Längtan bor i mina steg

En ärlig, humoristisk och varm bok om att vara kvinna och att ha passerat 40-årsstrecket men att ännu inte ha fått några barn. Dessutom berättar Klara om relationer, djur och jobb.

Roliga och störtsköna Klara, känd från bland annat humorserien Mia och Klara och radioprogrammet Roll on, berättar i sin självbiografi om kampen för att få ett barn. När Klara är runt 35 börjar hennes barnlängtan pocka på. Problemet är bara att hon inte har någon att göra det här barnet med. Tiden går och längtan blir bara större, och Klara börjar fundera på provrörsbefruktning i Danmark. Dock hinner hon inte komma igång förrän hon träffar L, som blir mannen i hennes liv. Efter många långa försök blir de ändå inte gravida och de bestämmer sig för att tillsammans satsa på provrörsbefruktning. Dock visar det sig att det inte är någon universallösning på problemet, och både självkänslan och förhållandet blir lidande.

Det här med den eviga pressen på kvinnor som ska passa in i samhällets modell av vad som är kvinnligt! En av aspekterna som boken naturligtvis fokuserar starkt på är just hur samhället och människorna runt en anser sig att ha rätt att pressa och ifrågasätta en kvinna utan barn, självvalt eller inte. Detta berör mig starkt, och jag blir arg! I det här fallet vill kvinnan i fråga ha barn, och pressen när försök efter försök misslyckas, blir enorm. Till sist slutar Klaras vänner att ens nämna ordet "barn" i hennes närhet, för det är ju så synd om henne. Och gud nåde den som frivilligt förblir barnlös... Hon lär väl utsättas för det motsatta, för det är ju samhällets uppgift att se till så att icke en enda kvinna får gå genom livet utan barn!

Ursäkta mig, jag blev visst lite uppeldad. En fin aspekt som istället gör mig varm och go är Klaras himlastormande kärlek till djur, och framför allt till hennes airdaleterrier Frasse. Många gånger behöver jag påminna mig om att "Ja just det, Frasse är ju en hund!" för Klaras och Frasses dialoger är så självklart riktiga.

Jag har skrattat och gråtit och har absolut inte kunnat lägga ifrån mig boken, för den är stark. Och Klara Zimmergren har liksom kommit mig så nära och blivit en vän (kanske speciellt tack vare att jag lyssnat på hennes författaruppläsning på ljudbok). Och alla hennes fantastiska karaktärer från Mia och Klara får ett djup och en bakgrund som gjort att jag på nytt sträckkollat på alla tillgängliga avsnitt av serien på SVT Flow!

 

 

Audience:

Tags:

Review by: Mia-Marika Wivolin Wednesday, June 4, 2014