Gustave Eiffel och kärleken

Roman om hur Eiffeltornet kom till och om hur Gustave Eiffel fick inspirationen till tornets utseende från sin ungdomskärlek.

Som ung ingenjör ansvarar Gustave Eiffel för byggandet av en järnbro i Bordeaux. Under byggtiden blir han bekant med och faller pladask för en ung kvinna, Adrienne Bourgès. De kommer från olika samhällsklasser och får inte fortsätta sin relation. 25 år senare är Gustave en firad och ärad ingenjör och blir tillfrågad av den franska regeringen att designa något fanstastiskt till världutställningen i Paris år 1889. Först vill han bara bygga Paris första tunnelbana men då han av en slump möter sin ungdomskärlek igen ändrar han sig till att designa ett spektakulärt torn i stället. Detta torn som idag är en av världens berömdaste byggnader. Och inspirationen till själva utseendet på tornet tog han från Adriennes utseende, som man kan se när man tittar på bokens omslag.

En historia som förenar byggnadskonstens utveckling med äkta känslor. Intressant att läsa om hur Eiffeltornet byggdes och processen före men också fint om förbjuden kärlek i en dåtid med många etiketter och regler att förhålla sig till.

Audience:

Tags:

Review by: Tove Alkstrand Tuesday, February 22, 2022