Ledsen

Att vara ledsen och få tröst. En stark känsla för ett litet barn.

Vad kan grå dinosaurier ha med ”Ledsen”, bokens titel att göra? Bokens tapet – pärmens insida är just tapetserad med små grå dinosaurier. Jo, redan på titeluppslaget presenteras antagligen en viktig detalj. En liten person bäddar ner en dinosaurie i en liten säng sneglandes bakåt åt en annan liten person som mycket förvånad och med mycket nedåtgående mungipor helt tappar det hen håller på med, liksom fryser till. Man känner att gråten snart kommer att välla fram ur det upphöjda bröstet. Det är nog den gråten och ledsenheten vi ser på bokens omslag.

När du läser en bilderbok är det mycket värt att stanna upp och titta på omslag, förundras och resonera. Vad kan ha hänt? Vem är det där? Boken heter ”Ledsen”. Har du varit ledsen någon gång? Hur kan det kännas? Finns en illustrerad tapet, gör samma med den. Det är så med riktigt bra böcker att man redan av att titta noga på omslag och tapet oftast kan utläsa ganska mycket och skapa nyfikenhet kring vad som komma skall.

Ett barn lämnas på förskolan och vinkar hej då till den vuxne som lämnat barnet. Allt är vanligt. Allt känns bra. Frukost för två pedagoger och fem barn. Sedan är ingen hungrig mer. Nu är det dags för lek. Ganska kort men mycket väl avvägd rimmad text på några uppslag. Men det händer mycket i detaljerna i bilderna. Vardagliga förskole-saker. Frukosten plockas undan. Något barn leker med djur och en bondgård, ett annat med klossar.

Men…

Sen!

Plötsligt händer en sak.

Nu är glada munnen rak.

Glada, mjuka munnen väck.

Munnen är ett streck.

Vad var det som hände? Ett barn flyttar en dinosaurie från ett annat barn och börjar leka med den. På några uppslag byggs känslorna upp hos det fråntagna barnet som till slut brister ut: DEN VAR FAKTISKT MIN! En helt förståelig, säkert ofta förekommande situation i förskolan, kan man tänka. Här får barnets känslor stort utrymme och leder handlingen framåt. En tröstande trygg pedagog väntar ut tills gråten tar slut. Barnet runt om kring undrar, uppmärksammar och tröstar de med.

Att vara ledsen är en stark känsla, som verkligen beskrivs med den äran. I fint avvägd rimmad text av Lotta Olsson. Emma Adbåge tecknar i blek gul-röd färgskala med detaljer man förväntar finns i förskolemiljö. Men framför allt – studera ansiktsuttryck och blickar hos pedagoger och barn. Man sugs riktigt in och känner precis som de.

Audience:

Tags:

Review by: Lena Jonsson Friday, May 8, 2020