918, men någon amnesti för desertörer är det inte tal om, så Paul fortsätter sitt liv som Suzanne. Under det glada och frigjorda 20-talet börjar Paul ett alltmer frivolt liv och är otrogen med både kvinnor och män. Under tiden som äktenskapet med Louise alltmer knakar i fogarna börjar Paul mer och mer att identifiera sig med Suzanne. Detta är en prisbelönt tecknad serie som inte lämnar någon oberörd! De svartvita bilderna ger lite intryck av att vara gamla fotografier och film från den tiden. Bygger på verkliga händelser. Boken finns också att låna på engelska med titeln "Deserter's masquerade" .

 3. Sånt vi bara gör

  Review by: Stefan Carlsson

  Hur mycket tänker vi på vad vi gör och säger egentligen? Ibland gör vi det förstås, men mycket sker utan att vi tänker på det. Betyder skratt alltid att något är roligt? Hur hälsar vi på varandra? Hur agerar vi när vi står i kö? Några forskare i humaniora har här skrivit 91 korta texter om vårt beteende. Det är lättläst, men också tänkvärt. Och ibland riktigt roligt!

 4. Anteckningar från en orolig planet

  By: Haig, Matt Review by: Stefan Carlsson

  Efter succéromanerna "Historieläraren" och "Människorna" kommer Matt Haig med något som är ett mellanting mellan självbiografi och samhällsdebatt om vår nutid och det som stressar och oroar oss. Haig lider själv av periodvisa depressioner, och vet av egen erfarenhet att bl.a. ständig uppkoppling och aggressiv marknadsföring försvårar symptomen. Trots ämnet är detta en hoppfull bok, en självhjälpsbok på riktigt och en tankeställare om vad som är viktigt i livet.

 5. Skärmhjärnan - Hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda

  By: Hansen, Anders Review by: Stefan Carlsson

  Anders Hansen utgår från den evolutionära psykologin som menar att våra hjärnor fortfarande fungerar som för 40000 år sedan och det då uppstår krockar med vår livsstil. På ett lättfattligt sätt skriver han om hur belöningssystemet fungerar och hur förväntan triggar igång det, vilket orsakar att vi ofta bara klickar runt i digitala medier och verkar gilla nästa sida betydligt mer än den vi just är inne på. Det som alltför ofta blir lidande av detta är vår koncentrationsförmåga och sömn. Författaren är överläkare i psykiatri och civilekonom.

 6. Cold War

  Review by: Stefan Carlsson

  Snyggt filmat drama med suveräna skådespelarinsatser i kalla krigets skugga. Wiktor är ledare för en sång- och dansakademi som letar efter nya talanger i efterkrigstidens östblock. Han finner den unga Zula som han inleder en kärleksrelation med. Vi får sedan följa paret genom åren av alltmer klaustrofob stämning i ett Stalinhyllande östblock. Möjligtvis kan man tycka att filmen är något ryckig och hoppar för mycket i tiden. Musiken är fantastisk! Manus bygger på berättelsen om regissören Pawel Pawlikowskis förädrar. Se också regissörens tidigare mästerverk "Ida".

 7. Zen talar

  By: CAI, Zhizhong Review by: Stefan Carlsson

  En introduktion till zenbuddhistisk visdom i form av tecknad serie. Den taiwanesiske tecknaren Cai Zhizhong (eller Tsai Chih Chung) har här illustrerat ett hundratal korta zenhistorier -s.k. koan- med mycket humor, värme och förstås livsvisdom. Typiskt för zen är den personliga erfarenheten, det långsamma avvänjandet av förutfattade meningar och arbetet med att leva i nuet.

 8. Stefans lilla svarta - Bokashi, biokol och bakterier

  By: Sundström, Stefan Review by: Stefan Carlsson

  Ett nytt sätt att kompostera som blivit i ropet är bokashi, något man lätt kan ha stående i hemmet och som lär vara mycket bra som jordförbättring. Trädgårdsfantasten Stefan Sundström redovisar här på sitt eget sätt värdet av bokashi, hur viktigt det är med kol i odlingsjorden och nyttan med bakterier. Rikt illustrerat, och som vanligt med Sundström så mycket mer än bara en vanlig trädgårdsbok. Läs också hans tidigare trädgårdsböcker "Stefans lilla gröna" och "Stefans stora feta röda".

