E-böcker

Vill du läsa en bok på sin surfplatta, smartphone eller dator? Biblioteken i Borås stad erbjuder flera tusentals e-böcker.

Bild på en ipad med e-bok

Vad är e-böcker?

En e-bok är en elektronisk bok som du kan läsa på en datorskärm, surfplatta eller smartphone. Fördelarna är många: man kan låna boken hemifrån, man slipper oroa sig om förseningsavgifter, man behöver inte stå i någon reservationskö, man behöver inte bära omkring på otympliga, tunga böcker och man kan ställa in valfri textstorlek på skärmen. 

Vad behövs för att låna e-böcker ?

Det går att låna två e-medier per vecka (d.v.s. två e-böcker eller två e-ljudböcker eller en av varje). Alla e-böcker lånas direkt via bibliotekets webbplats. E-boken har ett kopieringsskydd som gör att den inte går att läsa på efter 28 dagar. Om du inte har hunnit läsa färdigt på din bok efter denna tid kan du leta upp den igen i vår katalog och låna på nytt.

För att kunna låna bibliotekets e-böcker behöver du utföra ett par steg i förväg.

1. Skaffa lånekort och PIN-kod.
För att låna e-böcker krävs det att du är inloggad på bibliotekens webbplats och då behöver du ett lånekort med tillhörande PIN-kod. Detta kan du få på något av våra bibliotek mot uppvisad legitimation. 

2. Registrera ett Adobe ID på denna länk.
Detta behövs för att kunna läsa kopieringsskyddat material.

3. Ladda ner det program/app som du vill läsa e-böcker i. 
E-böcker är små datafiler i formatet .epub och några populära och pålitliga program som kan läsa detta format är t.ex. Bluefire Reader, Aldiko samt Adobe Digital Editions. De två förstnämnda är appar som går att ladda ner till din surfplatta/smartphone och det sistnämnda programmet lämpar sig bäst för läsning på en datorskärm. 

4. Koppla samman ditt Adobe ID med ditt valda program/app.
När du öppnar programmet/appen för första gången kommer det att be dig fylla i uppgifter om ditt Adobe ID. Fyll i detta, sedan är du redo att låna bibliotekens e-böcker!

När dessa steg är utförda kan du logga in på bibliotekets webbplats, söka och ladda hem våra e-böcker till din enhet! Läs gärna de enkla steg-för-steg-guiderna i kolumnen till höger för mer information om att komma igång med e-böcker! Var god och notera att det finns olika guider beroende på vilken produkt som du använder.

Vill du se alla våra e-böcker? Kolla här!

Har du stött på problem?

Det finns några fallgropar som man kan falla i när du ska börja låna e-böcker. På grund av e-mediers kopieringsskydd behövs lite pyssel innan du kommer igång. Och visst kan det gå fel, fast du gör allting rätt! På vår felsökningssida kan du få hjälp!

Steg-för-steg-guider

Här kan du ladda hem bibliotekets steg-för-steg-guider som visar hur du går till väga för att börja läsa bibliotekets utbud av e-böcker och e-ljudböcker.

E-böcker

Sök bland våra e-böcker

Sök med valfria ord:

Mest utlånade böcker

Förra månadens mest utlånade e-böcker

Fria e-medier

Det finns även många e-böcker och e-ljudböcker som är tillgängliga för fri nedladdning på internet.

Internationella biblioteket
Länkar till sidor med e-böcker och e-ljudböcker på olika språk.

Librivox
Fria e-ljudböcker.

Litteraturbanken
Fria e-böcker.

Projekt Gutenberg
Fria e-böcker.

Projekt Runeberg
Fria e-böcker.

Svenska akademiens klassiker
Fria e-böcker.

Världens bibliotek
Fria e-böcker och e-ljudböcker på flera språk.

E-böcker

Skönlitteratur

Barn & ungdom

Facklitteratur