Ny i Sverige

Fem personer vid ett bord

Ny i Sverige

Som ny i Sverige kan det ofta behövas hjälp med allt från att kopiera och fylla i papper från myndigheter till att hitta böcker för att förbättra sin svenska.  På biblioteken och mötesplatserna i Borås har du möjlighet att få hjälp med många av dina frågor.

Böcker och tidningar

I Borås stad har vi böcker och tidningar på ungefär 48 olika språk. Det är med andra ord mycket sannolikt att vi har en bok eller tidning på ditt hemspråk. Prata med din närmaste bibliotekarie om du inte hittar vad du letar efter. Ofta har vi möjlighet att köpa in boken eller beställa den från ett annat bibliotek.
På biblioteken i Borås försöker vi samla de böcker du behöver för att lära dig eller bli bättre på att läsa och tala svenska.
På Borås stadsbibliotek finns det en särskild hylla, ”Ny i Sverige”-hyllan, där vi samlat böcker som kan vara bra för att lära sig det svenska språket. Under hösten kommer ”Ny i Sverige”-hyllor även att dyka upp på de flesta bibliotek i stadsdelarna.

Teknik

På biblioteken i Borås finns det möjlighet att låna dator för att använda Internet. På vissa av biblioteken finns det även möjlighet att scanna eller skriva ut till en viss kostnad.

Träna på svenska

För att bli bättre på svenska är det bra om du tränar på att prata så mycket som möjligt. På Borås stadsbibliotek och på Norrbyhuset har du möjlighet att delta på våra språkcaféer där vi sitter och pratar svenska tillsammans.
På Norrbyhuset erbjuds även läxhjälp för dig som behöver hjälp med framförallt läxor från SFI eller liknande.

Biblioteksvisning

Går du på SFI eller liknande utbildning har du och din klass möjlighet att få en guidad visning av stadsbiblioteket. Be din lärare att kontakta oss för en bokning.

Medborgarservice

På Norrbyhuset och på Mötesplats Kristineberg har du möjlighet att få hjälp med att fylla i eller läsa papper från olika myndigheter. Du har även möjlighet att kopiera eller scanna.

Fråga personalen

På biblioteken i Borås vill vi hela tiden bli bättre. Då behöver vi din hjälp. Fråga oss om du behöver böcker till SFI eller för att lära dig mer på egen hand.  Det samma gäller om du har önskemål om andra aktiviteter eller om det finns något som du tycker att vi kan bli bättre på?