Nattavaara

En nattsvart dystopi i en inte allt för avlägsen framtid

Nattavaara är den första delen i triologin om Nordmark. Romanen är en skrämmande framtidsskildring av ett postapokalyptiskt Sverige, som i vissa passager för tankarna till filmserien Mad Max från 1980-talet. Den nybildade staten Nordmark, som hittills har skonats från effekterna från klimatförändringarnan, styrs från huvudstaden Kiruna av den enväldige Jarlen. Med vapenmakt har man här uppnått något som kan liknas vid lag och ordning, men staten är under konstant hot från inre och yttre fiender. 

Misären i södra Sverige får många "sörlänningar" att emigrera norrut till staden Nattavaara, med hopp om ett bättre liv. För att bli medborgare så måste de först arbeta hårt som "instegsarbetare", vilket är en omskrivning för träl. 

Som läsare får man stifta bekantskap med flera karaktärer, bland annat Vice Jarlen Hartman, torparen Marja som tvingas följa med ett gäng plundrare och syskonparet Erik och Sofia, som söker upprättelse efter att ha blivit bortkörda från sitt barndomshem.

För dig som gillar dystopigenren är detta en spännande och kittlande bok, men om du lider av klimat- eller pandemiångest så gör du nog bäst i att hoppa över Nattavaara.

Tags:

Review by: Daniel Nilsson Tuesday, February 2, 2021