Släktforskning

På Stadsbiblioteket kan du både släktforska och läsa om Borås historia. Här hittar du även litteratur om Västergötland.

Hyllor på avdelningen för Västgötalitteratur

Datorprogram och databaser för släktforskning

På Stadsbibliotekets släktforskaravdelning finns ett flertal datorprogram och onlineresurser. Släktforskardator kan bokas via informationsdisken på tel 033-357620.

Onlineresurser

Arkiv Digital
Digitaliserat material förvarat på landsarkivet i Göteborg, Vadstena landsarkiv, Värmlandsarkiv i Karlstad, Krigsarkivet samt Göta hovrätts arkiv i Jönköping. Se Arkiv Digitals webbplats för information om vad som finns tillgängligt i dagsläget. På ArkivDigitals Youtube-kanal finns bland annat en video som går igenom de grundläggande funktionerna i Arkiv Digital.

EmiWeb
Består av olika arkiv, som Emigranter registrerade i svenska kyrkböcker, och SCB Emigranter. En beskrivning av de olika arkiv finner du om du trycker på “Om arkivet” från startsidan för sök.
Arkiven har kommit till vid olika tidpunkter och innehåller olika information. För att hitta en specifik person kan det vara bra att söka i alla arkiv (alltså fylla i det första formuläret som kommer upp). För att ta fram uppgifter om emigration i allmänhet är det dock bättre att välja ett specifikt arkiv.

Riksarkivet
Här kan du söka i Riksarkivets digitala arkiv, register och databaser i Digitala forskarsalen samt söka information om arkiv och arkivinstitutioner i Sverige i Nationella Arkivdatabasen.

Svenska dagstidningar
Sök bland Kungliga bibliotekets digitaliserade dagstidningar från 1600-talet och fram till i dag. Klicka här för att få mer information om tjänsten. 

Svenskt biografiskt lexikon
"I Svenskt biografiskt lexikon (SBL) finns utförliga biografier över personer och släkter som gjort sig bemärkta inom samhällets alla områden. Författarna till artiklarna är alla framstående experter inom sina respektive områden. SBL är ett utmärkt redskap för historiker, samhällsvetare, lärare, bibliotekarier, journalister, studenter, släkt- och hembygdsforskare med mera. SBL finns gratis tillgängligt som en sökbar databas på Internet". 

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon
"Läs om 1000 svenska kvinnor från medeltid till nutid. Genom olika sökningar kan du se vad de arbetade med, vilken utbildning de fick, vilka organisationer de var med i, hur de rörde sig i världen, vad de åstadkom och mycket mera. Alla har de bidragit till samhällets utveckling." Läs mer på Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Släktforskarskivor

Sveriges dödbok 1860-2017

Svenska gravar

Sveriges befolkning

Länkar och register

För att underlätta för släktforskaren har Stadsbiblioteket gjort sammanställningar över länkar, register etc. Nedan hittar du en sammanställning över Älvsborgs socknar och härader.