Jag skulle så gärna vilja förföra dig - men jag orkar inte

Om kärlek, död, pedagogik och sexualitet

Som barnbibliotekarie från Småland ville jag läsa denna betraktelsebok av Margareta Strömstedt. För att Margareta har skrivit barnböckerna om Majken. För att Margareta har skrivit om och varit nära vän med Astrid Lindgren. För att Maragreta är känd för att vara på barnens sida. Och för att Margareta är just från Småland, bara några kilometer från mina hemtrakter.

Jag är glad att jag läste boken. Jag har en känsla av ödmjukhet efteråt. Jag funderar över vad som är drivkraften i våra liv och vad är det som gör att vi blir den vi blir. Margareta ger oss korta skildringar om några olika möten hon gjort i sitt liv. Hon berättar om kärlek och död och om pedagogik och sexualitet. Om hur det kunde vara att växa upp med en sjuklig mamma och en missionspastor till far. Hur det kom sig att hon började skriva först om barnkultur i DN och sedan böcker för barn och vuxna. Att hon arbetat med att göra författarportträtt för tv och umgåtts mycket nära Astrid Lindgren.

Det är personligt och vackert. Och Margareta berättar om när den store åldrade Aksel Sandemose efter en lång förtrolig lunch tar 27-åriga Margaretas händer och säger: "Jag skulle så gärna vilja förföra dig - men jag orkar inte."

Målgrupp:

Taggar: