E-böcker

Vill du läsa en bok på sin surfplatta, smartphone, dator eller läsplatta? Biblioteken i Borås stad erbjuder flera tusentals e-böcker.

Bild på en ipad med e-bok

Vad är e-böcker?

En e-bok är en elektronisk bok som du kan läsa på en datorskärm, läsplatta, surfplatta eller smartphone. Fördelarna är många: man kan låna boken hemifrån, man slipper oroa sig om förseningsavgifter, man behöver inte stå i någon reservationskö, man behöver inte bära omkring på otympliga, tunga böcker och man kan ställa in valfri textstorlek på skärmen. 

Vad behövs för att låna e-böcker ?

Det går att låna två e-medier per sju dagar (d.v.s. två e-böcker eller två e-ljudböcker eller en av varje). E-bokslånen pågår i 28 dagar och upphör automatiskt efter att tiden gått ut. Om du inte har hunnit läsa färdigt på din bok efter denna tid kan du leta upp den igen i vår katalog och låna på nytt. Det går inte att återlämna e-medielån i förväg.

För att kunna låna bibliotekets e-böcker behöver du utföra ett par steg i förväg. Biblioteken i Borås stad erbjuder två alternativ som man kan läsa e-böcker på:

Det första alternativet - appen Biblio

Det första, enklare, alternativet är att hämta appen Biblio till sin iOS-enhet eller Android-enhet. Biblio är utvecklat av leverantören av våra e-medier, vilket gör att appen utvecklas ständigt i samråd med svenska bibliotek. Appen klarar av att både läsa e-böcker och strömma e-ljudböcker - en allt-i-allo-app med andra ord.

1. Skaffa lånekort och PIN-kod. 
För att låna e-böcker krävs det du har ett lånekort med tillhörande PIN-kod. Detta kan du få på något av våra bibliotek mot uppvisad legitimation. 

2. Ladda ner appen Biblio. 
Biblio finns att hämta hem gratis från App Store och Google Play.  

3. Öppna Biblio. 
När du öppnar Biblio första gången väljer du Biblioteken i Borås ur bibliotekslistan samt knappar in dina bibliotekskortsuppgifter. Sedan är du redo att låna bibliotekens e-böcker!

Notera att i Biblio kan man både lyssna och läsa e-böcker. Var därför noga med att välja rätt format. Håll därför utkik efter följande små ikoner i nedre hörnet på alla omslagsbilder:

   E-bok med text 
   E-ljudböcker

Det andra alternativet - andra e-boksläsartjänster

Om du inte vill eller kan använda Biblio går det att använda andra tjänster till din smartphone, surfplatta, dator eller läsplatta. Då behöver du göra följande steg i förväg:

1. Skaffa lånekort och PIN-kod.
För att låna e-böcker krävs det att du är inloggad på bibliotekens webbplats och då behöver du ett lånekort med tillhörande PIN-kod. Detta kan du få på något av våra bibliotek mot uppvisad legitimation. 

2. Registrera ett Adobe ID på denna länk.
Detta behövs för att kunna läsa kopieringsskyddat material.

3. Ladda ner det program/app som du vill läsa e-böcker i. 
E-böcker är små datafiler i formatet .epub (i vissa fall .pdf) och några populära och pålitliga program som kan läsa detta format är t.ex. PocketBook Reader och Adobe Digital Editions. Det förstnämnda är en app som går att ladda ner till din surfplatta/smartphone och det sistnämnda programmet lämpar sig bäst för läsning på en datorskärm. Det är också detta program som används för att överföra filer till en läsplatta med e-bläcksteknik.

4. Koppla samman ditt Adobe ID med ditt valda program/app.
När du öppnar programmet/appen för första gången kommer det att be dig fylla i uppgifter om ditt Adobe ID. Fyll i detta, sedan är du redo att låna bibliotekens e-böcker!

När dessa steg är utförda kan du logga in på bibliotekets webbplats, söka och ladda hem våra e-böcker till din enhet! Läs gärna de enkla steg-för-steg-guiderna i kolumnen till höger för mer information om att komma igång med e-böcker! Var god och notera att det finns olika guider beroende på vilken produkt som du använder.

Vill du se alla våra e-böcker? Kolla här!

Har du stött på problem?

Det finns några fallgropar som man kan falla i när du ska börja låna e-böcker. På grund av e-mediers kopieringsskydd behövs lite pyssel innan du kommer igång. Och visst kan det gå fel, fast du gör allting rätt! På vår felsökningssida kan du få hjälp!

Steg-för-steg-guider

Här kan du ladda hem bibliotekets steg-för-steg-guider som visar hur du går till väga för att börja läsa bibliotekets utbud av e-böcker och e-ljudböcker.

E-böcker

Sök bland våra e-böcker

Sök med valfria ord:

Mest utlånade böcker

Förra månadens mest utlånade e-böcker

Fria e-medier

Det finns även många e-böcker och e-ljudböcker som är tillgängliga för fri nedladdning på internet. Dessa kan du ta del av om du använder dig av det andra alternativet för e-boksläsning (se här intill).

Bläddra
App med e-böcker på romani chib och samiska.

Internationella biblioteket
Länkar till sidor med e-böcker och e-ljudböcker på olika språk.

Librivox
Fria e-ljudböcker.

Litteraturbanken
Fria e-böcker.

Projekt Gutenberg
Fria e-böcker.

Projekt Runeberg
Fria e-böcker.

Svenska akademiens klassiker
Fria e-böcker.

Världens bibliotek
Fria e-böcker och e-ljudböcker på flera språk.

E-böcker

Skönlitteratur

Barn & ungdom

Facklitteratur