E-böcker

Vill du läsa en bok på sin surfplatta, smartphone eller dator? Eller kanske lyssna på en ljudbok utan att behöva byta CD-skivor? Biblioteken i Borås stad erbjuder flera tusentals e-böcker och e-ljudböcker.

Bild på en ipad med e-bok

Vad är e-böcker och e-ljudböcker?

En e-bok är en elektronisk bok som du kan läsa på en datorskärm, surfplatta eller smartphone. Fördelarna är många: man kan låna boken hemifrån, man slipper oroa sig om förseningsavgifter, man behöver inte stå i någon reservationskö, man behöver inte bära omkring på otympliga, tunga böcker och man kan ställa in valfri textstorlek på skärmen. 

En e-ljudbok är en elektronisk ljudbok som du kan lyssna på i en dator, surfplatta eller smartphone med internetuppkoppling. Istället för att handskas med ett flertal CD-skivor kan du lyssna på en bokuppläsning enbart genom att använda dig av en app eller en webbläsare.

Vad behövs för att låna e-böcker och e-ljudböcker?

Det går att låna två e-medier per vecka (d.v.s. två e-böcker eller två e-ljudböcker eller en av varje). Alla e-medier lånas direkt via bibliotekets webbplats. E-boken/e-ljudboken har ett kopieringsskydd som gör att den inte går att läsa/lyssna på efter 28 dagar. Om du inte har hunnit läsa/lyssna färdigt på din bok efter denna tid kan du leta upp den igen i vår katalog och låna på nytt.

För att kunna låna bibliotekets e-medier behöver du utföra ett par steg i förväg.

E-böcker

1. Skaffa lånekort och PIN-kod.
För att låna e-medier krävs det att du är inloggad på bibliotekets webbplats och då behöver du ett lånekort med tillhörande PIN-kod. Detta kan du få på något av våra bibliotek mot uppvisad legitimation. 

2. Registrera ett Adobe ID på denna länk.
Detta behövs för att kunna läsa kopieringsskyddat material.

3. Ladda ner det program/app som du vill läsa e-böcker i. 
E-böcker är små datafiler i formatet .epub och några populära och pålitliga program som kan läsa detta format är t.ex. Bluefire Reader, Aldiko samt Adobe Digital Editions. De två förstnämnda är appar som går att ladda ner till din surfplatta/smartphone och det sistnämnda programmet lämpar sig bäst för läsning på en datorskärm. 

4. Koppla samman ditt Adobe ID med ditt valda program/app.
När du öppnar programmet/appen för första gången kommer det att be dig fylla i uppgifter om ditt Adobe ID. Fyll i detta, sedan är du redo att låna bibliotekets e-böcker!

När dessa steg är utförda kan du logga in på bibliotekets webbplats, söka och ladda hem våra e-böcker till din enhet! Läs gärna de enkla steg-för-steg-guiderna i kolumnen till höger för mer information om att komma igång med e-böcker! Var god och notera att det finns olika guider beroende på vilken produkt som du använder.

Vill du se alla våra e-böcker? Kolla här!

E-ljudböcker

Till skillnad från e-böcker, som alltså är små filer som du laddar hem till din enhet, är e-ljudböcker en online-tjänst. Detta innebär att du måste vara uppkopplad mot Internet under tiden som du lyssnar på böckerna. Ljudfilerna, som till sin storlek är ganska stora, kan inte laddas ner utan är s.k. strömmande (från engelskans streaming). Förberedelserna till att kunna låna e-ljudböcker är inte heller lika omfattande. Följande behöver du dock utföra:

1. Skaffa lånekort och PIN-kod.
För att låna e-medier krävs det att du är inloggad på bibliotekets webbplats och då behöver du ett lånekort med tillhörande PIN-kod. Detta kan du få på något av våra bibliotek mot uppvisad legitimation. 

2. Ladda hem app - om du har en Androidprodukt
Om du använder dig av en produkt med ett Android-gränssnitt (t.ex. smartphones eller surfplattor av märkena Samsung, Sony, HTC, LG m.fl.) behöver du ladda hem en app som heter Elib Ljudboksspelare. Denna app används för att lyssna och navigera i den strömmande e-ljudboken. OBS! 
Om du däremot använder dig av en produkt med Apples iOS-gränssnitt eller har en dator (PC eller Mac) så behövs inte denna app laddas ner. Då används istället dessa enheters webbläsare (t.ex. Safari, Explorer, Firefox, Chrome) för att lyssna på e-ljudböckerna.

När dessa steg är utförda kan du logga in på bibliotekets webbplats, söka och strömma våra e-ljudböcker till din enhet! Läs gärna de enkla steg-för-steg-guiderna i kolumnen till höger för mer information om att komma igång med e-ljudböcker! Var god och notera att det finns olika guider beroende på vilken produkt som du använder.

Vill du se alla våra e-ljudböcker? Kolla här!

Steg-för-steg-guider

Här kan du ladda hem bibliotekets steg-för-steg-guider som visar hur du går till väga för att börja läsa bibliotekets utbud av e-böcker och e-ljudböcker.

E-böcker


E-ljudböcker


Har du stött på problem?

Det finns några fallgropar som man kan falla i när du ska börja låna e-böcker. På grund av e-mediers kopieringsskydd behövs lite pyssel innan du kommer igång. Och visst kan det gå fel, fast du gör allting rätt! På vår felsökningssida kan du få hjälp!


Sök bland våra e-medier

E-böcker

Sök med valfria ord:

E-ljudböcker

Sök med valfria ord:

Mest utlånade e-medier

Förra månadens mest utlånade e-böcker

Förra månadens mest utlånade e-ljudböcker

Fria e-medier

Det finns även många e-böcker och e-ljudböcker som är tillgängliga för fri nedladdning på internet.

Internationella biblioteket
Länkar till sidor med e-böcker och e-ljudböcker på olika språk.

Librivox
Fria e-ljudböcker.

Litteraturbanken
Fria e-böcker.

Projekt Gutenberg
Fria e-böcker.

Projekt Runeberg
Fria e-böcker.

Svenska akademiens klassiker
Fria e-böcker.