Krautrock - skitig rockmusik på väg ut i kosmos

Sugen på att upptäcka en av de mest udda men vitala rörelserna inom modern rockmusik? Ställ in siktet på 70-talets Tyskland.

Det är grått ute. Stigen utanför vårt fönster är lerig, upptrampad och full av löv. Med god fantasi skulle man kunna erinra en valfri stillbild ur Andrei Tarkovskijs film "Stalker". Bilarna på gatan spyr ut sin avgas. Skiten är i luften.

Smuts.

Mitt första möte med krautrockgruppen Neu! upplevde jag som oerhört skitigt. De kom från Düsseldorf: ”staden där den smutsiga musiken kommer ifrån” som Thomas Öberg sa i ett mellansnack på en svettig Bob hund-konsert i Malmö för många herrans år sedan. Något år senare hörde jag Neu!:s låt "Hallogallo" för första gången. Sinnesutvidgande musik. Men där jag i tyskrocken hörde industristäder, ångest eller, för all del, bilder ur "Stalker" hörde andra personer ljud som påminde om resor. Mot rymden. Mot kosmos. Och det kändes som en lika diametral som självklar iakttagelse.

Black Dog Publishing har släppt en utmärkt bok i ämnet som heter "Krautrock: Cosmic Rock and Its Legacy". Här skrivs det om alla de intressanta banden från den gyllene eran i tysk progressiv rock. Jag slår mig ner i fåtöljen och läser. Tittar ut genom fönstret. Skit. Och ovanför skiten bara himmel. Självklart.

Taggar:

Tipsat av: Kristofer Lecander den 12 januari 2015