Felsökning E-medier

Det kan finns några fallgropar när du ska börja låna e-böcker. På grund av kopieringsskyddet behövs lite pyssel innan du kommer igång. Och visst kan det gå fel, fast du gör allting rätt! På denna sida kan du få hjälp.

Felsökning

Fortfarande problem?

Har du problem med att läsa/lyssna på bibliotekets e-medier?

Kontakta oss så ska vi göra vårt bästa för att lösa problemet! För att underlätta vårt felsökningsarbete vill vi gärna att du anger vilken e-bok/e-ljudbok som ärendet gäller och vilken enhet och app/program som du har använt dig av. 

Problem: Jag har hittat en e-bok jag vill låna, men när jag klickar på Hämta får jag felmeddelandet "bad request".

Lösning:Troligen har lånet gått igenom ändå, eller så har du titleln lånad sedan tidigare. Klicka på fliken Mina sidor och sedan på Mina e-medier i vänsterspalten. Här bör lånet synas. Klicka på länken Hämta igen. Nu bör boken laddas ner som den ska.

Problem: Jag försöker låna en e-bok till min Android-platta. Hämtningen ser ut att fungera som den ska, men länken jag får slutar inte på .ascm som den ska utan på .htm.

Lösning: Gå till fliken Mina sidor och sedan till Mina e-medier i vänsterspalten. Här ska lånet synas. Klicka på länken Hämta igen. Nu bör boken laddas ner som den ska. När du lånar nästa gång, använd en annan webbläsare, till exempel Chrome eller Firefox.

Problem: Jag försöker låna en e-bok på min surfplatta eller mobiltelefon, men när jag klickar på Hämta händer det ingenting.

Lösning: Kontrollera att du har laddat ner rätt app för att läsa e-böcker. Bluefire Reader om du har Ipad eller Iphone, Aldiko Book Beader eller Bluefire Reader om du har Android (Samsung, HTC eller liknande). Kontrollera att du har auktoriserat appen med ditt Adobe-ID. Det syns under Info eller Om i appen. Har du en mobil eller surfplatta med Android är det normala att boken inte öppnas utan bara sparas. Öppna meddelandepanelen (ligger högst upp på mobiler och nyare surfplattor, längst ner i högra högret på äldre surfplattor) och öppna länken som heter URL-Link.ascm. Om du behöver försöka ladda ner igen, gå till fliken Mina sidor och sedan Mina e-medier i vänsterspalten. Här ser du dina e-bokslån. Klicka på länken Hämta igen.

Problem: Jag har lånat en e-bok på min surfplatta/mobiltelefon. När jag försöker öppna filen får jag ett felmeddelande, det står att filformatet inte stöds av enheten.

Lösning: Pröva att ladda ner och använda en annan webbläsare. På Android-enheter uppstår det här felet ibland om man använder Chrome eller standardwebbläsaren. Prova till exempel Mozilla Firefox. På Iphone/Ipad brukar det fungera bäst med Safari. Om inte det fungerar, försök öppna filen inifrån läsprogrammet istället. I Aldiko: ta fram menyn genom att klicka på de tre små strecken längst upp till vänster. Välj files. Öppna mappen Download. E-boksfilerna heter URLLink.acsm (URLLink-1.acsm och så vidare om du har flera). Klicka på filen och välj Import.

Problem: Jag hade svårt att få nedladdningen att fungera, och lånade därför samma e-bok flera gånger i följd. När jag sedan försökte ytterligare en gång, fick jag meddelandet att maximalt antal lån hade uppnåtts.

Lösning: Klicka på fliken Mina sidor och sedan på Mina e-medier i vänsterspalten. Här ser du vilka aktiva lån du har och kan också ladda ner en lånad bok igen genom att klicka på länken Hämta igen. Du behöver alltså inte göra ett nytt lån, för att nedladdningen misslyckats. Ser du i listan att du har två eller flera lån av samma titel bör alla utom ett strykas. Har lånen skett inom en 48-timmarsperiod ska det ske automatiskt, men det kan ta 20-30 minuter. Gör de inte det, kontakta biblioteket.

