Startsida

Databaser

Visste du att ditt lånekort är en guldgruva? Biblioteken har tillgång till en rad informationsdatabaser. Vissa av dem kommer du endast åt på biblioteken men en del databaser kan du komma åt hemifrån med ditt lånekort och PIN-kod!

Andra språk

Välkommen till biblioteken! Det finns böcker på andra språk än svenska på flera av biblioteken i Borås.

Aktiviteter på biblioteken

 1. Fest på biblioteket!

  Datum torsdag 27 februari 10:00 - 19:30
  Plats Viskafors bibliotek

  Den 27 februari har vi fest på biblioteket för både stora och små. Välkomna!

 2. Sagostund

  Datum torsdag 27 februari 10:30 - 11:00
  Plats Hässlehuset

 3. Teknikträffar

  Datum torsdag 27 februari 15:00 - 15:30
  Plats Sandareds bibliotek

  Hur jag kan ladda ner tidningar, tidskrifter, ljudböcker och filmer på min platta eller telefon.

 4. Språkträff

  Datum torsdag 27 februari 15:00 - 16:00
  Plats Kristinebergs bibliotek

  Kom och öva din svenska! Vi samtalar tillsammans om olika ämnen eller håller ämnet öppet, på lätt svenska. Kom gärna och hjälp till genom att sitta med och samtala om du är svenskspråkig. Varmt välkomna!

 5. Språkcafé

  Datum torsdag 27 februari 16:00 - 17:00
  Plats Byttorps bibliotek

  Välkomna till språkcafé på Byttorps bibliotek. Vi träffas, pratar och fikar.

 6. Björn Ranelid

  Fullbokat
  Datum torsdag 27 februari 18:00 - 19:30
  Plats Viskafors bibliotek

  Torsdagen den 27 februari får vi besök av författaren Björn Ranelid.

 7. Sagostund

  Datum fredag 28 februari 10:00 - 10:30
  Plats Sjöbo bibliotek

  Alla barn 3- 6 år är välkomna på sagostund.

 8. Sångstunder

  Datum fredag 28 februari 10:15 - 10:45
  Plats Knacka på! - Barnens kulturrum

  För barn och föräldrar

 9. Sångstund med Fia

  Datum fredag 28 februari 10:30 - 11:00
  Plats Dalsjöfors bibliotek

  För barn och föräldrar.

 10. Bokcafé på Sandareds bibliotek

  Datum fredag 28 februari 11:00 - 11:40
  Plats Sandareds bibliotek

  Välkomna till Sandareds bibliotek på bok- och filmtips! Fredag 28 februari kl. 11.00-11.40 träffas vi för att prata och tipsa varandra om läsvärda böcker över en kopp kaffe eller te.

Visa fler...

Biblioteken tipsar

 1. Det andra inte ser

  Av: Holst, Christoffer Tipsat av: Annika Samuelsson

  Livet hade varit lättare om Tove bara inte hade kunna se spöken....och om huset de flyttat till inte hade burit på en skrämmande hemlighet.

 2. Trädgårdsboken om jord

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Ett gediget verk om det viktigaste av allt för en lyckad trädgård och lyckad odling: jorden! Här behandlas olika typer av jord och vad du kan göra för att förbättra den. Lär känna jorden och det myller av mikroorganismer som lever där. Illustrerad med många bilder.

 3. Maggy Garrisson

  Av: Stephane, Oiry Tipsat av: Stefan Carlsson

  Om Ken Loach ägnat sig åt tecknade serier istället för att regissera filmer kanske han varit upphovsman till den här. Maggy Garrisson är privatdetektiv i London, men här saknas den glamour i yrket från andra detektivhistorier. Men hon är onekligen cool. Kanske kan man kalla detta diskbänksrealistisk deckare? För manus står Lewis Trondheim, och teckningarna har Stéphane Oiry gjort. Boken är på engelska.