 9. Ut ur ekorrhjulet - Så blir du också ekonomiskt fri

  By: Lindberg, Oskar Review by: Stefan Carlsson

  Författaren och hans familj har gjort resan från att vara högavlönade, trendiga människor till att skära ner på utgifterna, ändra livsstil och till slut säga upp sig från sina arbeten. Oavsett om man vill gå så långt som författaren eller bara till viss del skära ner på utgifter och kanske bromsa en ibland hysterisk livsstil så ges här bra tips på hur man går tillväga, hur man reagerar på reklam, hur man lägger om sitt sätt att tänka o.s.v.

 10. Maxad skörd i din pallkrage

  By: Robild, Eva Review by: Stefan Carlsson

  Eva Robild, som tidigare redan skrivit en bok om att odla i pallkrage, driver det hela ett steg längre och beskriver här hur man kan få ut så mycket som möjligt ur den den begränsade yta pallkragen utgör. Hur tätt kan man så? Hur planerar man för att få flera skördar per säsong? Passar både nybörjaren och den som redan har erfarenhet av pallkragsodling!

 11. Med tåg genom Europa - 470 tips och sju rutter

  By: Thorbjörnsson, Anna W Review by: Stefan Carlsson

  Tågresorna gör comeback! Boken börjar med praktiska tips om vad man ska tänka på inför tågresan. När lönar det sig med Interrailkort? Hur gör man om man vill ha med sig cykeln eller hunden? Därefter kommer förslag på olika rutter man kan åka genom Europa, med förslag på vad man kan hitta på i närheten av stationerna om man har några timmars väntetid mellan två tåg. Wramén har tidigare skrivit resehandböcker, bl.a. om Amsterdam.

 12. Colette

  Review by: Stefan Carlsson

  Dramafilm om den franska författaren Colette. Hon bröt mot många tabun vid förra sekelskiftet och skrev för den tiden vågade böcker. Dock hamnade hon till en början i skuggan av sin make och bokförläggare som tog åt sig äran att ha skrivit böckerna. På så sätt har filmen liknande tema som filmen The Wife, med skillnaden att detta inte handlar om fiktiva personer. Det känns lite märkligt att alla pratar engelska i en film som utspelas bland fransmän i Frankrike, men Keira Knightley gör en stark insats i huvudrollen.

 13. Mata Hari

  By: Beeby, Emma Review by: Stefan Carlsson

  Mycket research verkar ha lagts ner inför fastställandet av denna tecknade serie om den berömda (påstådda?) spionen Mata Hari. Hon hette egentligen Margaretha Geertruida Zelle, var holländska men levde under en stor del av sitt liv i Paris där hon levde på sina exotiska dansuppträdanden, men också som kurtisan åt ett antal förmögna män. Hur stor betydelse hon hade som spion är omtvistat, men hon avrättades mitt i brinnande världskrig 1917. Var hon bara ett offer för en oförstående omvärld inför en mycket frigjord kvinna? Utmärkta teckningar av Ariela Kristantina!

 14. Stadsodlare

  By: Mannerfelt, Karine Review by: Stefan Carlsson

  Många vill odla, men majoriteten av befolkningen bor i städer. Hur löser man det, om man vill nöjesodla, få egna närodlade och giftfria grödor eller göra en insats för miljön? Hur får man tag på mark? Hur går det att odla kollektivt med andra intresserade? Kan man ha höns i staden? Den här boken belyser lösningar på stadsodling från sex svenska städer. Inspirerande!

 15. Mat i fönstret - Ätbara krukväxter

  By: Kuusisto, Mary Review by: Stefan Carlsson

  Många är vi som hobbyodlar. Många är det som också odlar exempelvis körsbärstomat och paprika i krukor inomhus. Författaren Mary Kuusisto går här ett steg längre och tipsar om lite ovanligare växtsorter, fullt ätbara, man kan ha stående i fönstret. Och ingefära känner de flesta till, men kanske inte att man lätt kan ha det hemma och skörda goda ingefärsknölar. Recept ges också!

