Kvinnan i kanalen

Första delen i en historisk spänningsserie om den självständiga barnmorskan Hulda som dras in i 1920-talets kriminella delar av Berlin när hon börjar luska i ett mord som begåtts.

 Hulda Gold är en egensinnig ung kvinna som arbetar som barnmorska och som är de fattiga, förtryckta och föraktade kvinnornas trogna försvarare. En av hennes gravida patienter är ledsen över att hennes granne har dött. Det ryktas om ett självmord men när polisen dyker upp och ställer frågor får Huldas patient henne att försöka ta reda på om det verkligen stämmer. De flesta av Huldas patienter lever i fattiga områden i Berlin men nu blir Hulda tvungen att undersöka ännu ljusskyggare miljöer. Och överallt korsas hennes väg av kriminalkommissarie Karl North som trots att han säger sig undersöka fallet verkar göra det mesta för att undvika det.

Boken andas 20-talets Berlin både historiskt och miljömässigt och karaktärerna är färgstarka med både bra och dåliga sidor. Vården av gravida och psykiskt sjuka är centrala delar av boken men även spänningarna i Tyskland sedan förlusten av första världskriget. En måste gilla att läsa om dåtiden för att uppskatta denna deckare men gör man det så kan den rekommenderas.