Problem: Jag vill låna e-böcker till min dator, men filen öppnas i fel program och går inte att läsa.

Lösning: Välj Spara istället för Öppna. När hämtningen är slutförd, klicka på Visa mapp. Högerklicka på filen URLLink.ascm. Välj Öppna med Klicka i Använd alltid detta program... Välj Adobe Digital Editions. Finns detta program inte med som ett alternativ i listan, klicka på Välj program, Välj standardprogram. Finns det inte heller här, klicka på knappen Bläddra och gå till mappen Adobe (som bör ligga under Program). Öppna den och öppna sedan mappen Adobe Digital Editions 2.0. Välj filen DigitalEditions.exe. Klicka på öppna. Se sedan till att rutan "Använd alltid detta program" är ikryssad. Klicka OK. Hädanefter ska dina lånade böcker alltid öppnas i rätt program.

Problem: Jag har lånat en läsplatta av en annan person. När jag har kopplat in den till datorn dyker den upp som en enhet i högerspalten på Adobe Digital Editions, men det går inte att föra över någon bok.

Lösning: Plattan måste vara auktoriserad till samma Adobe ID som datorn. Gå in under Inställningar på plattan och avauktorisera eller avregistrera den. Auktorisera den sedan på ditt eget Adobe ID.

Problem: Jag vill läsa en e-bok i min Windows Mobile men det fungerar inte.

Lösning: Såvitt vi vet finns det i dagsläget inga pålitliga appar till Windows Mobile som kan hantera kopieringsskyddade e-böcker. Om en skulle dyka upp kommer vi givetvis att skriva om det här. I dagsläget fungerar det dock utmärkt att låna e-böcker som läses direkt online på Windows Mobile också.

Problem: Jag har lånat och börjat läsa en e-bok på min Ipad, men när jag nu ska fortsätta läsa kan jag inte öppna boken, trots att lånetiden inte gått ut. Texten Verifying loan kommer upp på skärmen, och sedan händer ingenting. Jag lyckas inte heller att ta bort boken från bokhyllan.

Lösning: Du måste ta bort boken och låna den igen. För att kunna ta bort den, gör så här:
1. Starta om Ipaden
2. Öppna Bluefire Reader
3. Klicka på Edit längst upp i högra hörnet
4. Klicka på den röda pricken med minustecknet till vänster om den bok du ska ta bort.
5. Klicka på ordet Delete som kommer fram i högerkanten.

Logga sedan in på bibliotek.boras.se och låna boken igen. Om det inte går att låna för att du uppnått gränsen två böcker på sju dagar, kontakta biblioteket. Tala om ditt lånekortsnummer och vilken eller vilka titlar som har slutat fungera.

Problem: Jag får felmeddelandet E_AUTH_BAD_DEVICE_KEY_OR_PKCS12 eller felmeddelandet Error! Check Activation/E_ACT_NOT_READY när jag försöker ladda ner e-boken.

Lösning: Detta löser du själv genom att ta bort auktoriseringen och sedan auktorisera programmet på nytt med samma Adobe-ID som tidigare. Detta görs på följande sätt:

iPad/iPhone:

Öppna Bluefire Reader Klicka på "Info"-symbolen (ett i i en ring) Under "Accounts", klicka "Deauthorize". Bekräfta. Klicka på "Authorize" och mata in Adobe-ID och lösenord på nytt. Ladda ner boken på nytt från bibliotekets sida.

PC/Mac:

Öppna Adobe Digital EditionsTryck Ctrl+Shift+D. Svara ja på frågan om du vill avauktorisera programmet.Gå till Help->Authorize och mata in Adobe-ID och lösenord på nytt.Ladda ner boken på nytt från bibliotekets sida.