Nattfilm

En försvunnen filmregissör, ett självmord och mörk ondska.

Journalisten Scott förlorade nästan sin karriär när han försökte avslöja brott mot barn begångna av skräckfilmaren Cordova.

Cordova är filmregissören som skapat en egen värld av svarta och dekadenta independentfilmer. Sedan länge har han dragit sig tillbaka från rampljuset. Rykten om filminspelningar, ondska och död har skapats utav cineaster, journalister  och fiender.  Vad är sanningen? När regissörens dotter, Ashley,  hittas död tar Scott chansen att undersöka regissören liv på nytt.

Nattfilm är en suggestiv roman. Insprängt i texten finns fotografier och "dokument" som är viktiga för handlingen. Jag är kluven till boken. Flera recensenter har kommenterat att författaren Marisha Pessl skissar korkade karaktärer med ett taffligt språk. Jag är benägen att hålla med dom. Nattfilm är ingen litterär höjdare. Men den har någonting! Jag sträckläste de första två hundra sidorna, sedan var jag så mörkrädd och obehaglig till mods att jag var tvungen att sluta. Jag kunde inte titta på fotografierna av Ashley, hennes blick skrämmer mig. Om du vill ha en lättsmält deckare är detta inget för dig. Om du vill ha ett elegant språk, låt Nattfilm vara kvar i hyllan. Men om du roas av litterära gåtor i populärformat eller av en suggestiv yta som tv serien True Detective, testa Nattfilm!

 

Audience:

Tags:

Review by: Anna-Klara Aronsson Wednesday, June 18, 2014