 4. Världen sedan 1989

  Av: Ström Melin, Annika Tipsat av: Stefan Carlsson

  En utmärkt sammanfattning av vad som hänt de senaste tre decennierna och hur det påverkat utvecklingen i världen. Det är inte alltid lätt att förstå sin omvärld mitt under händelsernas gång. Därför behövs sådana här böcker som ger en bra överblick och som visar hur allt hänger ihop.

 5. Fyrvaktarens dotter

  Av: Gaynor, Hazel Tipsat av: Tove Alkstrand

  En historia om två kvinnors öden, öden som skiljs åt av hundra år men som hänger samman. Boken är baserad på verkliga händelser och är fängslande kvinnohistoria. Tårar utlovas.

 6. Mitt bland stjärnor

  Av: Olsson, Lotta Tipsat av: Anna Nykom

  En fin bilderbok som ger perspektiv på både det stora och det lilla i världen.

 7. Klimatpsykologi - Hur vi skapar en hållbar förändring

  Av: Andersson, Kali Tipsat av: Stefan Carlsson

  Skriven av tre psykologer med klimatfrågor som specialitet är detta en bok som inger hopp för de som är engagerade i klimatfrågor, eller för de som vill engagera sig. Vad ger bäst effekt i klimatomställningsarbetet, och hur får man folk att engagera sig? Boken ger många svar på saker som kanske inte är så självklara för alla.

 8. Flickan från kajmanträdet

  Av: BOURGEON, Francois Tipsat av: Stefan Carlsson

  Det tog flera decennier innan serieälskarna äntligen fick fortsättningen på den kultförklarade serieklassikern Resande med vinden. Här har huvudpersonen Isabeau nu blivit över 90 år, och berättelsen här kretsar kring hennes barnbarnsbarn med samma namn. Vi befinner oss mitt i det amerikanska inbördeskriget.Den unga Isabeau är en bortskämd dotter till en plantageägare, men äventyrslustan och trotsen känns igen från hennes äldre släkting. På flykt undan kriget söker hon upp sin farmorsmor och vi får veta vad som hände efter slutet på den ursprungliga serien och hur släkten hamnade i sydstaterna efter Västindien. Francois Bourgeons fantastiska teckningar har om möjligt förfinats ytterligare och känns ännu mer realistiska. Resande med vinden utgavs år 2019 i ett nyöversatt samlingsalbum

 9. I allmänhetens tjänst

  Av: Snowden, Edward J Tipsat av: Stefan Carlsson

  Redan mycket ung blev Edward Snowden rekryterad som dataexpert och hacker till den amerikanska underrättelsetjänsten. Här berättar Snowden rakt på sak om tiden fram till 2013 då han avslöjade USA's massövervakning av folk och tvingades gå i exil. Emellanåt spännande som en thriller.

 10. Hotel Mumbai

  Tipsat av: Stefan Carlsson

  Nagelbitarfilm om terrorattackerna i indiska Mumbai 2008, med fokus på händelserna inne på lyxhotellet Hotel Mumbai. Vi får följa både personal och gäster som i många timmar försökte undkomma att mördas av de terrorister som tagit sig in på hotellet. Välspelat och otroligt gripande!

Visa fler sidor...

Nyheter från biblioteken i Borås

 1. Svenska dagstidningar

  Sök bland Kungliga bibliotekets digitaliserade dagstidningar från 1600-talet och fram till i dag.

 2. Renovering av Göta bibliotek. Stängt från och med 2019-09-01.

  Fastigheten som inrymmer Göta bibliotek kommer att renoveras. Det innebär att Göta bibliotek håller öppet till och med 2019-08-31. Därefter hänvisas biblioteksbesökare till andra bibliotek i Borås Stad. Vi som jobbar här på Göta kan du från första september träffa på Kristinebergs bibliotek som kommer att förstärkas för att kunna ge boende på Göta bättre service. Just nu finns inga fler besked att ge om framtiden mer än att vi avvaktar förhandlingar mellan Lokalförsörjningsförvaltningen och fastighetsägaren.

Visa fler sidor...