 16. Tågsemester

  Review by: Stefan Carlsson

  Att resa med tåg, även för längre resor, blir alltmer populärt. Olika skribenter delar här med sig av sina erfarenheter från tågresor kors och tvärs över vår planet med titlar som exempelvis "Familjeutflykt till Japan", "Europa på spåret", "Fem luffar till Skottland", "Östlig tur till Kroatien" och "Bröllopsresa Bangkok - Kalmar". Boken avslutas med lite praktiska tips om hur man planerar sin tågresa.

 17. The contract with God trilogy - Life on Dropsie avenue

  By: EISNER, Will Review by: Stefan Carlsson

  Will Eisners tre seriealbum om livet på en gata i The Bronx, New York, här samlade i en inbunden utgåva. I de två första delarna, "A contract with God" och "A life force" följer vi några individer på den fiktiva Dropsie Avenue under mellankrigstiden och depressionsåren. Dessa två delar består av noveller, varav den inledande, gett namn hela trilogin. En man skriver ett kontrakt med Gud om att bara utföra goda handlingar, men när hans dotter dör blir förvirringen och besvikelsen så stor att han avbryter sitt fromma liv och inleder en hänsynslös och girig bana där pengar blir det enda viktiga. I den tredje delen rullas hela historien om Dropsie Avenue upp, och vi följer utvecklingen från de första immigranternas bondgårdar fram till modern tid som förort till New York. Böckerna gavs ursprungligen ut på 90-talet, och de banade väg för en helt ny typ av tecknade serier. Ett mästerverk!

 18. Vi är vad vi köper

  By: Östberg, Jacob Review by: Stefan Carlsson

  Utan pekpinnar går de två författarna - den ene professor i reklam och PR, den andra kulturantropolog- in på våra konsumtionsvanor och vad som påverkar dessa. Konsumtionskulturen kritiseras men läsaren görs samtidigt medveten om att vi alla är delaktiga i den, vare sig vi vill eller inte. Konsumtion har alltid varit en statusmarkör, men författarna menar att vi idag mer och mer går över till att köpa livsstilar. ”I dagens konsumtionskultur går det inte att dra en distinkt skiljelinje mellan att vara människa och konsument" (citat ur boken).

 19. Woman walks ahead

  Review by: Stefan Carlsson

  Denna film är baserad på den sanna berättelsen om konstnären Catherine Weldon som ensam reste från ett tryggt, borgerligt liv i Brooklyn till ett indianreservat i Dakota för att måla ett porträtt av den åldrade hövdingen Sitting Bull. Hon blir där konfronterad med den rasism och det systematiska förtryck som riktas mot ursprungsbefolkningen. Filmen är välspelad, är inget mästerverk men ger en intressant inblick i en period i USA's historia man inte brukar skildra på film: tiden efter de stora indiankrigen, då "vilda västern" var erövrad och koloniserad och ursprungsbefolkningen skulle assimileras.

 20. Vad händer med vår planet?

  By: Juniper, Tony Review by: Stefan Carlsson

  Ja, själva titeln på boken är en fråga som många nog funderar på idag. Den här boken delar upp svaret i tre olika delar, var och ett uppdelade i korta kapitel: 1. Förändringarnas drivkrafter, 2. Förändringarnas konsekvenser, 3. Påverka framtiden. Verket är rikt illustrerat, det är pedagogiskt förklarat samtidigt som det är så mycket information att man kan överväga att kanske inte sträckläsa det, eller använda det som uppslagsbok.

 21. Orden som formade Sverige

  By: Åsbrink, Elisabeth Review by: Stefan Carlsson

  I kronologisk ordning gör författaren korta nedslag i den svenska historien och förklarar hur ord, uttryck, dikter, sångtexter och olika företeelser format svenskarnas självbild. Trevliga och stundtals roliga kåserier som samtidigt friskar upp kunskapen om Sveriges historia. En härlig bok.

