Huset Longbourn

Har man läst och gillat Jane Austens bok "Stolthet och fördom" tycker jag att en ska läsa den här boken också. Den låter oss lära känna tjänstefolket i det Bennetska hushållet vilket ger ett helt annat perspektiv på det georgianska England.

Sarah jobbar som jungfru på Longbourn, men de har dragit in på tjänstefolk så hon får göra det mesta. Halv fem en dag i veckan är det bykdag vilket är tungt kallt och gör fruktansvärt ont med köldskadade händer. Denna dag dyker någon upp som senare visar sig vare den nya betjänten James. Han omgärdas av mystik, det är brist på manliga tjänare då de flesta män har blivit inkallade till krigstjänstgöring. Var kommer han ifrån och varför har han hamnat hos dem? Livet som tjänare är en värld av fattigdom och utsatthet och omänskliga förhållanden. Men även här finns äkta vänskap, kärlek och omtanke.

Beskrivningen av främst Sarah och James är spännande och kryddad med kärlek. Den ustapelar sig under precis samma tidsperiod som "Stolthet och fördom" med samma händelser som dess ram. Den speglar väl olika levnadsvillkor och vikten av att tänka på att det vi gör får konsekvenser för andra. "Om Elisabeth hade fått tvätta sina egna underkjolar, tänkte Sarah ofta, skulle hon nog vara betydligt mer rädd om dem."

Audience:

Tags:

Review by: Tove Alkstrand Monday, January 27, 2020