Fyrvaktarens dotter

En historia om två kvinnors öden, öden som skiljs åt av hundra år men som hänger samman. Boken är baserad på verkliga händelser och är fängslande kvinnohistoria. Tårar utlovas.

1838 räddar Grace Darling och hennes far några skeppsbrutna under en fruktansvärd storm. Efteråt häpnar omgivningen över hennes mod och hon blir hyllad som hjältinna i hela Storbritannien. Det målas porträtt och skrivs sånger och dikter om henne. Men Grace, som anser att alla skulle gjort samma sak, finner berömmelsen svår att hantera. Det enda goda den för med sig är kontakten med en konstnär, George Emmerson, som hon förälskat sig i.
1938 blir 19-åriga Matilda Emmerson ivägskickad från Irland till USA för att föda och adoptera bort sitt oäkta barn. Hon får bo hos en avlägsen släkting, Harriet, som också är fyrvaktare. Harriet är en enstöring, men i takt med att Matildas mage växer lär de känna varandra. Matilda hittar också en målat portätt av en kvinna som visar sig vara Grace Darling. Nu och då vävs samman och det är en vacker och rörande berättelse om kvinnors levnadsvillkor och deras mod vi får ta del av.

Audience:

Tags:

Review by: Tove Alkstrand Thursday, February 20, 2020