Blue Ruin

Jeremy Saulniers film är den bästa thrillern som du aldrig har hört talas om.

Ibland blir man så glad av att hitta en film som dyker upp från ingenstans, är regisserad av en person som man aldrig har hört talas om, har skådespelare som man aldrig har sett förut, och som dessutom innehar en så briljant vision att filmen slår de flesta samtida konkurrenterna på fingrarna.

Bröderna Coens filmer känner kanske de flesta till. När de 1984 debuterade med lågbudgetfilmen "Blood Simple" blev de en vital vitamininjektion i en annars sömnig genre. "Blood Simple" kombinerade snille och smak på ett nytt och fräscht sätt. På liknande vis blir Jeremy Saulniers "Blue Ruin" ett välkommet inslag i en filmindustri som alltför ofta kör på säkra kort, gärna utifrån högprofilerade bästsäljarromaner. "Blue Ruin" är ett originalverk som spänner musklerna med till synes små medel men fångar ändå det som många storfilmer misslyckas med.

Den helt okände Macon Blair, vanligtvis en komediskådespelare, är helt självlysande i huvudrollen som en hämnare som inte är stereotypt macho. I filmens inledning väcks han från sitt slumrande uteliggarliv när han får reda på att mannen som mördat hans föräldrar har släppts ut ur fängelset. En ordinär thriller hade troligen lagt upp berättelsen så att Blairs blodiga hämnd kommer i slutet av filmen men här sker den redan i filmens inledning. Vad vi i "Blue Ruin" istället får följa är hämnarens kamp att hantera de oundvikliga svallvågorna som resulterats av hans dåligt planerade våldsaktion. Blairs rollfigur är osäker drulle, kan knappt hantera ett eldvapen och har svårt att bedöma konsekvenser. Hur överlever en sådan person mot lejda mördare och en hel psykopatfamilj? Saulniers är lika säker på sin hand som om filmen vore gjord av en veteran och han bjuder på mängder med filmiskt ögongodis där framför allt bilderna får tala, rollfigurerna desto mindre.

Filmen hade premiär 2013 i Cannes (där den vann prestigefyllt pris) och är tillsammans med Denis Villeneuves "Prisoners" det årets absolut bästa thriller. "Blue Ruin" är den bästa thrillern som du aldrig har hört talas om.

Tags:

Review by: Kristofer Lecander Monday, January 12, 2015