Ett liv utan början

En roman om identitetssökande i Columbia.

”Ett liv utan början” är en bok om identitetssökande. Vi får följa Åsa som blev adopterad som barn från Colombia och hamnade hos en svensk familj. I bokens inledning sitter hon tjugotalet år senare på flygplanet som ska ta henne tillbaka till sitt modersland. Det är en resa som hon känner att hon måste göra. Hemma i Sverige har hon aldrig känt sig komplett. Aldrig känt sig svensk, trots att hon vuxit upp i merparten av sitt liv här. Hennes svenska mamma Laila, matriarken i familjen, har aldrig förstått hennes bekymmer. Någonstans finns ett starkt behov för Åsa att ta reda på sitt ursprung, om det liv som hade kunnat vara. Vem är hennes mamma? Varför skedde det som skedde?  Med bestämdhet beger Åsa sig ut på en resa genom Bogota för att finna svar. Svar i en levande, myllrande stad i ett problematiskt land med en solkig historia bakom sig, ofta kantad av korruption och kriminalitet. Och det självklara målet för oss läsare är om Åsa finner något i det dunkla som hon gräver i...

Lena Hansson har tidigare jobbat som journalist och har varit bosatt i Colombia under flera års tid. Det finns således en stark autencitet i det som hon skriver om i sin roman. Boken känns som en personlig reflektion om ett land som hon har gedigna kunskaper om. Stoffet som utgör denna bok är delvis baserade på egna möten med adopterade och biologiska mödrar som Hansson pratat med under sin tid där, och just att kunna ha ett mer öppnare samtalsklimat för t.ex. adopterades behov lär vara en av drivkrafterna till att Hansson har författat denna bok. Det blir ju också en ganska spännande bok eftersom man själv vill veta mer om Åsas ursprung.

Hansson skriver väldigt lättillgängligt, målande, naket och smärtsamt. Kanske kan jag tycka att hennes språk stundtals är en aning finesslös men konstant ordekvilibrism är såklart inget jag kan kräva av någon författare. Här blir effekten att berättelsen känns väldigt jordnära, och på det hela taget trovärdigt. Jag tycker generellt att vem som helst kan läsa den här boken. Den behandlar ett intressant och mångfacetterat ämne som man kan ha olika åsikter om. Det gör den till en väldigt tänkvärd bok. Kanske kan familjer som har adopterat eller personer som är adopterade få ut extra mycket av innehållet, och kanske t.o.m. bli en katalysator för samtal. Bokcirkel kanske?

Audience:

Tags:

Review by: Kristofer Lecander Wednesday, May 31, 2017