Minneslista

Du har 0 verk i minneslistan.

Visa minneslistan

Start för innehåll

Låna e-böcker till en Androidenhet

Här förklarar vi hur det går till att låna en e-bok till en Androidenhet.

Rätt läsprogram

Du behöver ladda ned appen Aldiko Book Reader eller Bluefire Reader från Google Play till din mobil eller surfplatta. Apparna är gratis. Det finns andra läsprogram till e-böcker men det är dessa som fungerar för att läsa e-böcker lånade via bibliotek.

Logga Aldiko Logga Bluefire reader

Auktorisera

Appen Bluefire Reader eller Aldiko Book Reader behöver auktoriseras med ett Adobe ID. Du skapar ett Adobe ID gratis via Adobes webbplats.

 

Logga in

Logga in på bibliotekets webbplats. Om du inte har ett användarkonto hos oss sedan tidigare behöver du skapa ett. Klicka här för mer information om hur du skapar användarkonto.

 

Sök i bibliotekskatalogen

Om du söker en särskild bok och vet titel eller författare, använd sökrutan här på sidan. I träfflistan är e-böckerna markerade med en särskild ikon. filikon ebok 

Klicka på den. Det går också att klicka på E-bok i listan på medatyper till vänster om titeln i fullposten för att filtrera fram e-böcker.

Om du inte vet exakt vad du söker, använd gärna Utökad katalogsökning. Välj E-bok under Välj mediatyp, som du hittar långt ner på sidan. Om du vill kan du också fylla i något av fälten högre upp, till exempel Författare eller Ämnesord.

 

Hämta boken

Ibland finns det två eller fler format att välja på. Väl då epub. Pdf passar inte på apparater med liten skärm.

 Hämta e-bok

Klicka på "Hämta" Öppna meddelandepanelen, som ligger högst upp (eller nere i högra hörnet på vissa surfplattor). Här ser man nedladdade filer. Där bör filen finnas (den heter URL-Link.ascm). Klicka på den och välj att öppna i Aldiko respektive Bluefire Reader.

Boken är nu placerad i bokhyllan i din e-boksläsare och går att läsa i 28 dagar. Efter detta går e‑boken inte längre att öppna. Det går inte att "lämna tillbaka" en e-bok eller avsluta lånet i förtid.

Du kan alltid se vilka aktiva lån du har och när lånetiden går ut genom att på logga in på bibliotekets webbplats och klicka på fliken Mina sidor och sedan på Mina e-medier. Härifrån kan du också ladda ner boken igen, utan att det blir ett nytt lån. Det går att ladda ner samma bok till upp till fyra olika enheter, som är auktoriserade till samma Adobe-ID.

 

Steg-för-steg instruktioner

Steg-för-steg låna till Android Filikon för  Steg-för-steg låna till Android

Läsa e-böcker i Bluefire Reader


Bluefire Reader har bra funktioner för att anpassa utseendet på texten så det passar dig. Med Bluefire Reader kan du bland annat:

Välja radavstånd på texten.
Välja textstorlek
Låsa skärmen så att den inte vänder på sig när du lutar på din surfplatta. Detta går också att göra i de allmäna inställningarna men kan vara smidigt att ställa in så att det bara gäller för Bluefire Reader.
Aktivera night-mode. Då blir texten vit och bakgrunden svart.

Se en mer detaljerad beskrivning över de olika inställningarna:

Göra inställningar för att läsa e-böcker i Bluefire ReaderFilikon för  Göra inställningar för att läsa e-böcker i Bluefire Reader