Middagsmörker

1# boken i serien Idijärvi

1# boken i serien Idijärvi

När hennes pappa dör tvingas Àili flytta från Skåne till Lappland och den lilla samebyn Idijärvi, vid en sjö med samma namn. Här får Àili träffa sin morfar Egel och gammelfarmor Ràijà. Hon träffar också en ny bästa vän, Olivia. Tillsammans hjälper Ràijà och Olivia Àili att vänja sig vid sitt arv som same. Men varje gång hon åker in och ut ur byn är det som om hon får en smärtsam chock. Inte nog med det verkar det dessutom som om hon förföljs av en mystisk varghona. Förklaringen visar sig bero på något långt bortom Àilis förståelseförmåga och likaså visar sig hennes samiska arv vara större än vad någon tänkt sig. Magi finns på riktigt men inte i den form vi normalt sett tänker oss, utan genom samisk mytologi.

Alla som liksom jag läser mycket amerikansk fantasy vet att det är därifrån majoriteten av succéer kommer. Böckerna är svåra att mäta sig med men här är en serie som kan det. Den har en originell och annorlunda magi som dessutom ger den en lite mer svensk, eller egentligen samisk, prägel. Samtidigt som den i grund och botten handlar om en tjej som måste bryta upp från allt som är känt och vänja sig vid det okända behandlar den viktiga frågor som förtryck och rasism. Trots det är målgruppen ändå fortfarande ungdomar och tonåringar. Middagsmörker tar upp tunga aktuella saker men blir ändå inte tråkig.

Titeln, kan tilläggas, är väldigt metaforisk, en egenskap jag i andra fall inte gillar, men i det här fallet passar den perfekt. Middagsmörker är ett typiskt fenomen som uppträder i den norra polcirkeln och titeln ger precis den rätta känslan.

William, 14