 22. Lasermannen - en berättelse om Sverige

  By: TAMAS, Gellert Review by: Stefan Carlsson

  En berättelse om Sverige som är högst relevant att läsa -eller kanske läsa om- än idag. Journalisten Gellert Tamas har gjort ett gediget researcharbete och återberättar här de dramatiska händelserna 1991-1992 kring den seriemördare som kallades Lasermannen. Boken är skriven utifrån intervjuer med inblandade personer och med seriemördaren John Ausonius själv. Händelserna sätts i dåtidens sociala och politiska klimat, ett politiskt klimat som ekar starkt än idag, vilket gör boken ytterst intressant att läsa snart 30 år senare. Kanske borde boken utgöra obligatorisk läsning på gymnasiet eller högstadiet.

 23. Städa rent med hjälp av 11 naturliga basingredienser

  By: Green, Fern Review by: Stefan Carlsson

  Många vill idag undvika att använda giftiga kemikalier. Här blir man serverad ett hundratal recept på hur man själv enkelt kan tillverka rengöringsmedel för bl.a. kök, badrum och garage av helt naturliga ingredienser. Bra för miljön, hälsan och plånboken!

 24. 50 myter om hållbarhet

  By: Cederberg Wodmar, Jessica Review by: Stefan Carlsson

  Vill du gärna leva mer hållbart men vet inte var du ska börja och vad som som är sant eller falskt om miljön? Hållbarhetscoachen Jessica Cederberg Wodmar reder här ut begreppen på ett lättfattligt sätt och tar upp ämnen som återvinning, flyg, plast, urbanisering, elbilar, shopping m.m, m.m. En bok som ger hopp, och ibland är allt inte riktigt som man trodde.

 25. Infidel

  By: Pichetshote, Pornsak Review by: Stefan Carlsson

  Oavsett om det är som här en tecknad serie, en film eller en roman så är skräck en svår genre för att få till något riktigt bra, oftast blir det bara fånigt. Här har vi dock ett exempel på en riktigt bra skräckserie. Detta är skräck i genren hemsökt hus, där det som döljs i huset livnär sig på rädsla, paranoia och främlingsfientlighet, alltså en kommentar till vår samtid, något som skräck egentligen gjort i alla tider. Serien är på engelska.

 26. Ägodela: Köp mindre - få tillgång till mer

  Review by: Stefan Carlsson

  Delningsekonomi, eller kollaborativ ekonomi, är minst sagt i ropet. Här får du veta mer om vad det finns för möjligheter att dela saker med andra. Det kan handla om allt från klädbytardagar, couchsurfing och Airbnb, foodsharing, andelsjordbruk och cykelkök till bilpooler och att ha kollektiva kontorslokaler. Ägodela var Naturskyddsföreningens årsbok 2016.

 27. Änglaklor

  By: Moebius Review by: Stefan Carlsson

  Mästerligt tecknat av Moebius (egentligen Jean Giraud, han tecknade westernserier under sitt riktiga namn och science fiction -och den här- under pseudonymen Moebius). Egentligen är detta mer en bilderbok för vuxna än en regelrätt tecknad serie. Erotisk berättelse med starka BDSM-inslag om en kvinnas sexuella frigörelse. Det där med sexuella frigörelse har undertecknad inte kommit på själv. För egentligen har undertecknad inte förstått mycket av det här. Men på ett underligt vis har undertecknad inte riktigt fattat vad det är han inte begriper. En kanske inte så ovanlig känsla när Jodorowsky står för manus, han brukar tänja ordentligt på gränser, både som seriemanusförfattare och som filmmakare. Men fantastiskt tecknad är den.

 28. Allt är en konspiration - En resa genom underlandet

  By: Werne, Kent Review by: Stefan Carlsson

  Hur uppstår konspirationsteorier, och vilka är de som lyssnar och tror på dem? Följ med Kent Werne på en fantastisk resa i konspirationsteoriernas värld, från franska revolutionen till nutid. Mycket av de tidiga konspirationsteorierna går igen i cirklar, eller har aldrig upphört att existera. Det typiska är tron på en extremt hemlig organisation som styr i princip allt. Inte bara kapitalet och bankerna utan också medierna – och gräsrotsrörelser till vänster. Styrs världen av de hemlighetsfulla Illuminati, frimurarna eller t.o.m. rymdödlor? Man kan få sig en del skratt, men också bli riktigt orolig när man ser hur etablerade politiker och grupper idag faller för dessa teorier.

