Sex dagar: en roman om upploppen i Los Angeles 1992

En stenhård skildring av gängkrig och polisvåld mot bakgrunden av Rodney King-fallet.

Den 29 april 1992 är ett datum som mer än många andra dagar i modern tid har fått stå som symbol för rättsväsendekorruption i nordamerikansk historia. Det var denna dag då fyra vita Los Angeles-poliser friades från övervåld efter att de hade misshandlat en svart man, Rodney King. Inte ens ett övertygande bildmaterial som fångats på filmkamera fick poliserna på fall. Drygt två timmar efter att domen meddelats började upploppen i South Central, Los Angeles. Det skulle ta sex dagar innan de slutade. Sammanfattningsvis skedde drygt 11000 gripanden, 60 dödsfall, 2400 personer skadades, 11100 bränder fick släckas och ekonomiska värden för drygt en miljard dollar gick förlorade. På upploppets första dygn gick polischefen ut i media och sa att all polisiär kraft skulle fokuseras på upploppen. Det kunde helt enkelt finnas situationer där folk fick klara sig utan hjälp. På så sätt fanns det gott om tid för hämndlystna personer att komma undan med vad som helst utan att polisen skulle kunna ingripa. Det är utifrån denna premiss som Ryan Gattis skapat sin prisbelönta roman.

”Sex dagar” är ett stenhårt actiondrama som inte skildras utifrån en endaste rollfigur utan ett pärlband av olika personer i Los Angeles samhällslager – latinogangsters, drogstinna mordbrännare, sjuksköterskor, brandmän, koreanska medborgargarden, graffittimålare, minderåriga gangsterwannabes m.m. – totalt 17 röster fyller i berättelsen. Allt börjar med ett brutalt gängrelaterat mord på en oskyldig latinamerikansk kille, Ernesto. Ernesto ville bli något och hade drömmar men blev offer enbart p.g.a. hans syskon är med i ett rivaliserande gäng. Denna incident blir början på en kedjereaktion där läsaren i varje efterföljande kapitel får följa nya personer. Man skulle på så sätt kunna kalla ”Sex dagar” för en novellsamling fast med ett sammanlänkat, stafettliknande narrativ.

Gattis skriver hårdkokt och realistiskt. Stundtals är boken obehaglig i t.ex. sitt skildrande av gängmentalitetens machismo. Språket känns som om det kommer direkt från gatan och i slutet av boken finns en välkommen ordlista som förklarar de många spanska och subkulturella glosor som haglar i boken. Detta bidrar en hel del till att bygga upp en autencitet och Gattis två och ett halvt år långa researcharbete inför skrivandet syns. Utöver att huvudsakligen vara en skildring av gängens våldskultur så är ”Sex dagar” också en nykter reflektion av drömmarnas stad och möjligheternas land och den utmaning som människor i de lägre sociala skikten i USA står inför varje dag. Men vad har hänt sedan dess? För även om Los Angeles-upploppen skedde för över tjugo år sedan så ekade dess historia igen så sent som förrförra året i och med mordet på Michael Brown i Ferguson. Historien upprepar sig själv gång på gång - och inget verkar vi ha lärt oss.