Andra språk
Välkommen till biblioteken! Det finns böcker på andra språk än svenska på flera av biblioteken i Borås.
På stadsbiblioteket hittar du närmare 25 000 böcker, cd-böcker och dvd-filmer, på 39 olika språk. På barnavdelningen finns cirka 6 000 barn- och ungdomsböcker på andra språk. Här hittar du också tidningar och tidskrifter på många olika språk.
Böcker på andra språk finns på alla bibliotek i Borås.
Du kan beställa böcker och andra medier på ditt närmaste bibliotek. Du kan också beställa själv via internet om du loggar in på Mina sidor. Behöver du hjälp med att beställa böcker går det bra att kontakta bibliotekspersonalen! Letar du efter en speciell bok på ett annat språk som inte finns på biblioteken i Borås? Då kan du gå in på Internationella bibliotekets webbplats och kolla om du hittar boken där, sedan kan du be bibliotekets personal att beställa boken till dig.
Tidningar och tidskrifter
På Borås stadsbibliotek hittar du tidningar och tidskrifter på många olika språk och från flera olika länder. Du kan låna hem och reservera tidskrifter, men dock inte det senaste numret. Det senaste numret samt dagstidningar får du läsa på biblioteket. Du kan beställa tidskrifter till ditt närmaste bibliotek.
Biblioteken prenumererar på en databas som heter PressReader där det finns över 6000 tidningar från 100 länder och på 60 språk. Alla tidningar är i originalformat och en exakt elektronisk kopia av den tryckta upplagan. Ladda ner appen PressReader från App Store eller Google Play. När du är på något av biblioteken i Borås Stad och ansluten till bibliotekets trådlösa nätverk kan du läsa och ladda ner tidningar i appen (de finns kvar i appen i upp till 3 månader). Dessutom kan du fortsätta ladda ner tidningar i 72 timmar efter att du lämnat biblioteket. Här kan du läsa på tolv olika språk om hur PressReader fungerar.
Barn och unga
Barn kan lära sig flera språk samtidigt, ofta utan några problem. Att behålla modersmålet (det språk som talas hemma av föräldrarna) ska ses som en rikedom. Barnet får då en möjlighet att hålla kontakt med släkt och vänner i hemlandet och att lära sig och förstå den egna kulturen. Att kunna flera språk och kulturer gör att barnet lättare kan ha förståelse också för andra kulturer. Du kan läsa mer om hur du kan hjälpa ditt barn med språket på skolverkets webbplats om undervisning i språk.
På biblioteken finns böcker för barn och ungdomar på flera olika språk. Vi har också ljudböcker (som man kan lyssna på), tidningar och filmer på olika språk. På många av våra språk har vi barnböcker med text både på svenska och på ett annat språk, så att man kan läsa samma berättelse på modersmålet och svenska.
Saknar du böcker på något språk eller vill ha en speciell bok? Kontakta i så fall ditt närmaste bibliotek!
Nationella minoriteter
De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli. Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har funnits i Sverige länge och att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.
Minoritetspolitiken omfattar frågor om skydd och stöd för de nationella minoriteterna och minoritetsspråken. Borås är ett så kallat förvaltningsområde för finska språket vilket innebär att finskspråkiga personer som bor i Borås bland annat har rätt att använda sig av finska i kontakt med kommunen, och det ska finnas möjlighet att få barn- och äldreomsorg på finska.
På Stadsbiblioteket finns böcker, tidningar, film och musik för både barn och vuxna på samtliga minoritetsspråk. Det finns finska medier på Borås stadsbibliotek, Dalsjöfors bibliotek, Fristads bibliotek, Hässlehus bibliotek, Kristinebergs bibliotek, Norrbyhuset, Sjöbo bibliotek och Viskafors bibliotek. Mer information hittar du på bibliotekens finska webbplats.
Lära sig svenska
På biblioteken finns olika hjälpmedel till att lära sig svenska:
- Språkkurser
- Grammatikböcker
- Lexikon och ordböcker
- Lättlästa böcker och tidningar
- Böcker på två språk
Saknas böckerna på ditt närmsta bibliotek så hjälper personalen dig att beställa det.
Du kan också träna svenska på internet:
- Digitala spåret
- SFI-länkar
- Träna svenska genom bild och ljud
- Resurser för undervisning i modersmål
Världens bibliotek
Nu finns tjänsten Världens bibliotek. Det är en digital bibliotekstjänst som innehåller e-böcker och e-ljudböcker på flera språk. Det finns både barn- och vuxenböcker, såväl skön- som facklitteratur. Alla som befinner sig i Sverige har fri tillgång till Världens bibliotek. Efter att ha registrerat sig som användare med e-postadress och lösenord, så har man obegränsad tillgång till att strömma den litteratur som finns. Här hittar du världens bibliotek.
Här hittar du bibliotekens låneregler engelska, finska, ryska och ukrainska