 29. Tintin - Den kompletta guiden

  By: FARR, Michael Review by: Stefan Carlsson

  I samband med Tintins 90-årsjubileum kan det vara roligt att sätta sig in i Hergés värld och var han fick alla idéer ifrån. Berättelserna om Tintin avhandlas en efter en i denna påkostade och rikt illustrerade biografi, och vi får veta varifrån Hergé, som aldrig själv reste annat än på senare år, fick inspiration till alla fantastiska miljöer och människor som förekommer i Tintinböckerna.

 30. Ekonomi så att du förstår

  By: Weeks, Marcus Review by: Stefan Carlsson

  Handen på hjärtat, hur många är det som verkligen förstår hur ekonomi och ekonomiska system fungerar? Hur vet man vad saker egentligen är värda? Hur fungerar aktiemarknaden? Vad är inflation och ekonomiska bubblor? Varför finns internationella finansiella institutioner? Och var kommer alla pengar ifrån? Här har vi en bok som på ett förståeligt sätt förklarar det som många kanske inte vill erkänna att de inte förstår. Boken, som är rikt illustrerad, kanske ger ett rörigt intryck i början, men man kommer snart in i det.

 31. Hoppet - Bara du kan rädda världen

  By: Ehrenberg, Johan Review by: Stefan Carlsson

  En optimistisk bok som ändå inte förnekar de miljö- och klimatproblem som finns. I tjugo kapitel redogör Johan Ehrenberg för områden där förändring och omställning kan ske, om vi alla är med och tar vårt ansvar och påverkar. Den stora omställningen kommer, är författaren övertygad om. Den stora knäckfrågan är den om energi, och den löser vi tillsammans relativt lätt med hjälp av solkraft.

 32. My heroes have always been junkies

  By: Phillips, Sean (CON) Review by: Stefan Carlsson

  Ellie har hamnat på en exklusiv rehabklinik för sitt missbruk. Hon har sett på drogmissbrukare med ett romantiskt skimmer ända sedan hennes mor dog av en överdos för tio år sedan. Men Ellie döljer något för sin omgivning och sin nyfunne pojkvän. En kriminalhistoria med en mycket oväntad tvist i slutet! Ed Brubaker står för manus och Sean Phillips har tecknat. Denna tecknade serie är på engelska.

 33. Lars Tunbjörk - Retrospektiv

  By: Tunbjörk, Lars Review by: Stefan Carlsson

  En rejäl fotobok med 250 av Boråsbördige Lars Tunbjörks fotografier. Det är skarpsynt, humoristiskt och samtidigt vemodigt. Boken avslutas med en kort biografi över Tunbjörk, skriven av Göran Odbratt, och utdrag ur en föreläsning av Kathy Ryan, bildchef på New York Times Magazine.

 34. Kvinnorna i Ravensbrück - vittnen berättar

  By: Tardell, Rolf Review by: Stefan Carlsson

  Ravensbrück var det enda av nazisternas koncentrationsläger som var avsett enbart för kvinnor. Tardells bok bygger på de djupintervjuer med befriade fångar som utfördes i Lund åren efter kriget, ett gediget material med över 500 intervjuer. Författaren redogör här för några av dessa och för de rättegångar mot lägerpersonalen som senare följde.

 35. Berlin

  By: LUTES, Jason Review by: Stefan Carlsson

  ÄNTLIGEN! Det tog 22 år mellan den första delen till sista, men nu går denna fantastiska tecknade serie om människorna i Berlin under Weimarrepubliken äntligen att läsa i sin helhet, här i en inbunden utgåva som rymmer hela sviten. Vi får följa ett antal människor, fattiga, förmögna, konstnärer, journalister, nazister, kommunister, jazzmusiker m.m. under en tid då Berlin var en kulturell smältdegel men också ett politiskt slagfält. Jason Lutes står för både manus och teckningar. En modern serieklassiker! Boken är på engelska.

 36. Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv

  By: Stål, Johanna Review by: Stefan Carlsson

  365 råd om hur vi kan leva mer miljövänligt, uppdelat i olika kategorier som hemmet, maten, kroppen, fritiden, barnen etc. Även den som redan är miljömedveten hittar nog ett och annat hen inte tänkt på.

