Människoätarens skugga

En av årets mest välskrivna svenska romaner är ett kammarspel i ett diktatoriskt fängelse.

Det är inte ofta det händer men ibland dyker det faktiskt upp baksidestexter på romaner som inte borde ha gått i tryck. Den som pryder Per Odenstens senaste roman är en sådan. Den innehåller information som avslöjar lite onödigt mycket av en text som i sitt fundament är så avskalad i vad den vill – och behöver – förmedla åt läsaren.  Det behövs t.ex. ingen datumstämpel eller geografisk inringning på Odenstens närmast tidlösa berättelse om politisk förföljelse i diktaturer.

Läsaren får följa fångväktaren Leon som får ett övervakningsuppdrag av ”partiet”. Terroristen med öknamnet ”Människoätaren” har nämligen förflyttats till en ny cell. Terroristen, fysiskt svag, är inte en som störtar stater med våld utan med idéer. Han begär således att få låna böcker från biblioteket till sin cell samt skrivdon och papper. Leon, analfabet i sin barn- och ungdom, får ta del av de ideologiska anteckningar som fången nedtecknar. Vad tänker han på? Vill han smuggla ut idéerna ur fängelset? Och vem är fångens dövstumma kusin som Leon förälskar sig i? En spion som talar i koder? Vad tror ”partiet”?

Den som kan sina politiska teoretiker från 1900-talet på sina fem fingrar kommer säkert att känna igen den icke namngivna fångens begreppsvärld. Men vad han heter är egentligen ointressant. Vilket ”partiet” är spelar heller ingen roll. Vi förstår ändå vilket som åsyftas. Odensten beskriver diktaturens mekanismer med ett exakt språkbruk. Inget ord är överflödigt. Ett poetiskt skimmer glänser i meningarna. Jag känner vinddrag av litterära mästare som t.ex. Kafka och Camus när jag läser boken. Det är måhända lätt att få intrycket att ”Människoätarens skugga” är en spännande thriller, men det stämmer inte. Den är framför allt en stilla reflektion om språkets och kommunikationens kraft. Tidlösa ämnen som mycket väl skulle kunna räcka till en Augustprisnominering, gissar jag. Vi får se när de avslöjar kandidaterna om cirka två veckor.

Audience:

Review by: Kristofer Lecander Wednesday, October 7, 2015