Läsprofil: Ida Burén

Kulturchef Borås

Läsprofil: Ida Burén, kulturchef Borås Foto: privat

  • Vad läser du helst?

 Jag läser helst skönlitteratur eller biografier som bjuder på berättelser. På min arbetstid så läser jag mycket rapporter, styrdokument och analyser, så i mitt fritidsläsande måste boken fånga in mig ganska tidigt, att jag fastnar och vill följa berättelsen. Jag har slutat att kämpa mig in i en bok. Sen gillar jag mycket att bläddra i typ konstböcker eller böcker om historiska skeenden, titta på bilderna, läsa bildtexterna och orientera mig lite i ämnet, men jag läser den sällan från pärm till pärm.

 

  • Bästa bokminne?

 Mitt senaste riktigt starka bokminne är från i vintras när jag läste Tolstojs Anna Karenina. Jag fick den boken i studentpresent 1986 men den har stått oläst i bokhyllan men nu i Coronatider när jag varit mycket hemma började jag läsa den. En helt fantastisk roman med personligheter och öden som verkligen fångade mig. Tolstoj mejslar fram varje karaktär på ett makalöst sätt när han beskriver deras tankar, tvivel, ångest, identitetskriser, diskussioner om moral och ansvar, olika uppfattningar om samhällsutveckling mm. Även om bokens berättelse och karaktärer ligger så långt ifrån det liv jag lever, så grep och överraskade den mig så mycket. Flera gånger under läsningen tittade jag upp från boken och tänkte; - Hur kan jag tycka det är så intressant att läsa om en godsherre som försöker utveckla sitt lantbruk på 1800 talets Ryssland? Eller Varför orkar jag bry mig om Annas spontana och självupptagna frigörelse som hon gör utifrån sin priviligierade ställning? Men läsningen av boken gjorde verkligen det, det var en underbar läsupplevelse på 900 sidor! Jag läste att Lev Tolstojs fru Sofia, hjälpte Lev att skriva hans böcker. Så jag kan inte låta bli att spekulera i att det faktiskt är hon som står bakom att Anna Karenina är beskriven med så mycket insikter och komplexitet.

 

  • Vad läser du just nu?

 Just nu läser jag Johan Nilsson bok Jubelår. Den är jättebra med fina karaktärer och spännande plot, och så får man en jätteintressant insyn i fotbollsvärlden också, en värld som jag vet väldigt lite om.

#bibliotekeniborås #boråsläser #borås400år #boråsstad #boraspunktcom

Tags:

Written by: Wednesday, October 6, 2021