 37. 21 tankar om det 21:a århundradet

  By: Harari, Yuval Noah Review by: Stefan Carlsson

  På ett underhållande sätt skriver Y.N. Harari, mannen som skrev den fantastiska "Sapiens - en kort historik över mänskligheten", i 21 kapitel sina tankar om nutiden, varför den ser ut som den gör och hur framtiden kan te sig. Brist på självinsikt menar författaren är det största hotet mot oss själva. Boken är emellanåt skrämmande, men samtidigt hoppfull och saknar inte humor.

 38. Hatade demokrati

  By: Arnstad, Henrik Review by: Stefan Carlsson

  Lysande bok om demokratins historia och varför den också bespottas, och varför man aldrig ska ta den för given. Författaren menar att man bör se demokrati som en ideologi, inte som statsskick. Kuriosa: tidiga demokratier kunde man lite otippat hitta ombord på 1600-talets piratskepp!

 39. Love in vain - Robert Johnson 1911-1938

  By: Dupont, Jean-Michel Review by: Stefan Carlsson

  Tecknad seriebiografi över blueslegenden Robert Johnson. Mycket lite är känt om Johnson, och det som är känt bygger mycket på rena myter. Ett som är säkert är att han sedan 60-talet inspirerat ett stort antal blues- och rockmusiker. Boken är mästerligt tecknad av Mezzo (Pascal Mesenberg) som med kraftiga svarta tuschteckningar mycket väl skildrar mellankrigstiden i den amerikanska södern. Ett måste inte bara för seriefantasten, men också för musikentusiasten!

 40. Pinocchio

  By: Winshluss Review by: Stefan Carlsson

  En mycket annorlunda -och hårdkokt- serieversion av Collodis berömda saga. Den girige Gepetto skapar roboten Pinocchio som en oförstörbar krigsmaskin han vill sälja till militären. Det är upptakten till en tuff och nattsvart vuxensaga om barnarbete, miljöförstöring, despoter, och sexuellt utnyttjande. Nåja, ALLT är inte nattsvart, det finns en och annan ljusglimt, och bildmässigt är detta ett visuellt mästerverk!

 41. Ruins

  By: KUPER, Peter Review by: Stefan Carlsson

  Mångfacetterad tecknad serie om ett amerikanskt par som för att lappa ihop sitt förhållande tar ett sabbatsår och bosätter sig i Mexiko. Väl där hamnar de i de politiska händelsernas centrum. Samtidigt följer vi monarkfjärilens flykt från Kanada till Mexiko, en fjäril som blir vittne till människornas förehavanden på jorden. Rekommenderas varmt!

 42. Kill or be killed - Volume one

  By: Brubaker, Ed Review by: Stefan Carlsson

  Hårdkokt thriller om självutnämnd rättsskipare. Serieskapartrion Brubaker, Phillips och Breitweiser slår till igen med en ny, hyllad tecknad serie, denna gång om en ung, smått deprimerad student som mot sin vilja börjar röja upp i New Yorks undre värld. Vi får följa hans tankegångar om världens orättvisor och samhällets förfall och tvivlet över om hans offer verkligen var ondskefulla. Utöver att konsekvenserna av hans handlande inte alltid blir som planerat har han snart både ryska maffian och en enveten polis efter sig.

 43. The killing of a sacred deer

  Review by: Stefan Carlsson

  Udda thriller av Yorgos Lanthimos som tidigare regisserat kultfilmerna Dogtooth och The Lobster. En framstående kirurg inleder ett vänskapsförhållande med en tonårspojke. Snart visar det sig att pojken håller läkaren och hans familj i ett järngrepp.

 44. Thelma

  Review by: Stefan Carlsson

  Spännande och stämningsfull norsk thriller om Thelma som växer upp på landet hos överbeskyddande, religiösa föräldrar men när det är dags för studier i Oslo upptäcker nya, skrämmande sidor hos sig själv. Hon drabbas av mystiska, epilepsiliknande anfall och börjar så småningom koppla anfallen till sitt känsloliv. Tät spänning på gränsen till skräck.

