Det nya Afrika

Den afrikanska kontinenten rymmer i dag världens snabbast växande ekonomier. Fattigdomen sjunker, antalet demokratier ökar, krig och konflikter minskar. En växande medelklass driver på utvecklingen, det byggs sjukhus, vägar, shoppinggallerior och universitet.

Boken börjar med att utrikeskorrespondenten Erika Bjerström är på reportageresa i Kenya. I hennes möte med några massajkvinnor beskriver hon hur hennes världsbild förändras där och då. Kvinnorna, som till synes lever traditionellt i sina byar tillverkar smycken, som de sedan exporterar. De har mobiltelefoner och är uppkopplade och när hon får veta att de visat sina smycken på mässor i Paris, börjar hon att ställa helt andra frågor än de hon listat upp inför reportaget. Frågor som mer handlat om vattenresurser, flyktingläger och Masajernas förändrade livsstil utifrån klimatförändringar.

Jag kunde konstatera att jag som många andra också har den bild av Afrika, som jag fått genom media och det var anledningen till att jag läste boken. I boken beskriver Erika Bjerström sina möten med bl.a. en modedesigner i Zambia, en IT-miljonär i Tanzania, en PR-konsult i Liberia, en mobilförsäljerska i Ghana, sjukvårdsministern i Rwanda och en eko-bonde i Etiopien.

Läs denna viktiga bok!

Audience:

Tags:

Review by: Erika Apelqvist Tuesday, March 4, 2014