Minneslista

Du har 0 verk i minneslistan.

Visa minneslistan

Start för innehåll

E-böcker

Här förklarar vi hur det går till att låna en e-bok till iPhone/iPad

Rätt läsprogram

Du behöver ladda ned appen Bluefire Reader från App Store till din mobil eller surfplatta. Appen är gratis. Det finns andra läsprogram till e-böcker men det är denna som fungerar för att läsa e-böcker lånade via bibliotek.

Logga Bluefire reader 

Auktorisera

Appen Bluefire Reader behöver auktoriseras med ett Adobe ID. Du skapar ett Adobe ID gratis via Adobes webbplats.

Logga in

Logga in på bibliotekets webbplats. Om du inte har ett användarkonto hos oss sedan tidigare behöver du skapa ett. Klicka här för mer information om hur du skapar användarkonto.

Sök i bibliotekskatalogen

Om du söker en särskild bok och vet titel eller författare, använd sökrutan här på sidan. I träfflistan är e-böckerna markerade med en särskild ikon. filikon ebok

Klicka på den. Det går också att klicka på E-bok i listan på medatyper till vänster om titeln i fullposten för att filtrera fram e-böcker.

Om du inte vet exakt vad du söker, använd gärna Utökad katalogsökning. Välj E-bok under Välj mediatyp, som du hittar långt ner på sidan. Om du vill kan du också fylla i något av fälten högre upp, till exempel Författare eller Ämnesord.

 

Hämta boken

Ibland finns det två eller fler format att välja på. Väl då epub. Pdf passar inte på apparater med liten skärm.

Hämta e-bok 

Klicka på knappen "Hämta" när du har loggat in på din användare och hittat en bok. Bekräfta att du vill öppna boken i Bluefire Reader. Första gången behöver du nu fylla i ditt Adobe ID (mejladress + det lösenord du valde).

Boken är nu placerad i bokhyllan i Bluefire reader och går att läsa i 28 dagar. Efter detta går e‑boken inte längre att öppna. Det går inte att "lämna tillbaka" en e-bok eller avsluta lånet i förtid.

 

Steg-för-steg instruktioner

Steg-för-steg låna till iPad Filikon för  Steg-för-steg låna till iPad

Läsa e-böcker i Bluefire Reader

Bluefire Reader har bra funktioner för att anpassa utseendet på texten så det passar dig. Med Bluefire Reader kan du bland annat:

Välja radavstånd på texten.
Välja textstorlek
Låsa skärmen så att den inte vänder på sig när du lutar på din surfplatta. Detta går också att göra i de allmäna inställningarna men kan vara smidigt att ställa in så att det bara gäller för Bluefire Reader.
Aktivera night-mode. Då blir texten vit och bakgrunden svart.

Se en mer detaljerad beskrivning över de olika inställningarna:
Göra inställningar för att läsa e-böcker i Bluefire ReaderFilikon för  Göra inställningar för att läsa e-böcker i Bluefire Reader