E-ljudböcker

Vill du lyssna på en ljudbok utan att behöva byta CD-skivor? Biblioteken i Borås stad erbjuder flera tusentals e-ljudböcker.

Bild på telefon
Vad är e-ljudböcker?

En e-ljudbok är en elektronisk ljudbok som du kan lyssna på i en dator, surfplatta eller smartphone med internetuppkoppling. Istället för att handskas med ett flertal CD-skivor kan du lyssna på en bokuppläsning enbart genom att använda dig av en app eller en webbläsare.

Vad behövs för att låna e-ljudböcker?

Alla e-ljudböcker lånas och avlyssnas primärt i en app, alternativt via bibliotekets webbplats. Till skillnad från e-böcker, som alltså är små filer som du laddar hem till din enhet, är e-ljudböcker generellt sett en online-tjänst. Detta innebär att du måste vara uppkopplad mot Internet under tiden som du lyssnar på böckerna. Ljudfilerna, som till sin storlek är ganska stora, laddas inte ner utan är s.k. strömmande (från engelskans streaming). Men om man önskar att lyssna på e-ljudböcker i sin smartphone eller surfplatta finns däremot möjligheten att kunna ladda hem titlar till dessa enheter och lyssna på dem i ett offline-läge. Perfekt för flygresan, semesterresan eller skogsvandringen då internetuppkoppling kan vara bristfällig!

Det går att låna två e-medier per sju dagar (d.v.s. två e-ljudböcker eller två e-böcker eller en av varje). Lånen pågår i 28 dagar och försvinner automatiskt efter att tiden gått ut. Det går inte att återlämna e-medielån i förväg.

Gör följande för att börja låna e-ljudböcker:

1. Skaffa lånekort och PIN-kod. 
För att låna e-ljudböcker krävs det att du kan koppla upp dig mot bibliotekens webbplats och då behöver du ett lånekort med tillhörande PIN-kod. Detta kan du få på något av våra bibliotek mot uppvisad legitimation. 

2a. Ladda hem appen Biblio - om du vill lyssna i en smartphone eller surfplatta.

Biblio loggo

Ladda hem gratisappen Biblio via Playbutiken (Android 5.0 eller senare versioner) eller appen Biblio Library via AppStore (iOS 10.3, iPhone 5s eller senare versioner). Logga in med dina bibliotekskortsuppgifter i appen. Du kan direkt från appen söka upp och låna e-ljudböcker att lyssna på. Dessa e-ljudböcker går antingen att strömma från internet eller ladda hem till din enhet för lyssning i offline-läge. Om du söker upp och lånar e-ljudböcker från bibliotekens webbplats i t.ex. en dator kommer dessa lån också att synkroniseras med appen.

Notera att i Biblio kan man både lyssna och läsa e-böcker. Var därför noga med att välja rätt format. Håll därför utkik efter följande små ikoner i nedre hörnet på alla omslagsbilder:

Logga hörlurar
   E-ljudböcker 
Logga bok
   E-bok med text

2b. Leta upp och låna e-ljudböcker direkt i bibliotekskatalogen - om du vill lyssna i dator.

Om du använder dig av en dator (PC/Mac) loggar du in på bibliotekens webbplats, söker upp en titel i bibliotekskatalogen som du vill lyssna på och lånar den. Uppspelningen av ljudboken sker direkt i webbläsaren.

Läs gärna de enkla steg-för-steg-guiderna i kolumnen till höger för mer information om att komma igång med e-ljudböcker! Var god och notera att det finns olika guider beroende på om du vill lyssna i mobila enheter eller i dator.

Vill du se alla våra e-ljudböcker? Kolla här!

Steg-för-steg-guider

Här kan du ladda ned bibliotekets steg-för-steg-guider som visar hur du går till väga för att börja lyssna på bibliotekets utbud av e-ljudböcker.

Har du stött på problem?

Det finns några fallgropar som man kan falla i när man ska börja låna e-medier. På grund av e-mediers kopieringsskydd behövs lite pyssel för att komma igång. Och visst kan det gå fel, fast du gör allting rätt! På vår felsökningssida kan du få hjälp!

Sök bland våra e-ljudböcker

Sök med valfria ord:

Mest utlånade e-ljudböcker

Förra månadens mest utlånade e-ljudböcker

Bläddra bland e-ljudböcker ämnesvis

Skönlitteratur

Barn & ungdom

Facklitteratur