 45. Grass kings - volume one

  By: Kindt, Matt Review by: Stefan Carlsson

  The Grass Kingdom är ett alternativt samhälle på Kanadas landsbygd styrt av tre bröder, dit folk som tröttnat på "det vanliga livet" söker sig. Men att Grass Kingdom har egna lagar ses inte med blida ögon av den intilliggande orten Cargills sheriff. När en mystisk kvinna söker fristad i Grass Kingdom brakar helvetet lös då sheriffen till varje pris vill lägga vantarna på henne. En mångbottnad tecknad serie med manus av Matt Kindt och illustrerad med akvareller av Tyler Jenkins. Serien är på engelska.

 46. Lucky

  Review by: Stefan Carlsson

  Harry Dean Stanton är som klippt och skuren i rollen som Lucky, en åldrande man som verkar ha överlevt allt och alla och som den lokale läkaren tycker är ett mirakel att han över huvud taget fortfarande lever. En lågmäld, smått filosofisk film som påminner en hel del om 80-talsfavoriter som "Paris, Texas" och "Bagdad Café". En avkopplande film där man också får stifta bekantskap med andra märkliga karaktärer som bor i samma lilla ökenstad som Lucky.

 47. Vi kommer snart hem igen

  By: Bab Bonde, Jessica Review by: Stefan Carlsson

  6 vittnesmål i tecknad serieform om Förintelsen, mästerligt tecknat av Peter Bergting. Kan läsas av alla från 10 till 100 år. Berättelser om det otänkbara som här får en ny dimension i och med Bergtings till dessa berättelser mycket passande tecknarstil. Jessica Bab Bonde har sammanställt vittnesmålen från 6 personer som har gemensamt att de är judar, de satt fängslade i nazisternas koncentrationsläger/utrotningsläger, de var barn eller mycket unga när det hände, och de hamnade så småningom i Sverige och blev kvar här.

 48. Stalins död

  By: Nury, Fabien Review by: Stefan Carlsson

  Förlaga till bioaktuella filmen "The death of Stalin" är denna tecknade serie av manusförfattaren Fabien Nury och tecknaren Thierry Robin. Härligt skruvad komik om diktaturer och vad som händer när den store ledaren dör.

 49. Stumptown

  By: Rucka, Greg Review by: Stefan Carlsson

  Härlig tecknad serie om den kvinnliga privatdeckaren Dex Parios som utöver att hon är spelmissbrukare och ständigt pank också har en alldeles för stor käft för sitt eget bästa.

 50. California dreamin'

  By: Bagieu, Pénélope Review by: Stefan Carlsson

  Tecknad serie som också är en biografi över Ellen Cohen, mer känd som Cass Elliot eller "Mama Cass" i 60-talsgruppen The Mamas and the Papas. Mumma för musikälskaren, serieälskaren och biografiälskaren.

 51. Snow blind

  By: Masters, Ollie Review by: Stefan Carlsson

  Helvetet bryter lös när Teddy lägger ut en bild på sin far i sociala medier och det visar sig att föräldrarna lever under vittnesskydd.

 52. Briggs Land - Volume 1: "State of Grace"

  By: WOOD, Brian Review by: Stefan Carlsson

  Tecknad thriller om ett autonomt samhälle präglat av hat, rasism och våld. Men ledarens fru Grace ämnar ändra på ordningen.

 53. En saga om tidens väsen

  By: OZEKI, Ruth L Review by: Cornelia Haraldsson

  I denna feelgood-roman blandas kvantfysik, filosofi och tonårsångest medan Ozeki tar läsaren genom tid och rum.

 54. Sopigt

  By: Backderf, Derf Review by: Stefan Carlsson

  Tragikomisk tecknad serie om renhållningsarbetare av mannen som skrev "My friend Dahmer".

 55. Tyler Cross - Black Rock

  By: Nury, Fabien Review by: Stefan Carlsson

  Hårdkokt gangsterhistoria. Som en Tarantinofilm i serieformat.

 56. Smugglarflickorna

  By: Servais, Jean-Claude Review by: Stefan Carlsson

  Spännande och vältecknat om en smugglarliga kring förra sekelskiftet.

Show more...