Dumplin

"Kassörska, Dolly Parton-entusiast och restaurangens tjockis". Så presenterar sig Dumplin eller Willowdean som hon egentligen heter. Utåt har hon ett starkt självförtroende men ibland vajar det. För att bevisa att hon är okej med sig själv och sin kropp anmäler hon sig till stadens största evenemang, skönhetstävlingen.

Egentligen är skönhetstävlingen bara en liten del av boken. Det mesta handlar om Willodeans vardag och liv.

Willodean är besatt av Dolly Parton, ett intresse hon fått från sin moster som precis gått bort och delar med sin bästa vän El. Hon jobbar extra på ett snabbmatställe och är förälskad i Bo som också jobbar där. Han går på privatskola, är väldigt snygg och verkar gilla Willodean. Willodean förstår inte varför. Samtidigt börjar hon och El glida ifrån varandra. Hon börjar känna sig osäker på sig själv.

För att vinna tillbaka självförtroendet anmäler hon sig till skönhetstävlingen. Det står ingenstans att i  i anmälningsblanketten att en måste vara smal så varför skulle inte hon kunna vara med. Dessutom anmäler sig 3 andra tjejer som inte är typiska för skönhetstävlingar. Men tävlingen är mer än att fylla i en blankett, vilket de snart får erfara.

Boken handlar om vänskap, kärlek, sorg och om det egna självförtroendet. Den handlar även om att våga bryta normer och tro på sig själv.

Willodean som är huvudpersonen är en helt vanlig människa. Ibland är det lite jobbigt när hon inte är perfekt eller inte har självförtroendet att göra vissa saker, men det är också det som gör boken så realistisk och bra. Det är skönt att läsa om någon som inte alltid är perfekt i allt hen gör.

Audience:

Tags:

Review by: Anna Klaar Tuesday, July 5, 2016